[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
純粹有興趣 見到好多課程成日賣廣告
thx
方丈 你好!
想問下 病假扣年假有冇犯勞工法例?
方丈公司仲有冇請hr,ahro左右既位
留名
方丈 我今年UGC Final Year.讀Fashion & Textile Marketing 係以前係Asso入Senior EntryAsso嘅時候係讀PR Gpa都唔錯 但升上去UGC之後讀Fashion marketing讀到一pat屎 因為佢話就話marketing 但佢讀好多technology/materials嘢 再加上上個Sem全心投入抗爭搞到GPA得返2.17 (以前過3) 會唔會扣好多分因為係插水式咁跌。 工作經驗方面-我有2份 marketing intern (一份係yr3 local apparel designer brand/另一份yr4做就幫間foreign jewelry designer brand 全英working environment) 另外再加啲freelance public relations/marketing/event assistant 自問自己Language ability嘈差/Interview都唔會好怯場
我宜家最驚係GPA會影響到人地連interview機會都唔俾我 老老豆豆係咪真係好輸蝕 如果係嘅我做定個心理準備
方丈 我今年UGC Final Year.讀Fashion & Textile Marketing 係以前係Asso入Senior EntryAsso嘅時候係讀PR Gpa都唔錯 但升上去UGC之後讀Fashion marketing讀到一pat屎 因為佢話就話marketing 但佢讀好多technology/materials嘢 再加上上個Sem全心投入抗爭搞到GPA得返2.17 (以前過3) 會唔會扣好多分因為係插水式咁跌。 工作經驗方面-我有2份 marketing intern (一份係yr3 local apparel designer brand/另一份yr4做就幫間foreign jewelry designer brand 全英working environment) 另外再加啲freelance public relations/marketing/event assistant 自問自己Language ability差/Interview都唔會好怯場
我宜家最驚係GPA會影響到人地連interview機會都唔俾我 老老豆豆係咪真係好輸蝕 如果係嘅我做定個心理準備
方丈你好
我上星期apply左一份internal transfer既工
今日hr打黎話聽日就interview係代表d咩?因為好似好急咁
我去見個個人係大粒嘢黎,少緊張
巴打邊行?
咁就真係唯有都係聽下其他部門主管嗰啲,比佢哋啟發下啦,冇人帶就真係冇辦法
我嘅意思係,通常agent都唔會得失個客,一個申請者,對佢哋來講其實唔係花咗好多功夫

最少我遇過嘅agent,當我話比佢聽,其實原來呢個applicant 係我哋自己內部啲人,或者係原來係我老細個referral ,或者可能係啲乜,咁通常佢哋都會話明白跟住然後佢哋就會放棄,大大小小agent通常都會咁做,皆因我哋俾佢嘅生意一定唔止呢一個職位咁少。

所以,入咗兩次申請根本就唔係問題,佢唔揀,應該係因為其他原因。咁當然係未來,如果可以盡量都係stick to first one la
Buyside L&C
唔係啦,只係我做開姐,希望可以幫到你
Legit sorry typo
最尾你報M T唔成,又俾佢知道你諗過走,咁你就絕對要轉工㗎啦。
直接追佢啦,不過好似講笑咁,就話老細啊,我一路未做晒我個心一路掛住掛住呀,不如你幫下我啦咁樣囉
1. 上年你升左職?如果佢平時普通計來講都係加到去5%,點解你會加咁多?

2. 冇問題呀,我去唔到你上架就走,東家唔打打西家,人望高處,正常事,祝你好運

3. 有時比如係IT等等嘅職能,其實我哋唔識見嘅,有時就會俾部門主管自己見咗先,佢哋睇啱,先比我地過一個眼,所以其實你份新工嗰邊,應該都幾大機會喎。
比較少啲,因為所有嘢一開始已經傾左
Um....嗱,我唔係有心講嘅寸嘴,但其實GPA過衫唔係好過分嘅要求咋喎,咁其實佢咁樣樣,同要求你2nd up係冇乜分別

咁但係如果佢好清晰咁寫咗係要求上面,咁就即係呢樣野係佢嘅門檻,咁唔到就唔使報了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞