[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
雖然做HR就係原罪嚟,但係希望呢個post好似我之前其他爆咗嘅其他post 一樣,都可以幫到大家啦

我絕對支持罷工,我企唔到喺員工嘅對面,所以有問題就問啦

以下係今日啱啱出爐嘅新片,有關視像同電話面試
https://youtu.be/mCCfaCg1F8Y

如果有cd-rom需要幫手,我逢星期六日, 22:30都會經Facebook做直播答問題,可以匿名去以下表格提問,非黃勿擾
https://www.facebook.com/442016742832236/posts/1045796175787620?sfns=mo

如果想搵我睇吓你個CV,都可以直接send俾我,經Facebook就可以,絕對保密。
方丈
最近肺炎咁勁
人地個個都準備停工/WFH
依家SEND CV出去搵工
會唔會比人覺得條友係咪痴線?
方丈點睇行山銀行事件
情人節快樂啊方丈
唔會,因為我哋都仲請緊人,咁請緊人嗰個又點會覺得搵工嗰個係痴線
7 出宇宙

零俾人知,莫畀人見,仲要add左咁多朋友喺Instagram同Facebook,真係戇居,我一個現職嘅同事都唔會add

不過話返轉頭,其實件事過咗氣就冇事
多謝你呀
希望大家啱用,我見到都幾多人問
你都情人節快樂呀
請問方丈,中層職位要3個月通知,係咪好難轉工?先辭後搵會5會太大風險?
依家係咪因為好多都係WFH 所以啲interview都停咗
市道係咪真係差咗 少咗請人
其實銀行或者係其他行業既background check會唔會chevk到佢地收過警告信
方丈想請教下有時啲工寫good communicate in English或者良好英語
其實佢即係要咩程度既英文水平?

另外想請教下,我想轉行,但成日唔成功,試過俾hr 話我本身果行廢、是旦、好似玩泥沙咁、唔專業等等,其實真係轉行就當之前經驗係零,定hr 心情唔好純粹搵我出氣?

唔好意思我係舊po 問左先見到你開左新po麻煩你了方丈
請左肺炎潛在者返去就gg
要看你係咩位

有啲特定job function 係多數長通知,啲人都慣左等

亦有可能你個位已經去到出面午日係2-3 個月

仲有要睇你有幾吸引同不能被取代

另外,而家搵到先走啦,除非做緊個到真係好地獄,危害你身心健康
會釥約少左同戴罩,加會用video inv

部份公司headcount 會on hold

但整體而言,都仲係有空缺的
工作間暴力應該點投訴上司想卸膊加害嗰個懷疑精神病
應該咁講,佢哋會問舊公司長究竟呢個人有冇收過紀律處分,睇吓舊公司公唔公開

不過呢幾個人,其實唔使問啲人都會八到返嚟,行業都唔係真係咁大,但係因為只係樣衰,最多都係笑下,做到野既話,都唔會因為哩個原因唔要佢
留名
1. 我諗最少話人哋用英文同你講有關工作嘅嘢,你可以答到人,口音唔使好聽,文法唔洗完美,但係都要完整句子咁答到人,清楚表達到自己

2. 你有冇試過用啲簡單嘅英文,組合成為一個句子?答得慢啲唔怕,但係要俾啲信心試吓

3. 你邊行

4. 咁係嗰個HR唔專業啫, 每個人都有唔同嘅經歷,際遇,憑乜嘢去判定嗰個人廢唔廢,仲要用行業黎睇,真係好冇禮貌,唔好講話做的HR, 其實佢係做人都有問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞