[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
我想問如果current salary 寫左annual
咁expected salary係咪都要跟返寫annual 定可以month?
方丈你好,想請教下喺呢個時勢被炒或者裸辭,對之後見工會唔會有負面影響?例如裸辭人地都係當你被人炒
如果被炒人地會唔會覺得你工作能力有問題?
夠年資 但如果HR唔比可以點?
佢地話要扣假 話一個月只可以有2日SL
Good luck arhhh
Admin 要你份人細心啦,語文能力正常基本上大學畢業都唔難會搵到
到時你收到電話嘅時候再同佢傾都可以嘅,其實佢應該要問返你
同單位好啲
係好大決心炒, 唔等於好大決心節省成本

同埋而家強積金仲有得對沖,其實唔係好貴
3-40 你可以試吓叫佢再問,不過我覺得唔俾你居多
私人理由,屋企有事啦
還好
拍左片了 希望聽日出到
其實我覺得裁員就唔使驚,只要同你工作表現無關,其實唔係一件令人羞恥嘅事
咁係佢地唔岩

只要過到本身職位嘅學歷門檻,無論邊間大學,都應該尊重埋個候選人,見晒先。咁當然你話面試期間已經表現得唔好就另計
唔岩的 可以去奴工處奴資關係科port 佢
Thank you方丈
方丈 想問下如果見左department head先再2nd in HR, 個話事權係邊個度?
利申兩rounded interview都見晒但hr話仲有candidate 見緊,最快兩星期內有消息
希望成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞