[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
你讀書嗰啲關唔關事,同埋你而家做緊嗰份工有冇一啲skills transferable
Then why

本身點解想轉,亦都覺得自己會係新嘅行業生存到?
唔洗講住
人地俾offer 你先講都得
要啊 乜都報

同埋...係舉報啲乜嘢,玩到咁大
創業都係你嘅工作經驗,直接寫co founder 就得
唔會

人望高處
喺邊到可以睇到自己嗰行大概嘅市價係幾多?
想問下方丈空白期可以點樣解畫
本身fg 諗住hea一排先搵工 一路搵唔到工
去左考空姐 但空姐個邊搞左好耐所以無理到佢
依加先正式岀黎搵工 如果interview個時問我點解依加先搵工 點答好?
30歲想進修,之前得HD,而家想報返個part time degree,係HR眼中,OU定係海外大學遙距課程(例如HKU Space嘅London University)認受性會高d
唔知應該報邊度好
係,簡單有禮貌就咁講可以了,佢哋都係打工仔,佢哋會明白
5-10%
但而家呢個時勢,佢有機會完全唔加你
好難,因為其實你哋個個啲背景都唔一樣,公司規模又唔同,真係要比較準嗰啲,就係比好貴去買嗰啲,正常普通人係唔會有錢咁樣去買

而坊間唔使錢嗰啲普遍來講其實都唔準
https://youtu.be/Li3_zPwQ5Ok

睇咗我段片未啊
我諗我應該咁講,好多間大學都有開社區學院,港大嘅算係比較好少少,同公開大學真係差唔多,最少係我眼中,按價錢揀啦
應該咁講啦,佢本身請咗假,嗰幾日去外遊當然係扣佢嘅年假

但係如果佢返嚟之後公司要佢喺屋企辦公,如果其他人都一樣係home Office, 我覺得又唔使特登扣佢喎

但如果你話其他人已經返晒工,得佢一個因為去左旅行所以係屋企,咁就另外一種講法
如果係咁,咁不如唔好要佢work from home
改做annual leave? 但好老實講,我就覺得發得有啲重,因為佢本身真係請咗假,佢去旅行嗰幾日又求假㗎嘛
mark 定第時搵工時睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞