[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
有啲大個,有啲細個,我唔後生㗎啦
唔好意思, Miss左

Written test 好多時候係門檻,唔係睇你幾高分,但係唔合格就唔proceed

至於你講話你問吓個活動嗰啲人,我覺得你可以話自己唔係特登搵,而係咁岩識得,如果唔係其實反而太進取有時會嚇親人。

如果你話佢有機會直情叫你即刻就作文,你可以留意番啲相關嘅,現實生活中,真係有嘅邀請函嗰啲,通知盡量近似啦
想太多了,其實個重點係,要嗰個candidate 真係做到野

點解可能會覺得啲背景相似,其實係因為社會經濟背景,其實好容易影響到一個人嘅學歷,比如三大,你入到去發現住私樓嘅多,定係住公屋嘅多?住公屋嗰啲,係讀名校嘅多,定係讀普通地區學校幾多?

咁佢哋出嚟嘅畢業生,搵到啲差唔多嘅工作,唔係好正常咩?
你唔講唔會有人知㗎
冇問題,有禮貌咁同返公司講要decline offer is okay
其實公司交通唔方便係一個好重要嘅問題,比如嗰陣返工,只係每一日來回係九個字,而家變咗三個鐘,走就係一個好合理嘅原因
其實要睇吓你其他嘅資歷㗎喎,你咁問,對唔住,我真係唔夠資料答。
今次呢啲我就答到啦

其實地區性嘅職位,我覺得其中一個最大嘅挑戰係,到到地方嘅文化都好唔同,有時可能你會覺得比如係你個email可能人哋應該即日或者隔日就覆你,但係可能其他地方嘅人比起香港係慢好多,或者效率唔同,或者工作速度好唔同,可能你要勁追,點解唔得罪人但係又做到野就係一個挑戰啦。

另外就係,有時可能你會要implement嘅嘢,唔同地方嘅接受程度又會好唔同,點樣可以取得平衡?點樣可以remote 你去達到你嘅目的?

其實點樣面試,你就無論係見本地嘅或者係區域性嘅工,其實都係用返同一堆面試技巧就得㗎啦,如果非必要一定有啲嘢要注意,我諗係英文同普通話啦。
咁你可以寫返舊嗰個,但係當見工嘅時候,你就好老實咁話俾人聽,呢幾個月有啲唔同。

之後話返比人哋聽,依個隻都係你要走嘅原因,咁就會合理啲,同埋佢哋亦都會明白你嘅salary expectation 係按理舊個人工去set
我唔直接答你,我用短片答你
https://youtu.be/qopXgK-EYgA

講完自己有乜嘢叻之後,配返入去佢份工嘅要求入邊,所以你就係最適合呢份工嘅人選啦

不過好老實講,問得呢句嘅,都係一啲唔係好專業,或者係本身個人好冇禮貌嘅HR

咁問其實真係唔係幾尊重人
Transcript 嗰啲都已經得啦,應該都係公司標準流程姐
fg做夠一年跳槽叫價加幾多好
無料垃圾grad 16k
第一份工辭完抖返半年先再搵工會唔會好影響下份

利申 返工返到懷疑人生
但我係想係同第一間公司簽左約既情況下Take第二間公司既Offer喎
都係就咁同翻第一間話我唔撈就得?
lm
比公司no pay leave可以點
公司好難請假,約放工後去見會唔會好難
本身諗住比信3月中 點知肺炎打到黎唔做走左先搵工
變左難約時間
做左幾年野想轉工,去報啲要求同自己學歷差少少既工係hr眼中其實會唔會考慮?
可以咁講啦 我個時間線係咁:

第一次整親 : 2018年7月:
係去學校搞d trip 係內地交通意外,之後休息左2個星期 ,之後返份某零售MT 工啦 ,點知原來又係搬貨做唔到,resign 之後休息左半年 。

2019年2月-8月:

好返之後in 私人大公司 ,自爆衰左無offer 。唯有做左2份政府PT ,計埋幾個月。

2019年9-11月 :
之後見公立醫院骨科話大致無問題就搵返私人工,好不幸地份工返左幾日就要搬野,搬野個陣比野砸到。宜家放左幾個月病假未完。

至於搵工個度成比HR 質疑無文職經驗,加上因為2次受傷「空白期」都幾長下,唔知到時見新工點拆彈?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞