[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
佢踩你係佢嘅錯,眼界淺窄,先會咁笑人姐

你記住,如果你想少啲結巴,你就慢慢講,如果你想知點樣慢慢講,你可以參考下YouTube搵吓溫家寶啲講話
咁如果你本身人工已經低,你叫15應該冇問題,搵工,就任何時候都搵㗎啦,如果你勁壓價都肯走,平手都肯走,嗰啲先desperate
今日有份工約我去in 佢知我返緊工但因為有test想我下午去見,但我又唔多想請假去唔去好?
明白,其實見完之後,

第一樣野要睇嘅事仲有冇其他人都已經去到呢一個round,有嘅話,就要等全世界都見晒先。

之後HR就會搵部門主管同佢傾返,覺得續個Candidate 係點樣,之後揀最好嗰個。

有時如果佢揀唔到,可能就會要求我哋做ref check,咁又要再等耐啲了

之後咁我哋又會去計吓數,睇吓其實我哋出到幾多錢,能唔能夠配合到個申請人

之後就會比T A Team嘅阿頭睇吓個數得唔得,如果正常冇問題就可以等出Offer,如果要exceed range 又要再另外攞approval

到樣樣都搞掂啦叫做, HR 就會要攞返部門主管嘅確認,有書面同意俾HR 出offer

之後就可以試吓聯絡個申請人啦

所以當中如果有任何一直卡住咗,比如話得事嘅人放咗假,咁就會耐好多。

不過都係果句,見完就請你好好放低,患得患失係最辛苦嘅。
扮屋企有事早少少走得唔得呀
我就係前2年畢業ge ,上年入左間西公司,返左幾日就無啦啦叫我搬野,好不幸地claim工傷,已經放左幾個月病假。放完病假我就唔做 。想問個CV 應唔應該報做工作經驗 ,如果報左份糧單寫明係工傷 ,但唔報問「空白期」唔知點答? 求救 thx
你啲長工個份都未有聲氣,唔好辭住好啲喎,你啲朋友冇講錯
雖然未打算搵工,不過想問一問方丈in managerial grade同in 其它Entry Level既role比起有咩額外需要準備

利申:係而家公司由entry level升到上manager,所以本身無in managerial grade既經驗
我覺得你可以直接講,因為你咁傷,咁其實都唔係啲扮到嘅嘢,或者唔會係有人想假裝嘅嘢,如果係咁,照直講冇問題。

咁同埋如果你個職位本身係文職工作,佢叫你做大量體力勞動野,呢個都已經係你走嘅合理原因。
People management skills

Strategic mindset

Result oriented?
明白,咁想問下HR會唔會因為apply managerial level既candidate比較年輕而會比較negative或者直接篩走份cv?
lunch就要走 早成半日呢d唔係多數扣假架咩?
Gd
都唔會嘅,如果你其他經歷令到我哋睇到你都幾有潛質
都會返。因為啲嘢其實真係要處理

但問題係你辭職係屋企都唔一定安全,如果新工要返工,你都係要出去㗎,不過你選擇啦
所以要試吓見工嗰邊可唔可以再安排後少少,比如4:30
其實如果足夠年資,但個title唔係manager,apply manager依個position人地會唔會請?
你嘅星期六同星期日係呢個情況,係計做你嘅休息日,休息日如果你個合約冇寫過係有薪,咁佢求
扣你薪,你係冇得投訴的。
我會有少少擔心你冇管理人嘅經驗,唔識管理下屬,但如果履歷出眾,都唔會第一輪就唔要你
如果係assistant manager,下面有幾個細果d算唔算管人,commercial firm難升d,如果打算靠轉工升可唔可行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞