[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
如果你要咁諗我地,都冇辦法,我一個人亦都代表唔到佢哋乜嘢,但最少係我做過嘅所有公司,其實都一定係會封存或者燒毁,從來都冇挪用
佢自己見工嗰陣,都可以問吓佢哋,點解會叫佢嚟見工
巴打你好,想問下一般如果你地出offer比candidate,而呢個candidate又有其他更加好既offer(出手比你地高)咁agent同你講返呢件事既時候,你地係會點睇?覺得唔介意再出高d錢?定係會覺得呢個人騎牛搵馬反而印象好差?

感謝!
我唔覺得有特別多咗少咗,但係請得慢咗就真嘅,因為咁嘅時勢,有任何out budget 或者additional headcount 都唔會咁易approve,我都手緊左
大約會係比一個情境題,然後睇你哋點樣討論,討論嘅過程係佢哋觀察嘅重點。又或者一條題目,然後要你哋take side / debate
唔使sorry呀,呢樣野好影響到你,因為好切身,所以你先咁緊張啫,但係我可以俾啲信心你,其實就算你洗12月,公司嘅文件其實都一樣可以保障到你,你的確最後受雇日期係12月,你照寫啦。
其實間間都有唔同,但普遍來講,你都係啱嘅,係會有評分,然後高嗰啲人就再去下一轉
如果間公司個行頭會幫到你之後搵工,同埋如果你職稱其實有升到,我覺得都可以考慮,錢個方面比唔到你, Title呢
我諗你做到10個月左右啦
你做咗半年,洗濕左個頭,冇得唔落啦
1. 我會建議你寫全年收入就全年收入,唔使除12 ,否則其實根本就係唔到,其實Hr真係唔鍾意你地咁樣寫嘅,你哋嘅花紅,如果係固定嘅,或者如果係有記錄其實年年都出,我哋就會計

2. 如果你話要咁大嘅加幅,就睇下你本身人工係咪underpaid

3. 咁事實上點解你半年就轉半年就轉?
通常人搵工嘅時候,都唔會知搵一份,個候選人係好,所以先會有咁多個Offers

知道佢有其他Offer,我哋會睇下出唔出到錢bid, 但如果佢本身唔係好好,我哋就會揀第二個唔揀佢。
就咁睇似可以騎兩邊,但係HR analytics 真係唔係特別闊嘅一行,所以做BI 其實真係好d
明白 咁下一份叫高幾多好?
好,感謝,但你地會唔會因為咁就對呢個candidate既印象打左個折頭
如果間公司個行頭會幫到你之後搵工,同埋如果你職稱其實有升到,我覺得都可以考慮,錢個方面比唔到你, Title呢

推一推,唔該方丈
15 左右
唔會吔,你追女神嗰陣,女神有幾個人追緊佢,你會唔會因為咁樣而覺得女神好水性楊花?
2/我current salary應該唔算underpaid 掛(其實我都唔係好知我個post市價係咩,其實可以點知個市價?)
但因為我宜家做緊間公司知名度大啲,將會轉去一間無咩知名度嘅公司,build up 一舊新嘢出黎(因為新公司無知名度,將來轉工叫價應該唔可以叫得太多)。同埋如果新公司加少過20%,我應該唔會考慮。

3/因為連續2份工做左半年就有人主動搵我轉,轉工都有升title同人工。btw,如果將來有人問起點解半年就轉,點答會得體啲?如果講因為加人工會唔會好市儈?

Thanks🙇🏻‍♂️
可能嗰個位本身就係咁上下,佢只係出正常比例,跟住佢仲幫你爭取加咗

要睇成個人工本身係幾多錢,比如話你係10萬蚊人工,咁呢$1000其實真係唔算係乜嘢,但比如你係兩萬蚊人工,咁就爭好遠
好,感謝!希望可以有好d既offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞