[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
或者可能好等錢洗 or 空白期有d 長,唔想再dum 落去?
Sorry 方丈,咁想問一個有雞先定有蛋先既問題:要有管人經驗,新公司先請你做manager 比你管人,咁in the first place 點樣有人比你管?
多數係靠在同一公司內升職,然後慢慢有d 下屬歸你管?
TU 係咩?
Fg 公價唔係13-15k?
現在在大陸,大陸人,離香港好遠,但我好黃,想去香港工作;
請問大陸人想要去香港工作需要辦什麼手續?
什麼樣的公司會招大陸人?什麼崗位比較合適?
一般香港的公司大陸人多麼?
不好意思,問的問題比較籠統,如果不麻煩的話,希望得到一些建議。
求解答
我琴日見工試下好似方丈咁講話多謝對方安排interview , 暫時未知會唔會幫我見得成但我講完都見到對方反應係意外同開心
明白 通常都係錢/ 假either or

但其實annual leave 唔係休息日,佢咁做都係有問題,同埋陰乾哂你地既年假

一年52個星期,你地咁放法,點做到最少有一個星期全放(規定應該要有一星期最少core leave)
Whatsapp 返佢 問怕miss call
If relevant 就一定寫
Irrelevant 就空白得長先寫
Current salary 可唔放CV, 直接放expected salary
得哩個我會回,之前有啲1001 左,有人回返舊post 咁我開返就係哩到統一回答
騎住找啦
7AL 已經係奴工,再加埋仲要做滿一年先放
佢係咁小事上都榨到員工盡
做佢員工 佢都唔會特別value 同develop 你
有的話,要check 公司policy
無薪的話,代都係無問題
如果係4日以上病假,而你又過左probation ,先會有問題
你有冇老細endorse 過會promo 你?
有你個好老細 turnover自然少
佢只請fresh grad?

If not, experience hire 都得架?

搵返相關工作,用1年經驗去報,好過defer 而唔知下年人地請唔請你,你gpa 又過唔過3喎
點解硬係要face to face
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞