[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
Helli方丈多謝你之前答我問題
好詳盡
傳說中嘅轉工可以r多15-20%
現實中係咪真係應用到,唔會太大咬?
依加個情況會計audit個市係米好差?
方丈你好,我12月完左big 4 partner interview,到依家都未有消息,我心知有offer機會好微,但都想早日知結果,我應唔應該send email追HR結果?thx
正解,不嬲都係要保持距離㗎啦
1. 我唔直接答你,我用例子搭理,如果有個小朋友話,老師偏心,所以佢要轉校,你會唔會覺得呢個係一個成熟嘅理由?

我諗你都係作個理由,可能係講屋企有事或者有啲特別嘅原因,所以要辭職好過啦

2. 如果有得直接去,就梗係直接send啦,因為agent嗰邊係會收公司錢嘅,如果可以慳到嗰啲10幾廿萬,其實係正常Hr都會prefer自己請多過要比錢出面agent請

係呀,你而家send就真係會有利益衝突㗎啦,因為你當期時落咗一個錯嘅決定,但係我覺得你都可以照訂過去,當自己唔識行規申請左兩次囉,不過個agent有機會會變到好唔鍾意你,你可以衡量下。
多謝你當時相信我袖珍。睇吓你而家個人工,如果你本身係正常人工,10-20% 我覺得問題不大,underpaid 15-25%
應該咁講,我哋有時會八卦佢住邊,比如試過見啲實習生or junior post ,住白加道,就會話嘩,有錢人喎,其實都係gossip 下, 唔會因為依樣野就去做決定

不過有時都會睇吓住嘅地區,如果份工本身人工好低,工時長,佢又住得遠,可能我哋會揀個住得近啲嘅,因為估佢冇咁容易頂唔順走
其實真係行行都唔會好得去邊度
Sending an email is kind of cost free

Send la
方丈你好似好年輕咁 你下面d M/AM/SHRO年紀係咪都大過你 ?
想問如果有公司比Offer我,我同佢簽左約左話3個月後開工
但中間有第二間公司比offer我
咁我可唔可以直接同第一間公司話唔做?咁樣洗唔洗賠錢架?

未搵到工但想問定先以防萬一
返工本身有shuttle bus,但公司cut左,返工要用好耐車程,所以想走
算唔算係個合理轉工理由?
方丈你好 做開local junior role 依家收到個interview去in regional role 想問吓由local轉去regional成功機會高唔高?有咩要注意?感謝!
啊同埋做regional hr role會有咩挑戰/困難?
點可以俾個好印象interviewer 我可以勝任到呢份工 雖然冇regional exp? 感謝方丈!
HR: 你覺得我點解要請你?

到底要點答?
你講返比HR知道,跟住之後再會自己同agent deal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞