[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
但我估佢應該之後話現場佢試用期嗰陣,應該有俾簽野,同埋就算唔簽,嗰陣時佢都親耳聽到並接受左,咁其實冇得坳
方丈 想請問一下 由AC到揀candidates去下一round嘅準則會係啲咩? 去過大bank嘅AC 都係好多元化 case study, presentation, team work等 唔同環節又由唔同assessor去評分
最後入next round嘅人選係點come up出黎? 純粹每個assessor會為每個candidate打分 然後唔同環節分數加埋最高嘅人會入下一round定係點樣?
唔該哂方丈
請問你係邊個職能,邊個職位?
其實就係同部門主管傾嗰陣學返嚟嘅,你有冇試過seat in dept head interview
要記住香港嘅奴工法唔係用來保障勞工嘅,理論上,有好多野都可以做到
唔好啦,依家咁嘅時勢,認真諗清楚先好喎
方丈你好 我係2019fg 番咗大半年工 最近被炒 想問搵新工時個expected salary駛唔駛salary cut 定係同之前打和都ok 唔該方丈
同問,如果temp job同長工係有關係,寫咗會唔會令hr覺得個面試者上進,唔浪費空白期?
1)如果收到個offer 樣樣都滿意,但想r 高少少人工(幾百蚊做個齊頭),可唔可以老吹自己有其他offer 想對方俾高d 人工(其實冇其他offer 在手)?
利申:講大話好差,好容易心虛

2)如果上一份工只係做左半年,人工有24xxx, 轉工既expected salary 照寫返+10% to 15%?or modest D 寫25k 算(因為做左好短時間

3)如果offer 既人工高過expected salary (因為做左好短時間,所以expected 只寫比現職高的咁多),可唔可以再r 多d 人工?(因為間公司比起同行加薪慢好多)

Thanks a million
方丈,未grad嘅小薯問唔問得intern嘢?
失業要急搵工
想問收到application一般要幾耐通知
永遠support 方仗 你是最好的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞