[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
寫,點解唔寫,反而會覺得你呢段時間要等錢洗,更加唔會走,不過會擔心你畢咗業之後走。
睇嚟職位,睇行業,銀行金融或者任何其他專業界別會檢查得緊啲,其他公司嘅初階位置就應該唔會真係走去check
但係入呢行個門檻都幾高,你識唔識寫程式,你識唔識處理硬件,你識唔識Networking?
直接追問,問埋Local HR 睇下可以搵邊個HQ嘅人問
如果你冇病假紙,佢病假唔出人工就冇犯法,佢叫你用年假代咗佢,而你又同意,咁佢就冇犯法。
請齊人了,通常我多數都係開新位,手底下比較少人走
本科行業搵唔到食,讀過先知道其實冇乜興趣,做過先知道唔啱自己
如果有agent就唔使等啦,直接打去追佢啦
唔好寫就得㗎啦,其實有好多公司對於GPA都唔係好高嘅要求,除咗有啲講到明係要你一級榮譽畢業之類,或者有特定嘅要求,你一路見,話比人聽CGPA啦
放鬆心情啦,佢哋只不過係內部人,容易啲安排所以約咗你先姐,祝你好運
份工冇嘢學,看頭會唔會幫到你,行業係咪你好想入嘅?如果樣樣都唔係正面答案,咁要黎做乜
普遍來講,唔係個個職能都有科目要求,但不幸地, IT係比較有呢個要求嘅,你朋友可以照報,但我覺得佢會俾人面試嘅機會率好抵好抵好抵好抵,因為佢個履歷唔足以令人信服佢係識得做呢樣野
應該,扮問自己係咪錯過咗佢電郵
我反而想問嘅事, OT之後有冇補錢或者補假?
有錢 但佢唔會比返假你
我whatsapp佢架 無email咁高級
如果有病假紙呢?
我明白嘅
第一個sem入嚟 pf剩一科冇B gpa就炒咗
咁唯有defer等下年啲grade洗返好先報
唔該晒
希望佢地會比較鍾意揀內部人啦
本身佢話呢排wfh所以叫我Skype in,不過好彩我問佢可唔可以face to face 佢話ok
想請教方丈
1)份工last day 係12月1(sunday), 咁在cv 上寫份工係去到nov or dec? 舊公司出既employment letter 寫我既resignation effective from 2 Dec, 同埋睇落空白期少D (我cv 只列份工既年同月,唔寫幾多號)

2)返新工點樣可以show 到自己係醒目同肯學,但又唔係overly aggressive? 同埋點樣避免不自覺地得罪新同事?

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞