[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
方丈 見到份外國大公司既intern 但寫Fluent English is mandatory, Cantonese/Mandarin would be a plus
但我英文唔係真係超流利個種 唔係好敢報
方丈求開解 見d同學以前dse差過自己18,19分讀IED,出黎做老師,2萬尾起身。或者做nurse又係2萬尾3萬頭。自己讀u做HR,出黎得萬中,都唔知挨幾先上到2萬尾,到上到既時候人地人工又高你一截心理唔平衡。。每日翻工都好壓抑自己英文又唔夠好,講得唔算流利。。係咪人生已完ps見我senior40幾歲都係得28k,睇到我好抑鬱。。
方丈,依家仲有冇人寫cover letter? 寫Cover Letter會唔會好old school
讀master轉行
大把人係咁
銀行的話通常都會耐啲
其實你可以直接send email返去問,不過如果隔咗咁耐,佢哋一向又覺得咁快,你當冇機會算啦。其實不嬲見完都應該好好放低,患得患失咁咪仲辛苦。
咁你不如叫問吓HR 睇下洗唔洗幫佢哋手問下HQ啦
咁如果你請咗假,佢批咗你no Pay 咁咪唔算係礦工囉
咁就要睇吓嗰個人本身係咪好有潛質,如果佢本身啲嘢做得好熟,溝通能力嗰啲又幾好,咁我哋都有機會會俾佢試
吹得出嗰啲Technical term ,人哋就會覺得你好熟果行架喇
當經濟唔好嘅時候,其實都唔會係一兩個月啦跟住就完事,所以我建議你,繼續一路個個月都搵啦,搵到號先轉。
我哋都會睇嘅,所以我都建議大家update返
其實因為專職做HE analytics 唔係真係咁多, 你頭先講嗰啲,比較大路一啲,所以會有呢啲工都正常,但係又唔係好似你講到要好強數底,要有,但係唔係真係話我m要求高成咁,所以如果你有興趣都可以去試。

其實我覺得只要你真係好好好好好detail minded 同埋Excel有返咁上下功夫,就可以去試
問題係佢唔知要唔要你,你都未知人哋要唔要你,你就投資一個Gap year?
其實唔使合約寫明,其實你哋大家互相口頭agree左,已經唔係犯法
如果你做夠年資就係

唔會你係公司做咗一個星期,之後你就可以攞返一個星期4/5 病假錢
你係男仔定女仔,如果做Admin,男仔通常都會比較輸蝕
其實你本身個假就已經係低咗,但係你都接咗佢呢個Offer,基本上你就除咗轉工嗰陣坳高啲,你都好難拉返上去,但個問題係,你得半年就轉工,新僱主未必鍾意一個咁跳嘅人
HR 揀完,都要畀返各自部門睇一睇佢哋有冇興趣㗎嘛,唔係我哋話要佢見就見
明示佢覺得熱。
唔會啦,爭一兩日,其實我哋都好少睇到咁細
可以啊,大約兩三日我就會福島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞