[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
又有野問
junior位
如果原本公司contract話係辭職後半年內唔可以去A公司做
咁我真係轉去A公司做 會唔會犯法?
搵head hunt 報工, 成個幾禮拜都冇回音
再搵佢報定自己jobsdb 算?
見有時啲工都好似即刻好等人用immediate available 之類。我想問一問除左jobsdb仲有咩其他比較可靠嘅搵工網站,同埋expected salary 應該點定,我試過唔寫面試都一定比人問。
咁就無法了

有時唔係想就會有架嘛

或者你可以等下喺香港轉去其他跨國公司嗰陣,再睇囉
多謝你
你真係好green

好,答返你問題,咁你報工嘅時候,點解要搵嗰啲人哋等人用,immediately available is a must 嘅工黎報呢? 好多GT MT 都知你畢業先會返工

2. 正常大學生大約萬四至萬六到啦
即係識人重要d? 要點先build到connection?
本來plan今年中轉工去其他公司見識下其他brand係點,但突然個市差左咁多…
多謝解答希望成功
方丈
agent 問我攞最近3個月payslip同bonus proof (同education /employment certificate, HKID)
話hr要整proposal for senior management sign-off
係咪機會都大

你有冇試過senior management sign-off 之後仲要schedule interview
Miss咗我
因為我都想immediately 搵到工 其實我都做嘢幾年先讀書,唔green,但係唔清楚市場價,所以覺得一份工難定價,有無其他搵工網站可以介紹? Thanks.
冇錯啦,就係轉工
我想問吓你ta工做咗幾耐?
Sign off 其實都係藉口嚟嘅啫,通常拎得呢對文件,即係證明機會都幾大,等齊晒文件之後先再揀,同時又可以拖住你先,何樂而不為
1. 你做得好好,你嘅seniority and year of service 令到你唔應該係喺range min 先會郁你人工

2. 你可以試,問吓又冇壞

3. 唔係淨係幫junior個喎,出得高過佢預期係大部份嘅職位都可以咁做,問題係升到咁上下,其實嗰啲人工就好少會out of range
一向都覺得行政文書工作真係好難有好好嘅晉升機會同埋發展空間
做左八年 人事同上司都好好
年頭升左職 但搵到份人工再高20%既
點選好 我似浪費左公司培訓咁
方丈仲會唔會睇cv send左成年就黎轉工都未覆
你把聲好甜好好聽
我依家人工應該低過市價1-2成 如果我想下份工叫價係依家人工加5成係咪好難有冇咩tips /係咪要搵agent 先有可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞