[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
更多數係部門主管可以揀自己鍾意嘅人, H R係否決權多啲
彈返轉頭,其實做非政府機構,本身前途都唔係真係咁好,除非好有理想,有愛啦
EA CS admin 幾熱門嘅出路,本來其實更加多係做嗰啲酒店業,但而家好難搵,頂多幾個月如可以的話,可能會好返少少,不過可能到時你又會覺得做返呢份工都唔係咁慘了。
Thx
你好方丈,想問下你建議點準備以下問題.
(A team & B team)
我起初目標想入A team, 但過去3年努力都唔能夠成功加入 (共試了5次)。依家我目標改變咗,亦有一次機會可以加入B team, 但有一個問題就係B team head會知道我過去嘗試了5次去加入A team, 但最後不成功。

問題黎了:我應該點回答B team head,因為佢一定會問我點解依家先想加入b team, 而不再嘗試繼續去加入A team。同樣地我唔想比到一個好重既感覺B team head覺得我係入唔到A 先揀選B。

Many thanks
方丈想問下你對於有警員初步確診武漢肺炎有咩感受?
https://youtu.be/24KCv5fYPxo

既然你問開,我就提早整好左段片,你可以上去睇啦
Why not 先答應中資,後轉去美資?
多謝方丈😭😭😭
可以係發現自己其實一路嘗試,一路失望嘅同時,其實亦都一路越嚟越了解A嘅運作,營運,實務等等所以亦都令到你對B產生左興趣,所以亦都好希望可以有機會係B發展
好想知道佢放工嗰陣,有冇同佢啲同事一齊去食海底撈,同埋佢有冇參加公司足球隊。
有冇講幾時完結呢個安排,根據勞工處最新出嘅指引,其實佢應該係冇犯法,所以你都冇乜野可以做,但你平時要做嘅都要做晒係乜嘢意思?
前者唔知,後者好似唔係條片個個聚會。
點樣叫高d 人工?
其實一般情況下,冇被裁嘅人士氣都唔會高,HR會點樣去處理同事嘅負面情緒?
咁佢實在太唔活躍於同事之間嘅聯誼啦

袍澤之情呢?去咗邊?

有福同享,有難係咪要等多39分鐘?
係指返咗工再叫高啲,定係未接Offer之前?
點都好啦,最緊要人有事
Both
好老實講,同你收到朋友嘅壞消息一樣,大家唔開心係完全避免唔到嘅事

其中一個我哋會做嘅做法就係話返俾同事知,我地呢邊其實做咗啲乜嘢去幫要走嘅同事,同埋透明公開講比其他同事知道最尾其實總共幾多人要走,裁員嘅規模其實係點樣,唔好呃啲同事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞