[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
公司唔續約係咪都有長期服務金
如果佢決定用MPF對沖,我係咪可以問MPF拎錢
1. 對唔住,有時係手提電話睇就會錯過咗啲回覆。

2. 因為好挑揀,所以真係會要等耐左,但係而家嘅情況,等耐左發現唔係一個問題,反正都係成本控制

3. 應該咁講,部門可以揀慢慢等,或者成個位freeze.... 大原則係咁,但係如果有啲位冇咗真係好唔掂,成班同事做到就冧,咁呢個時候HRBP 就要出聲,都係要處理,唔可以太過影響營運

4. 搵工嘅人都少咗,好多人覺得一動不如一靜

5. 感覺差唔多,可能會接受到一個低啲嘅升幅,不過大抵而言,我同我嘅團隊都唔係好興壓價(我自己都好憎自己會面對咁嘅情況,所以己所不欲勿施於人),所以又真係冇特別留意到咁樣
我多數會答,仲有兩三間去到final stage, 不過你哋係我priority

唔好俾佢知道我事實上嘅狀態係點,但又俾佢知道其實我仲有其他人想要我
你呢半年有冇往返過你想去嘅國家?不過你去邊個國家,要求咁高?Ielts 唔係難,但係仲有其他考試,咁麻煩?
變態,咁樣好有問題喎,我諗我會唔見會走
Taught master basically no one cares
求其讀都會分數唔錯,又簡單,又唔使寫論文
係,你做夠年數就算係唔續約都會有

應該係佢會俾錢你,然後佢要你簽份嘢證明你拎咗,然後公司問返強積金攞錢
Lm學嘢
Um....明白

可能我自己本身興趣係考試,所以唔係好想像到

咁其實睇你個case來講,去咗旅行,屋企人移民澳洲,過去幫佢哋睇嘢,或者幫佢哋處理喺香港嘅財產,都已經係一個原因,我諗你都唔係自己一個人走架?
方丈miss咗我
1. 其實無論係第幾次見面,除咗面試表現,其實都仲好睇性格經驗,同埋價錢

2. 通常出咗Offer,嗰個招聘就暫時叫做告一段落,就算有一個更加啱嘅,都會留返來做spare, 如果第一個有乜嘢甩漏,比如最終首選唔要我地,咁我哋咪會搵個次選
可以嘅,但你之後嗰份要再做長啲
咁算啦,你不如話之前果份工做得好辛苦,所以而家休息完再出嚟搵嘢做算啦,陣間大話又唔叻,加埋如果俾人知道你屋企人移民,一定會諗你會唔會跟住一齊過去,之後就唔會想請你
好啦唔該方丈
如果想讀一啲certificate course增值下自己,等搵工嗰陣可以update下CV, 有冇話HR prefer咩機構/院校?做緊fashion retail (buy), 但想讀e-commerce/digital marketing嘅course, 轉工HR會唔會覺得冇咩關係?
據你所知係咪間間公司都會對沖
1. MNC 會鍾意請返mnc 係真嘅, 因為其實個行就係咁大,我哋通常都係喺自己嘅競爭對手嗰度請人,所以做得MNC 競爭對手嘅,咪就係一啲MNC 囉

2. 其實咩資都唔係真係咁緊要,個分別應該係文化上有啲分別,但唔真係我哋嘅primary concern ,最主要都係睇返佢嘅經驗同埋面試表現多啲
有啲唔係好關事喎,咁點解你本身會想讀呢啲嘅?
唔係,尤其是係外資公司,有機會會唔對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞