[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
8-15%

會啊,通常內部升,升左之後就唔會係嗰個新位嘅頂點㗎啦
你唔好俾人發現你望張貓紙囉
通常係HR單方向講新人工幾多?
定係都會問左員工expect幾多先?
Hi 方丈
第一次請教
我做左11年幾野,CV只係做過3份工
做過2年多local audit,之後係MNC做Accountant做左7年,宜家個份Title 係Admin.Manager ,係大陸做,但都叫做5/5 Admin + Account work
頂唔順大陸所以已經好快Last Day,要回港搵野做
無考QP,已經唔想做會計,目前想轉做HR,你覺得會唔會無人理我
想問方丈
屋企人11月中被解僱
公司有補一個月糧
係公司做左2年幾,中途有d事停薪留職左一個月
但屋企人唔識譴散費d野
想問而家呢刻仲有無追番?
覺得而家d brand都會搞online shop, 諗住讀e-commerce可以知道多d, 另外如果以後有機會轉e-commerce buyer, 都叫做有少少認識。 你覺得fashion buyer要增值讀邊方面嘅嘢好?Thanks.
公司就快會review人工,
見老細時,點樣sale自己有利可以加人工?
方丈

岩岩收左個offer 但人工被壓1k ,我應該點好d reply 去爭取提高salary 同 呢類情況成功率高唔高❓Thx
唔應該係你搵佢先俾你,應該係佢同你計你尾糧嘅時候就俾埋你
放心啦,絕對唔會問你預期,公司比幾多就幾多。
咁如果自己抄野就冇問題,係唔好好大張貓紙咁樣姐。
想問HR要proof of last drawn salary
俾上份工既contract 係寫明左人工既 得唔得?
唔該方丈
定一定要俾銀行record佢?唔該晒
無乜可能

因為你overqualified 得太過火
除非你轉純admin , HR 真係唔係好洗諗
之後其實都係要用返人
有,可唔可以俾多少少詳情?
Connection 最重要
因為buyer team 我識既 又升得快既 都唔係讀上去既
看你個價本身係開得正唔正常

如果你本身開得高,咁佢壓你,都可以想像

如果你開正常,佢壓你,你如果唔係真係極度需要份工嘅話,你可以企硬

如果其實你都鍾意嘅話,試吓問吓佢試用期之後可唔可以加返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞