【末日】《末日下的那些人:方舟爭奪戰》末日倒數開始,我們要奪取方舟 (二)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
呢行全行都係咁
咩事

加油 冇咁快入到院
同老細講見暈 做唔到野 唔好OT咁多啦

樓主咩病
樓主身體好番d先出文啦我地等得
叮一聲醒起 你家下冇OT 咁有冇打文?
你好同我休息下!
本身打算回復全盛時期, 但食緊藥係咁訓訓訓未有精神住
乖~
但食緊咩藥?
入左院了?
普通傷風藥, 未
巴士一駛離葵芳,向貨櫃碼頭前進時,那些本來不會接受到任何訊號的電視突然亮起了畫面,甚至還有磅礡的交配樂奏起,使車上除了司機外的一百人全數望向屏幕。

「歡迎—黎到方舟遊戲!係我地去到迷宮之前,我會進行最後一次簡介,依加,請你地全部人帶起之前俾你地既GoPro先,呢個GoPro極度重要,代表左你既參賽資格,比賽途中必須要全程帶住,除左如廁,沖涼之外必須要全程開著!記得唔好整唔見我地俾大家既後備電池呀!」

楊芷欣三人聞言,也馬上如其他人一樣掏出GoPro,以胸帶,肩帶等固定在身上。一號因為左手還打著石膏,動作有點笨拙,所以要靠楊芷欣幫他繫好。

「比賽規則好簡單,車上所有人都已經有登艦權,你地要係貨櫃碼頭迷宮渡過七日,七日後生還者就可以平分呢100個登艦權!極端例子黎講,如果只有一個生還者,佢就可以一人得到100個登艦權!」

也意味著,要死去99人。

「末日倒數後貨櫃碼頭已經無人運作,依加囤積左大量物資,你地需要係迷宮內搜集呢D物資,包括食物,武器都要靠你地係入面自己搵!另外,你地依加應該已經見到迷宮外側既圍牆。」

那道由貨櫃砌成的高牆已經出現在視野中,把貨櫃碼頭南路欄腰閘斷。

「進場方式好簡單,巴士會沿住道路進行,每250米停車一次,每次1分鐘,你地揀自己鐘意既地方落車—注意:係巴士離開碼頭,我地發出開賽信號前禁止殺戮!」

眼前的貨櫃被一架吊臂車抓住舉起,挪開,一個如城門一樣的結構展現在眾人眼前!

「隆…」

圍牆缺口完全打開,巴士向前駛進。

「咁樣,最後一次既方舟遊戲正式開始,祝大家好運!」

巴士過了缺口後,身後的吊臂車放下貨櫃使圍牆還原,正當眾人都以為巴士會開車前進時車門卻是打開,屏幕上出現倒數一分鐘的時計。

「…呢度就係第一個站?!」

人們總算意識到方舟遊戲已經正式開始!

「喂喂喂,有落!有落!」

「借開!死撚開啦屌!」

人們爭先恐後的下車,因為剛剛已經提及人們要在貨櫃中搜尋物資用作戰鬥,甚至連食物也是要自己尋找,所以最先下車的人就如大逃殺遊戲中最先躍下飛機的人一樣,能最早搜刮戰場上的物資,為自己建立優勢。

「阿欣,我地落唔落車?!」車上的時計只剩下30秒不夠!

「……」楊芷欣眉頭緊鎖,鮮有玩遊戲的她算是第一次面對這種難題。

「唔好,我地依加落車冇用。」詠琳為她作出決定。

「你覺得幾時落車好?」

「我會話你知,俾我決定。」

詠琳雙眼一直掃視外面,坐在她旁邊的楊芷欣甚至可以看到她的雙瞳正在放大又縮細,瞳仁也左右上下的移動,似乎在不斷評估著外面的情報。可以看到剛剛下車的人通通向貨櫃處拔足狂奔,希望能領先別人搜集物資。

巴士準時在計時完結後關上車門,氣動裝置的「嘶嘶」聲靜下後引擎再度響起,然後駛向貨櫃碼頭的深處。

「我地唔熟貨櫃碼頭,附近咁多人反而危險。」詠琳道。

巴士250米後再次停下,詠琳把視線從外面拉回,望向巴士內下車的人。車子減速時很多人已經擠在車門附近,當車子一停下馬上魚貫的下車,跑向貨櫃區搜刮。

車上只剩下一半人不夠。

「下個站我地落車。」

巴士再次關門,駛向第三個車站。

當車子開始減速,三人面色變得更加凝重,然後——

「嘶——」車門打開。

「行啦!」
冇,係屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞