[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
多謝你啊,其實我仲有YouTube Channel有好多片,https://youtu.be/24KCv5fYPxo

同埋我每個星期六日, 晚上10:30 ,都會喺Facebook開live 㗎
其實唔同職位真係會有唔同嘅人工,我對一個25歲嘅文職,同對一個25歲嘅醫生既預期可以爭好遠

公營機構升職不嬲都係好慢好慢好慢好慢,想升職本身就唔應該入公營機構,陳依家時間仲短,唔好辭職住,但係搵到先走囉,試吓搵高半級

不過你平級走我都覺得值得,因為如果你個心態係想升職,你係出面一定升得快過喺入邊
已讚 唔該方丈 我同佢講聲
宜家呢個經濟情況,本地學生都好容易請到,如果要同你安排視像會議,而且仲要唔知你幾時返嚟,咁其實你個吸引力真係比較低一啲

你可以放你份未來工入去嘅,但係我會建議你不如喺嗰邊做埋份實習先,跟住之後真係返到香港先再搵啦

同埋點解唔直接喺嗰邊搵嘢做
請問你嘅工種係乜嘢?
明白,咁你新嗰份工嘅職稱好啲,定係你在對上一份工嘅職稱好啲?

通常都唔會用你對上一份工嘅人工去做參考嘅。如果你想咁,你可以直情完全唔講你而家份工嘅人工,最少係你份履歷表入邊唔好寫,直接寫自己嘅人工預期,如果嗰邊到我搵你去見,咁即係話佢哋畀得起呢個價,咁見完之後先傾呢啲細節問題,見左先。
合法,因為如果冇病假紙,其實公司可以指你曠工

個logic 就係,你喺學校請病假,你都要有醫生紙,如果唔係就係曠課

至於嗰一日有冇人工,係另外一個問題
唔該晒 方丈
想問方仗係咪即晚填即晚直播會分享?
title差唔多,但有d公司係即場填application form,咁如果佢問起可以點解釋increment咁多
方丈請教下 我上年11月有份hr工既offer
但個陣因為某D原因reject左
而家想搵番個邊話有興趣想做 通常咁樣機會大唔大假設佢個post未請到人既話
但離職/炒人計假每日日薪又會除365日(除埋假期)?
唔該哂你
Hello 方丈 想問讀Hr 定系Marketing 比較前景同人工好D?
係不同行業做開logistics operation 10年左右
想轉行做金融相關行業有冇可能?

睇緊178 d 書 會考試
想問下sick leave, 如果返工時間有時12碼,有時9碼,咁我12碼個時病假係唔係要欠佢鐘?
方丈
曾經因為有其他公司挖我過檔,我開價人工要加18%
最後原公司留我,肯加18.5%, 我留低左

你覺得我之後再去interview其他工
個演繹係,有人挖角所以加薪
定係我老細覺得我做我野而我又頂替左上一級既工作好耐,所以獲得老細加薪

邊個演繹會細引啲,人地會想請啲?

同埋有啲大公司肯用AM價去請SO, 你覺得係咩原因,錢肯俾,title 唔肯俾

仲有,我而家人工係13個月+double pay +bonus
下一份我再叫價,係咪可以將monthly Salary x 13 /12 + bonus
product designer
方丈🙇🏻‍♂️
我有問我老細人工係咪同hr傾,佢話會有several percentage 既增長 但實際未同hr傾

應該我同hr提出後 hr會再同我老細傾下值唔值加咁?同埋咁幾時先好攞個新offer黎同公司bargain 個人工?
最多一個星期,我每逢禮拜六日都會講,如果係去到今日嘅,應該最遲聽晚會答。
其實點解大家都覺得即場填,就一定全部野都要填晒?其實你可以留空個喎

咁我諗你最多可以講就係話因為你而家個份工係underpaid 而唔好拉返之前嘅嘢來講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞