[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
好少機會,因為本身呢行真係好容易請人,我求其放個廣告出去,其實我都可以收到百幾200個申請,不過你可以試吓嘅,試吓又唔使錢
你意思係咪即係,佢八折埋你啲假期錢?

其實呢,薪酬安排同埋返工日數,都係公司同雇員雙方同意嘅,如果你認為佢嘅安排係唔公道,你可以同佢傾,如果佢唔接受,而你又唔接受佢嗰邊嘅,你就要辭職。如果你唔辭職,你就係行動上接受左佢嘅安排,基本上係冇得嘈。所以一向都話香港嘅雇傭條例從來都唔係保障雇員。
HR相對來講就穩定啲, marketing壓力大啲,但係加人工快啲。
我覺得難啲,同埋你咁樣,唔怕浪費左你之前嘅經驗呢?同埋人工會跌。
唔係,總之證明你個一日係唔適合返工,就可以了,麻煩嘅反而係如果你係開過夜班,你嘅病假就變咗要橫跨兩日。
絕對係頂咗上一級好耐,有人話過只係證明你有機遇, 唔等於你做到野。

可能因為其他同事都未有即聲,所以就唔可以空降一個位落去。

如果你覺得你份花紅比較多,你咪直接寫年薪。
咁你喺搵到工之前,搵啲freelance ,執下自己個portfolio 就話呢半年係自由工作者啦
1. 咁既然係佢哋搵你,咁你當然可以企硬啲,反正你而家嗰份又唔係咁唔鍾意

2. 我諗你可以講返係工作內容,同埋升職,因為想升職聽上去絕對好聽過想加人工,雖然加人工真話好多
因為其實通常好少何係員工自己同HR講,呢啲通常都係你老細同HR講,然後我哋傾出嚟

如果你信得過你老細,你就話俾你老細知,問吓佢幾時傾完好過啦,然後話比佢知,其實你有個新offer 等緊你,但係你真係好希望可以繼續喺呢間公司到同佢合作,逼下自己老細好過走去同HR講,因為你同HR講,其實係冇用嘅
我自己就一向都好憎中資,如果人工同職稱加好多,我覺得都唔可以諗嘅

如果你自己個位本身都唔係好定,就過啦,宜家呢個時勢,雖然一動不如一靜,但明知自己依家行緊果條係倔頭路,咁都要走
1. 真係好睇係乜嘢公司,而家嘅話,尤其係零售同服務業,就最有機會係咁樣,所以盡量都簽好晒合約先算

2. 唔關事,合約工也好,長工也好,要收返就收返

3. 有機會,但係大公司嘅機會率會低啲
今年花紅唔會有啦
想將舊double pay 除返落個月薪度當係expected salary
咁做法有冇問題
公司同我講話我地條team係計鐘輪班,如果一星期返6天
6*9hr total 54 hr , 公司有時偏4日*12 + 1日*6
咁變相返5日工,但係12碼個日病假就要我地欠佢鐘,佢話病假只可以claim 9個鐘😌 佢咁講好似有道理
方丈
發生左事件成為導火線
上上司同我傾計知我同上司唔夾想走,對話中佢坦然我對上幾手(一年內我係走第三個am) 都反映過呢個問題,佢表明會處理,但唔係短期內發生到的事。我對話中直接講一早有意願想辭職(入左呢間公司4個月,title 升左做am),上上司叫我唔好有呢個法想,要相信佢。

後尾上司因為導火線呢件事同我傾過,對話間佢繼續推缷責任落我同我下屬到,我覺得唔可以再容忍所以即刻遞埋信

問:會唔會好唔理智?純粹分享下
前景先最重要
香港 得番金融可以生存
何況物流人工出名閪
未到manager grade 都唔到30k..
係呀 明哂了🙈 感謝🤦🏽
多謝你睇我嘅片啦,唔會覺得你煩,因為其實我哋都明白申請人係會心急
點解要除返落去月薪誤導人呢,你直接寫年薪咪得囉
1. 多數係cut cost

2. 應該係話以前如果over budget , 我條Team都有機會會問我肯唔肯批,有時部門主管都會r 下, 但而家大家都唔會咁做,所以變咗係要真係按章招聘

3. 如果你話呢度好穩定,我就建議你今年下半年,或者出年先搵,因為個人來講真係好憎中資....但如果你已經係低人工得好緊要,咁你就轉啦,但係你轉左,死人都要捱一年㗎啦喎
唔啱,病假係按日計數
我會信上上司,等佢用行動表明啦。但係同時亦都唔好放棄係出面搵工,搵到先走。
你真係要用咁多時間全職考一個試?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞