[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
我寧願你答因為經濟唔好,一路搵唔到,唔好提之前收咗其他Offer好啲
如果你想去FMCG,media 好似啱啲
1. 如果一至兩年轉一次工可以

2. 差唔多,但係我自己鍾意Corp comm 多少少

3. 低呀,合約工應該高多少少
你只利用新Offer嘅人工去同而家現職公司去傾?呢個只不過係正常嘅討論,好多人都係咁,唔使太過擔心
Rigid d 即係佢哋,我自己就唔堅持,但係好多人都鍾意見一見嘅真人
咁我寧願你講自己係身體問題一年兩個月空白好過
其實有時俾人揀走咗就冇㗎啦,因為其實如果唔係用A I去做篩選,其實人做的話,就一定有主觀,可能佢覺得你GPA低,可能因為10萬個原因

但其實佢唔揀你,通常我都會覺得唔使再報多一次。比如你同女神表白,兩個月之前衰咗,兩個月之後如果你冇重大嘅改變,你同佢表白多一次,佢都係會繼續拒絕你架。
唔係好明你問乜添,唔好意思對唔住,可以俾多啲資料我嗎,講清楚啲?
如果係做前線,技術工種系列,其實就冇乜所謂。
其實咁只係證明佢哋真係好急要人姐,你開16我覺得都OK,但18真係太大咬啦
梗係啦,佢都唔知你係邊個,佢點樣將你推薦俾佢啲客
打算係咁 因為見宜家個市黎緊一年都未知點咁.. 宜家轉工好似有啲風險 加上宜家公司又做得好好好開心 不過如果人工有得加多啲就更開心姐

但公司係咪通常都會有budget預鬆?例如hr開我22,可能實際budget有23甚至24?大公司會唔會咁?
lm學野
發現呢個po好高質 想追哂樓主d po
做左一年公營機構 想升嘅位 一路都唔開 冇位上 好灰 等唔等落去好
升咗可能做一世 但人工都唔係特別高

同埋你覺得 一個男25歲30歲40歲
分別應該搵幾多錢
想問下方丈 如果人係美國 6月先graduate 而家扔CV會唔會太早 扔左好多都無回音 同埋5月中有intern 好唔好提早放落cv 多謝
想請教方丈
我九月份工合約完左
十二月返新工
但過唔到試用期
cv落唔落新工好?
如果唔落,半年空白期會唔會太長
假設我:
上1份工HKD$40K,裸辭咗依家要搵份低10%人工既工,如果想係個市好返d再轉工或者做咗大半年想叫價高d,想用HKD$40K個價再叫有咩藉口?

好多公司都會叫你寫上1份工個人工,paycut咁轉工之後想increment多d,但老實講HKD$40K果時係有d overpaid,但有時人得到過唔想失去,thanks方丈
想問下我老婆間公司就無paid sick leave
但依然要求同事放sick leave 必須俾醫生紙
其實合唔合法
個日已經扣左人工 仲要俾幾百睇醫生好慘
佢八折出糧,你返少一日,但係公眾假期你一樣係唔使返,我唔係好明你意思係佢冇計你啲乜嘢?
公司越大,人工越有規範,從來都唔係按你開幾多去拎budget,而係我哋個位本身值幾多錢,我就喺嗰個範圍入邊同你去傾

如果係你而家做得好開心,你信唔信得過你上司,信得過可以問下佢加人工嘅嘢,但唔好同佢講你有新Offer住啦
如果做文職,咁真係要考返啊
你有問過嗰邊,嗰邊對你嘅工作表現其實都覺得可以,但係人哋而家公司都唔開位,經濟麻麻哋,嗰邊可能都冇請緊人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞