[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
聯絡方法有冇話prefer電話>email架?
唔該曬方丈教路
方丈想問下interview之後send個thank you email俾hr會唔會做多左?
由上上年fg 開始,做左一年
2019年頭?
咁你都做咗一年啦,再升差唔多
可能有啲太耐之前miss左就唔會返轉頭睇

最新重開係由2019年12月開始

平均3日之內會覆到

再send la
多謝你
Agent 都叫唔到5 成

最簡單係平級轉工 叫15-25%

或者同現職公司r 左先
正常黎講係 對等的

大家都2個月
Email is bit better I think
唔會啊
不過thank you letter itself 係冇起死回生嘅作用,最多係錦上添花
做一年要休半年

難拆

我諗你話屋企有啲事 之後死都唔講係咩事
但話而家處理好 好過

因為其實PA喜歡大眾眼中唔係真係咁忙...做左一年就要休半年有少少唔係咁容易理解

自學係冇證據嘅,所以人哋亦有機會機會當你吹水,所以話發生咗啲事要處理,而家處理好可能仲好啲,除非你係呢半年考左啲日文試,咁都仲有得講下
我而家教緊英文 但係想轉HR
會唔會難搵 同埋人工係咪會starting 15k?
年紀會唔會係一個問題
thanks
方丈你好,想問一下有時啲公司要求"detailed resume",同普通有咩分別?一般寫幾多為之"detail"? thanks!
你而家幾大
好的,謝謝你🙇🏻‍♂️
Fb inbox咗方丈想問你專業嘅意見..返工返到好迷惘麻煩你得閒睇睇
即係正常cv with job spec and edu details etc
好 我多數晚上看
如果本身accept左offer, 但做緊間公司決定加人工想留返低,點樣reject offer?
20grad 今年24
Polite and simple 咁表明有counter offer 要decline

怕尷尬就用電郵啦
咁都還好

因為太老就好難入

你讀咩架?
2020 年頭
一升就走 好衰仔咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞