[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
你只可以揀其中有啲工唔寫,令人個感覺你冇咁jumpy

即係一個女仔如果佢話俾你聽,佢拍咗20次拖,次次都係覺得拍拍下唔啱就走,你會覺得佢對真愛好有要求,定覺得佢水性楊花?

唯一可以幫到呢個女仔嘅,就係講少幾次,比如話佢話俾你聽其實佢拍咗五次認真嘅拖
係,一至三日公司可以俾,可以唔俾,完全合法
thanks! 如果唔寫咁多工上CV, 有gap係咪其實都無咩大問題?
應該咁講啦,你最新見緊果份工嘅人,其實佢最介意係你直接接着最新呢份工嘅空白期,其他嘅空白期其實已經唔係太大嘅問題,因為已經有其他人請咗你
感謝🙏🏻覺得這個想法很奇怪!
你指hr唔會睬我?
可能加1500已經係老細同我爭取過後既結果...
想問如果我五月中畢業,而家這個時期應該什麼時候開始搵工,而且這段時間比較忙~
其實呢,你返工短時間就已經覺得人哋唔啱,然後就唔比機會人,可能都會有人覺得你嘅諗法好奇怪
Part time 讀會好啲,畢竟年紀都喺度
絕對係,本土嘅人唔一定差過你,又唔使特別申請工作簽證,點解要特登幫你喺外國過去做嘢
因為我不想浪費自己時間
係架,所以一路大家都有問我轉工升職加幾多我都答15至25

其實最大嘅機會係你入咗去之後,佢再同你做market catch up
HR and boss both
其實最好嗰啲Offer,應該都已經出得7788 ,比如話係大行,或者係M T嗰啲

如果你好忙,你咪得閒先搵囉。但係我自己就覺得final year 11 12月都已經要開始搵啦,你已經遲咗。
Sosad 成世都要番係香港
我成日覺得搵左又未必即刻可以返到工,僱主唔知會唔會等好幾個月。你指大行係金融類?而家搵工係咪大多數都會hold 住啲offer?🙏🏻
入跨國公司內部調職啦
多重批核係其一啦,咁事實上佢哋有時亦都會有其他申請人要見埋先,你有一班人約食飯,等齊人都要時間啦,所以好多時候其實會喺呢一度卡住咗
金融類有啦,上市公司有啦外資都有嘅

點解唔肯等幾個月,請都好嘅人乜都值返晒

應該話新嘅headcount 有機會會hold住,但係本身係replacement 嘅唔會完全冇晒,但會慢咗
同部門或者同職能嘅外國分部有冇缺人啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞