[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
thanks
唔該絲打
你呢個logic都有道理
或者我都係同嗰份工無緣
我依家呢個位其實係舊年intern老細介紹我來做,新既老細in我果陣話想請個長做既人,唔想我做一兩年就走,搞到唔知點同老細開口
同埋如果最尾走唔成會唔會好樣衰
方丈
小弟今年喺asso senior entry 入year3
但見其他人正常由year 2 year3就已經搵intern做 但我個cv咩都冇 冇參加活動 冇攞獎
再加埋自己今個sem gpa炒咗 3都唔過
1.想問下咩都冇 報唔報intern好 同埋就咁交份咩都冇嘅會唔會好怪
2.我見有啲公司有分summer programme同sandwich programme(1年contract),想問下sandwich programme係咪大機會有return offer?
3.因為而家個study pattern delay咗 想問下應唔應該defer一年去做多份intern?
定係焗住嗱嗱臨grad?

對intern grad job冇咩認識 有錯隨便屌
利申: 工程仔
1. No intern 都搵啲兼職做下啦,唔係冇就會好奇怪,而係人人都有,你冇就會有啲輸蝕,好似比起其他人,你好唔進取咁。

2. 通常係嘅

3. 我覺得睇下你自己個人喜好,如果我係你,我諗我應該會正常你畢業,但係可能你唔同,屋企人家境同搵錢嘅要求都唔同,過多年先畢業,可能到時市道可能又會好啲,所以呢個真係好個人選擇
1.啲pt係咪要關返engine事先好寫落去?
事關有做過pt 但每份都好短期 加上唔關engine事 所以唔知寫唔寫落去好?
2.想問下正常一份intern夠唔夠?
同埋gpa對搵intern影響大唔大?(intern hr對gpa定個人經歷要求高啲?)
1. 最好係,但係你冇嘅,其他都要照寫
2. 1-2 啦
3. Hon > GPA
你讀IT?
一啲啲
但無幾萬人咁誇
你嘅意思係我哋會唔會接受其他major?
Lm
方丈你好
我performance review明明outstanding但加得2%人工 同事大部分係3%~5%
會有咩原因 同埋有冇建議點同老細傾
有冇表格啊嗰啲可以印出嚟去同佢傾?同佢約實一個時間傾?
會唔會係你今年已經加個人工,或者其實本身你係喺同一個職位入邊已經係屬於高人工,定係年資嘅問題?

通常我都建議直接問
多謝方丈 我上年的確係加得多 (17.5%)
不過係上年嘅事
今年(2019)又再辛苦咗
同埋同市場比 仲有好大距離 (underpaid)
我見到老細會問

另外其實我都有見工
有個recruiter refer嘅
上星期見咗hiring manager同senior
聽日見HR
個次序好似有啲奇怪
通常到呢個stage我同幾多人爭緊呢?
個HR會唔會特別注重啲咩

Thanks
見佢寫到啲requirement好高 其實使唔使理?例如咁:
You have a strong academic track record: you have or are expecting an undergraduate degree equivalent to a UK 2.1/GPA 3.0 out of 4.0.
You have an excellent command of written and spoken English (minimum HKDSE 5, TOEFL 80, TOEIC 750 or equivalent).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞