[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
你地可唔可以in快啲?又唔知果個post實際做咩
其實都係manager決定請唔請 你地最多講一兩句影響下
冇關係,睇落似嫌麻煩
以事論事,你既片我有睇,做得好有heart

我做左十幾年野,見盡HR既仆街野,
阻人升職,搵理由加少啲,諗縮數要人早走
最撚仆街係user要,都可以因為HR而冇左個offer
可即走
佢咁想留你,連今年年尾嘅嘢都搵埋出嚟,俾埋你睇,咁點解唔可以提早而家就俾你?你要記住,如果老細好睇重你,好需要你幫手,佢應該要同jr fight retention offer

Retention offer 係少數可以隨時做嘅嘢,建基於你之後真係會走。

我唔知你而家職稱係乜嘢,但係新工加三成,升左title, 同埋拎住新人工,到時再搵,都一樣可以升到再更高一級

誠意係唔可以當飯食嘅。一係佢就提早升你職,比如四月 ,比如年中,最好梗係而家。而唔係空口講白話。

男人追個女仔嗰陣,夠話一生一世對佢好啦。到咗手之後呢?而家你要走,佢要留你,就梗係「其實真係安排左好多野比你,真係好好,真係好需要你」,咁你推咗個Offer之後呢
你睇咗我啲條新片未啊

https://youtu.be/mCCfaCg1F8Y
個市度差左係事實,但未至於完全冇晒工,你做夠一年之後,慢慢搵啦,唔好裸辭,搵到先轉
如果同你之後嘅正職有關就落(比如同性質,或者同行業)
Exact7ly
都唔一定全部都係合約為嘅,睇工種啦。其他公司都可以嘅,或者搵份合約期長少少嘅
唔好意思,頭先開會,真係睇唔到
我成條team 不論男女都深黃
腦殘既我唔請
前線請人 有手有腳正常人就請
合約有寫 但係奴工法> 合約

不過啲人多數都會做多幾日,好來好去咁解姐
Full team 了
如果佢咁有問題,公司都唔做嘢,咁就最好只有轉工,因為其他其實冇任何地方可以幫到你。或者你可以以普通襲擊權力報警囉,玩大炕。不過你自己都會玩埋自己一份。
做過好多行啦,會計audit 還好~
多謝你咁講,其實好開心,因為其實我啲片都其實係幾初階下嘅一啲技巧,我都係見到太多人行咗太多冤枉路,所以試吓睇吓幫唔幫到手。

我呢邊嘅話,最少係我治下,或者我教出黎嘅HR,我係唔會放佢哋阻人發達。真真正正留到人才既嘢,就係幫人升職加人工,解決佢返工既唔開心

如果知道呢個人根本唔夠好,唔會有得升,要做嘅唔係就咁拒絕佢,而係話返俾佢知佢下一步要點做先可以攞到佢想要嘅嘢。

做HR 要做嘅事support user,而唔係阻住user

有乜嘢夾唔到嘅就傾,例如呢個餐貴左,咁咪第啲地方要慳返啲錢,或者可能出唔起呢個價錢,可以傾下睇下會唔會過咗試用期就加返,其實都仲有好多方法可以幫到

如果請咗我哋,其實反而係阻住同事做嘢,咁意義係邊
我就係前2年畢業ge ,上年入左間西公司,返左幾日就無啦啦叫我搬野,好不幸地claim工傷,已經放左幾個月病假。放完病假我就唔做 。想問個CV 應唔應該報做工作經驗 ,如果報左份糧單寫明係工傷 ,但唔報問「空白期」唔知點答? 求救 thx
方丈 呢排係咪難請人?
我可以用最簡單既英文同文法講到但就errrrr 咁,詞彙唔多,成日停低諗

自上次比人踩完我都頹左好耐諗緊自己係咪真係咁屎,多謝方丈指教,我會俾啲自信
祝你身體健康
可唔可以了解下 一個hr final in完之後會做啲咩?
好多朋友都過左個幾月先收到offer
身為candidate真係會好緊張 所以想了解下個過程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞