【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》末日倒數開始,我們要奪取方舟 (二)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
雖然又一點先放工, 但文都係會出.....
原來10月10日到依加冇出過文
我係垃圾
留個靚名先
在這時候,颱風「白銀」已經掠過了台灣與呂宋島之間的呂宋海峽,正式侵入香港八百公里之內。烏雲與烈風已向香港瀉來,方舟建造區內已經發出三號風球,並預計方舟會被白銀正面吹襲,而白銀就會於將軍澳附近登陸—當然,方舟設計上已考慮到宇宙中的極端環境,即使十號風球對方舟來說也是不痛不癢。

而反抗軍也在等著這個颱風。

「凌霄閣!凌霄閣呢!」

「呢!呢度!!」

那人跑向白板,把表格上凌霄閣一欄內的數字刷掉,寫上「51」二字。

「風速51公里!凌霄閣—強風!!」

「西高山—強風!」

「壽臣山—強風!」

「金馬倫山—強風!」

「赤柱—強風!」

「石澳—強風!」

白銀壓境,反抗軍派出人馬帶著風速計去到不同地點測量風速再透過風速計回報。現在,白板上的一個又一個地點的數字被刷掉,再填上強風程度—即是風速介於時速41—62之間的風速,顯示各處都吹起強風。即使不到那些荒山野嶺,在反抗軍的據點內也能聽到風切聲,建築物的窗門正隆隆低鳴。

「好!」爆爆哥看著白板上的數字更新,「方舟護衛隊既飛機已經升唔到空,佢地喪失左制空權!」

「YEAH!」

「好呀!!」

他們那些不是能飛到雲層上避過風暴的飛機,而是穿梭在都市之間向反抗軍轟炸的直昇機。颱風來襲情況下再無高高在上俯視塵世的鐵鳥,只有在神靈的風暴面前與反抗軍一同低頭的凡人們。

「呢個風就係我地最後既機會!」爆爆哥激昂地說,「準備進攻!!」

———————————————————————————————————————

「你講佢地準備進攻?」

華隊長問來報告的手下要求確認。

「無錯,臥底已確認左,因為佢地認為打風我地既飛機無辦法起飛,係最後機會。」

身為方舟護衛隊北方分隊隊長的他,知道這天終於要來到。

「又話許少傑死左?」

「係…依加領軍既係個個爆爆哥。」

「唔係佢呀。」華隊長眼神中有點失望,「要做既野無變,一舉擊潰就係。」

「使唔使通知方舟會議?」

「通知船長,政府代表。其他人唔關事就唔使通知。」

「齊老大呢?」

「唔需要通知條廢柴。」

「YES SIR!GoodBye,Sir!」

手下向華隊長敬禮離去,他也把手放到額角一下回禮。手下離去後,華隊長獨自冷笑道:「飛機起唔到飛就以為會有咩分別?你地掂到到方舟防線先算!」

阿拉臘塔的方舟會議已很久沒有召開,船長已登艦,要控制方舟內的情況;青龍部隊已覆滅,白虎部隊已覆滅;朱雀艦隊負責海上安全,隊長長期在海上不會回來;政府代表一早跟隨著官員第一批登艦不會離開方舟;方舟工程局局長也是,在方舟內負責最後的調整;齊老大更是一早說甚麼自己任務完成,消失在方舟建造區外。

「點可以輸俾你地班垃圾!對付你地,我地使飛機?!」

青龍部隊與白虎部隊相繼在赤柱與數碼港敗北對他來說是奇恥大辱,說明阿當的演算法並不正確,自己的同伴竟敗於本應低劣過自己的人手上。

難道自己其實也……

不能接受!

不能敗北!

要將那群烏合之眾完全擊潰,就如當日的方舟包圍行動一樣!

即使要與全香港為敵!

每人也有要去證明自己存在的理由。

待手下離去後,他穿上防水的大衣走到阿拉臘塔走廊外,兩個得力助手已經在準備一看到他就按下升降機的按鈕,預先已被鎖在這層樓的升降機門開,三人就這樣離開這座風雨中的控制塔。

「去西翼防線。」

「Yes Sir!」

方舟防線—西翼是建立在本來的數碼港之上,一支支機槍指著無人區的畫面是末日下各地「方舟戰爭」的象徵相片,相片由回到方舟建造區的向晴拍下,並展覽在那座博物館的常設展覽中。

「佢地有冇動靜?」

「NO SIR!!」

與方舟防線相對的是由反抗軍展開的對方舟戰線,雙方人馬在無人區的兩邊對峙,誰人不敢輕舉妄動。方舟防線除了顯示警告字句的屏幕外,還有赤紅色的警告燈,燈號在夜裡有節奏的緩緩閃動,散發著危險的氣息。

當然那具持著寫有「還我未來」字句盾牌的屍首還在無人區中間。

而另一邊對方舟戰線就顯得雜亂無章,車子組成路障擋在最前方,一個又一個盾牌架起連成一條長蛇與對面的警告燈遙遙對望,還有旗子在風中飄揚,同樣是寫著「光復我城」「世代革命」之類,更當中最搶眼的是同樣寫著「還我未來」的戰旗。

那屍首手中的「還我未來」盾牌即使在主人死後也沒有掉下。

而主人的遺骸後,更多的旗子,盾牌寫著「還我未來」,由單人匹馬的犧牲者變成了成千上萬的反抗者,繼續與「還我未來」四字與槍管準星對峙。一時間之竟分不清那人是生是死,身後的反抗者們是幽靈還是受號召而來的活人。

「佢地好快會進攻。」華SIR坐下道,「以依加開始我會係度親自指揮。」

進攻?這天氣?不知反抗軍盤算的隊員們生疑。

「大光燈再加,全部開著佢,已經係最後,唔需要慳,一隻蟻都唔可以俾佢地接近防線。」

「YES SIR!」

幾個人又跑出去,是去準備大光燈吧,天已愈黑,已化為利刃一樣的風恍如要把天空撕裂,入夜後能見度應該會比現在更糟。

「好…放馬過黎,反,抗,軍。」華SIR瞪著一個又一個監控屏幕。
off topic 好耐都冇風搭巴士黎香港了
係呢度正式宣佈 我將會開始營運Patreon

過往總係認為所謂既職業作家,唯一方式就係出書,寫專欄
但既然黎到2020年,似乎唔可以作畫地為牢
決定用Patreon黎做其中一個突圍方式,睇下到底我既文字對大家黎講值唔值施捨個發財錢課金支持

以下係我計劃中Patreon會有既,當然連登既「主連載」,FB既「散文」,「短文」都係會繼續出而不受影響。Patreon限定內容會以額外內容為主,錦上添花,就算唔睇都唔會影響追故體驗。

1。設定集

正係度準備緊「職業魔法師」既設定,包括世界觀,各地魔法類型,香港魔法社會既發展歷史等等,五大魔法都市既興衰,唔同職業魔法師既分類等等。

新故,舊故都會漸漸完善設定集,末日系列,新故等等,始終唔想故事中有太大說明解釋性既文字,當然寫故都係以讀者唔會睇設定集為前提,但深入詳細既設定歡迎到Patreon睇埋。

2。IF線

一直以黎都有IF線既聲音,舊作中亦有玩過IF線(DEAD END),係Patreon上會出現主線載既IF線,既可能係我一時發神經諗出黎既大膽諗法,亦可能係角色自己做既選擇但影響故事架構而被我強行刪除既世界線。呢D故事,構想無論寫係FB定連登都唔合適,但其實好多都相當有趣,又或者係死亡既角色因為主角作出選擇而可以唔使死,而發展出另一個世界線…?如果某個愚人節玩笑中既絢香線…?所有IF線都係Patreon。

3。試閱

寫故既時候好多時都會度橋,於是唔同既故事就會有一個開頭係我腦中出現。於是,呢D故事既雛形,開頭,世界觀就會成立。Patreon將會提供唔同故既試閱版,大部分都會係免費,而主連載既試閱版就會係Patreon上收費提供,比起連登同FB可以先睹為快,例如我下個故既「獅子山恩仇記」依加已經諗好左個開頭,可以提供試閱版,純粹係先飲頭啖湯,我訓飽抖夠後正式連載都係會開始,甚至可能免除睇完試閱版唔知幾時有後續既吊癮感…?想搶先睇下我之後會寫咩故,咩風格既可以一戰。

4。插畫

呢度講既唔係就咁插畫,而係插畫既PSD檔。讀者可以體驗下眼前係新增圖層230,231,232,233,未名題圖層47,48,搵對鞋個圖層要搵2分鐘既快樂。

5。其他
片?音效小說?視覺小說?咩都好,總之我既創作都會放上去

Patreon始終收人錢,我絕對唔會HEA出,一定要檢查晒錯字,排靚晒版甚至加埋圖,插畫先會上架,真係唔知幾時有…定價未諗好,始終無咩信心 當然唔會「那來既自信」咁亂SET,可能係一杯咖啡既價錢之類,我一邊打文一邊飲個杯野就係用大家課既金黎買,我仲摸索緊點用,暫時Patreon上空無一物所以都唔放LINK住啦,俾大家知我會搞呢D野先。主連載同FB當然唔會停,始終Patreon係錦上添花用,大家有興奮既到時多多支持,遲早反老世枱都仲有杯咖啡飲下先,多謝
巴士?
巴士海峽
以一點放工開始本星期
第二日, 12點半
眼痛, 睇野唔清好似近視咁
sl啦 乖 抖下
容我用最後一口氣出文..
唔好死
唔掂
打打下訓著左, 唔知自己打緊咩, 唔鳩出了
星期六訓
星期日打大綱
星期一出文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞