[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
方丈,我過年前做左入職前體檢,已經廿幾日都冇消息,我應吾應該打比hr追問? 其實fail左體檢會吾會都會通知聲嫁?
方丈,我上份工做左半年左右就走,因為老板太閪,加上我就算主動識同事,都熟唔到,攪到我勁憂鬱所以走。見工又唔可以咁直接,可以點講

我之前作過因為要付責創作既唔同種類野太多,想尊注D(普通其他公司會分team由不同同事跟,我舊公司要人付責全部)但個個hr聽完覺得公司份份工都好多野做嫁,你到時又會話做唔到呀!

另外,我都失業左好多個月啦,一直返part time一面見工,之前有幾份interview見完覺得都幾順利,但一直冇offer, 唔知點解好sad ,咩我真係甘差咩
好主意!
有小小野唔明 唔係話未confirm請邊個時 唔會ref check candidate架咩?點解部門主管唔知請識個時,可以要求你地做ref check?賜教
方丈你好啊
我其實係fresh grad (defer左)
自己本身讀文科 但想試下hr既工
但係唔多接觸 淨係知大概有邊幾個大範疇

之前apply左個post
佢叫我做個online trade test先
我想做下功課再去做
問下一個hr最基本既知識/sense有啲咩?
又或者可唔可以分享下你請hr既話會希望個candidate有咩條件?
唔該!
方丈你好
上星期apply左個job hr打左黎傾幾句
要我做左d online excel test 先
話收左線之後會email 比我
但等左成個幾星期都冇下文
應唔應該打反去問?定email 好呢?
唔該哂
間間銀行都會有啲唔同,同埋唔同嘅經理都可以爭好遠,所以呢個就咁按你問嘅問題,我就真係答唔到,對唔住呀
應該咁講,你有冇直屬下屬?佢哋嘅年終評估係咪你幫佢哋做?
唔請假就見工

到時轉工都好假 明知係扮屋企有事
睇下你霸需唔需要好黎好去
BO 都分好多個唔同嘅部門個喎

25歲先畢業先做第一份工?

13真係低得太過緊要,我當你每轉工一次,你都可以加到20%,你都要轉四次工,先去到你講嗰個數,咁即係話你一年要轉一次,如果一年轉一次,又對你嗰個履歷唔太好,因為跳得太緊要

所以我會建議你,第一搵一個自己專職supporting function, 你而家嗰份如果已經做咗一年,你就好開始搵,頭兩份工跳少少唔緊要,最緊要唔好越做越短

去到第二三份工左右就做耐啲,你想人工高啲,可以考慮下啲合約工,因為人工會高少少,因為乜鬼福利都冇

拉返高個人工先算

你而家叫16 ,你可以試嘅
打過去問啦,成個月啦
有時人嘅際遇就係咁樣,唔一定係你差,咁啱遇唔到啫

我想問吓你係做邊一個行業同埋你嘅職稱係乜嘢?
呢啲唔關事,呢啲係公眾假期
有時當佢真係唔係好知,或者揀唔到,部門主管可以咁嘅要求。我哋未confirm嗰陣,我哋係唔會搵個申請人嘅現職公司去問,但係通常都會做前面兩至三份㗎嘛,咁可以做咗前面嗰啲先
好咁俾我賣個廣告先

https://youtu.be/XCsD1UDN0IE

呢段片,我大約講晒HR平時會做啲乜嘢,你可以參考下

我會希望佢話頭醒尾,對佢嘅工作有熱誠,會好學,會好奇,奴工法例嗰啲,反而我覺得可以教,因為其實都係手板眼見功夫,同埋我唔會要求佢哋識得背晒,好似我自己咁有時我就算答你地問題,我都會再睇原文一次先,務求答得啱

另外就係,我希望佢用word excel ppt 都要熟路,唔使去到Macro vbA,但係最少pivot ya me 嗰啲應該要識
打返去問佢啦
可能係之前嗰個過唔到試用期呢。其實就唔使諗咁多,你只要對果份工仲係有興趣,你就好好準備咁去見,見完就好好放低,直到有Offer簽約為止
其實屋企有事可以有好多原因,比如我也試過有同事話屋企人出去倒垃圾,唔記得帶鎖匙,天氣好凍着唔夠衫, 所以要返屋企開門比屋企人,其實隨時要早走兩三個鐘,作為上司,我都會放人的

我唔會差度佢哋係咪去見工,同埋都是,如果真係辭職,估到咁都冇辦法,通常唔會玩踢爆

不過佢想慳假嘛,咁呢啲必要成本佢就要食啦
我之前做fashion design 既,但因為我返工之後冇再update design portfolio 同呢個前景唔多好,我又只係畢業左1,2年左右。依家已經轉左重點搵最缺人merchandising 既工,自己又叫有小小study background同知做咩,都係搵左甘耐都冇要求又已經不段降,好sad
方丈. 另外想問下見新工個陣比GE辭職理由同係舊公司走個陣比GE辭職理由唔同個話有無咩影響呀..
1. 其實我覺得你應該兩方面發展,如果你真係自己最鍾意做設計,咁就唔好完全放低設計啦,你可以兩邊工都搵

2. 千祈唔好放棄update自己嘅portfolio ,有啲新嘅設計,大約可能一兩個月都加件入去,令到你嗰個嘅portfolio 隨時要見人都可以有嘢俾人睇

3. 其實所有有關Fashion嘅你都可以試喎,仲有buying assistant etc? Product design? Product testing?
除非佢會做到超級詳細嘅背景調查,否則佢唔會知道你喺舊公司有咩原因而走,冇人會知道你講大話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞