[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
照去啦,反正你得到嘅回音機會都好細
咁你用乜嘢原因唔返工?
no pay leave
咁請副經理或中層時又想個can有管理經驗架嘛
除非同公司慢慢做上去架姐
方丈,想請教
我係間濕九公營機構做左6年都仲係低層人士無升過職
舊年年底搵到間銀行文職(無數追), 本來諗住走,但思前想後收到風走左果個位係受唔住阿頭皮四而閃 (好彩無TAKE OFFER,計過如果當時轉左工,3月都未過試用期就應該被人CUT就GG了)
所以最後無TAKE到OFFER
原本打算做到今年3-4再接再厲搵工走人,點知又爆左武炎
想問方丈今年大概邊個月文職市場會再請人,想參考下邊個月叫做走得安全D同機會大D~~(指大型機構)
留名岩岩inbox左方丈
明白 唔該哂
想問linkedin profile對搵工既作用大嗎?
intern嚟 我啱啱senior year入嚟 而家year3
入嚟第一個sem就唔過3 過一年應該追到嘅
如果佢請我嘅話應該考慮gap year去做
換句說話講 只要合約寫明病假會扣al/年假 已經係合勞工法?
之前四日病假hr 係唔係要出返 4分3糧比我?
利申 有晒醫生紙
旅遊業英文要求好高 自問英文真係唔好
服務業其實除左sales 飲食 仲有冇其他
有諗過想返office工 因為自己都鐘意做admin既野
會唔會有咩類似既工好啲
始終冇經驗
身邊d人個個過完proba都加人工雖則唔同industry同position 反見自己公司好似無想調整咁
但寫份工做到Dec 會唔會好似呃人咁?
因為12月1係星期日黎...
hi 方丈,我想問下通常 second in係咪淨係睇interview performance? 定係會綜合所有野睇下要唔要嗰個人?
同埋會唔會話prefer岀咗offer比local嘅candidate之後先比外國番黎嘅candidate?
唔該~
方丈

如果我對自己份cv有疑惑
可唔可以fb腥俾你等你俾下意見
Hello 方丈
今日見完個HR
Recruitment agent打番嚟問我價錢
我話想要12% increment
但係on total salary
個agent同我講好有難度 因為等於40% increment on base (我上年出咗18個月糧)

之前已經試過一次 有間公司最多俾到30%increment 大概係平手走 所以我冇proceed

今次黎講 其實因為我太underpaid 就算12% increment都仲係低過佢地budget嘅下限 咁會唔會有機啲

Generally 其實我係咪要接受total salary平手走
你地HR有咩睇法

多謝方丈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞