[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
而家個市咁差,轉工d公司會唔會壓價?

時裝零售業
方丈,我舊年grad 之後拎到return offer,依家係一間大公司到做緊,但覺得依家個位只能夠用來Fg做磨練,往後無咩發展空間。所以我想做夠2年之後internal咁報考公司MT,你覺得咁樣係一個好做法嗎?
Cultural for 條team
表現到唔過份既上進心,同埋對間公司既認識
唔會

Freshgrad都開15啦

藉口都可以既 good luck arh
唔好裸辭

有cert 之後先搵
打和啦 都大半年 你應該有學到野同增左值的
如果係兼職或者合約工,就梗係落啦冇所謂,因為合約,所以你搵工呢件事本身都好lego
咁要seat 下了

自己部門主管呢?你老細呢,都可以問下佢可唔可以去龐聽下
對HR 來講,係邊一個跟其實冇所謂,因為就好似你請外傭咁,你都會去唔同中介公司問,唔同中介公司可能俾你嘅其實都係同一個人,咁係邊間平,你咪搵邊間囉,唔係一個大問題。
畢業開始淨係做過正苦admin嘢
唔知點轉行好
1. 爭少少就唔好講大話啦,直接問好過

2. 你可以試10%但預咗會有人壓

3. 你可以試,但成功機會應該幾唔高
點解唔得呢,隨便問
唔覺都係一個大問題,通常個煩惱會喺返Agent 嗰邊,因為即係話佢呢個candidate 會收唔到錢,但對HR 來講,邊間平D,我哋就會prefer 佢得到最後嘅candidate authorisation
繼續申請多啲啦
繼續申請多啲啦
衷心多謝你。
幾好喎呢個,可以話自己係co founder
Young entrepreneur etc
最好係咁,第一個中咗就唔好轉

你個case ,我唔覺得係因為有兩個agent幫你做,所以人哋唔搵你,應該係因為第二啲原因,或者你本身嘅原因。

同一樣嘅情況,比如有agent send咗個applicant 比HR),但係發現其實本身內部自己都有人識得個applicant ,想refer,咁唔通因為依個原因,又唔要個Candidate咩,有幾多個人refer佢其實唔係重點。
基本上其實都要錢嘅,我相信係得上面嘅,最少有大半都係真嘅
冇寫咪冇寫,其實好正常,我要嘅係你個人,我唔係要個高分嘅低能喺度
做夠一年就好報啦
其他行業嘅文書admin 工?
Thanks
點解方丈咁叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞