[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
teller係做咩架
黑警都唔講,人生真係完
方丈,我今日比公司炒左
我想問吓你一啲勞工法例嘅野
我本身係 2019/10/28 入職,簽約果陣份約係寫三個月試用期,但係我上司 2020/02/10 左右先同我講要 extend 我個試用期到 2020/02/26,點知今日比人炒埋,公司淨係賠左7日糧比我
但係我實際上已經返左3個月工,跟據勞工法例,公司係唔係要賠1個月糧比我呢
你公司好撚狗,擺明早有預謀炒你又唔想比咁多錢
其實佢話要 extend probation 果陣我已經估到,不過我想知可唔可以迫佢出多3個星期糧比我
但其實如果今年1月28日佢無extend你試用期唔係當自動係過咗架咩?
如果咁都比佢剩係賠一個禮拜人工,咁d公司無限期延長試用期都得啦?
屋企有事早少少走之類都得
一個月入邊有一半你返工嘅日子公司唔俾開工,就係停工,你就可以話係佢係裁員,你做夠年資的話,佢就要比遣散費你
唔會長氣,幫到你就好

其實你嘅答案都冇乜太大問題,但係我會建議你可以加多少少,比如話做研究能夠改變你嘅係思路,邏輯能力,表達能力同埋分析能力。

你當期時的而且確係有諗過做研究做過世,但係你可以加插一啲真話入去,比如話發現真係難以維生,或者係發展有限。因為如果你講到你做研究,就係為咗準備第時出嚟做其他工作,咁講你自己都唔信。

即係比如話有個28說A0,你問佢點解之前唔拍拖,佢話你聽,因為佢想俾佢嘅伴侶有一份一生一世只得一次嘅完美愛情,vs 佢話佢讀男校怕羞仔,唔敢追女仔,不過依家都知道,再唔追就唔得啦,跟住今次好動心,所以想追某個女仔,你覺得邊個可信啲
平時銀行櫃檯後面嗰啲
所以咪叫你扮蠢問囉,講到好似係老細同你講完之後你自己去follow up咁你
佢好似話想入入境,所以我先答咗佢
但問題係,你哋雙方同意現場試用期,咁就冇嘢好講了
睇上去真係好似
對唔住,真係應該唔得
佢都會照逼你放埋佢 嗰幾日唔回覆電郵囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞