[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
social science 有讀小小psy 會唔會好難入
方丈你好
我依家係間freight forwarder到做左大概年半
係我第一份工
年頭team manager做appraisal個陣都promise到6月會升我做senior
呢兩日有個做銀行嘅fd refer左份工比我 係做process control/assurance嘅
依家份工個duties其實大至上都係做performance control, reporting個類
想問下轉到嘅機會大唔大

利申 依家間公司都算大規模 有打算上市
方丈你好, 想問下你點睇MicroMaster?
手上既Degree同份工完全唔相關,想進修下攞返多少少關事既學歷, 但係份工返Shift好難報Partime。見到有Online MicroMaster可以讀,唔知對升職轉工有無幫助?
咁你新嗰份工,職級有冇升到先?

其實我會建議你唔好走住,係因為你新嘅即刻都未坐穩,人哋未必會當你係有新嗰個職級嘅經驗,咁就有啲唔抵

但係如果你新嗰份工,即刻同你而家升左之後係一樣,人工仲多兩成,如果新老細同你見工嗰陣都幾啱傾,幾夾到,咁就衰仔都走啦
你大學嘅進步,係冇客觀條件睇嘅,所以人哋唔會當你係,但如果你考左啲英文嘅公開試,咁就有得救返
Psy 唔算太關事,我覺得你可以試吓照報,但我覺得收到回音嘅機會率都好低

如果你真係好想轉入去,你可以去啲紅色組織,讀嗰啲好平嘅法例課程
Buy out 就唔一定係伏嘅,但佢好等人用就真嘅

如果你而家做緊嗰度其實都麻麻哋,你轉出去除咗加人工,亦都有升職,咁我覺得其實轉都無所謂,你只不過係當普通轉工

真正令到你覺得擔心嘅只係佢等人用,想買你早走嘅事實,我覺得你又唔使太過擔心,因為本身呢樣嘢係好正常,就算佢唔係buy out,你普通轉工都一樣有機會遇到伏工
如果係初階嘅,其實本身請人嘅門檻都唔高,如果你唔鍾意做物流,想轉銀行嘅,你咪去試吓見囉,見工姐,又唔係要你即刻辭職唔做,請一日假去見工其實冇壞。

但係,我諗嘅係,你本身物流都做咗一年半,做到兩年仲有得升職,係咁嘅情況底下,毅然轉行本身係唔係一個好好嘅選擇姐
可以,當佢裁員
咁真係好睇係邊啲課程同埋學校,但係老實講,都係呃錢鍍金嘅多
如果你係穩定至上,咁你咪慢慢死捱死磨等到轉位

但如果你仲後生,冇諗住磨一世,就早走早着啦
1. 佢要人要得急,仲比咁貴錢買你,當然對你會有比較高嘅預期

2. 係,通常都會綁你,不過睇吓佢俾幾多錢買你,時間長短同買你嘅價錢成正比

3. 通常佢都會用retention bonus 做埋你嘅名目,所以的確係要報稅嘅

4. Bonus 又唔會因為咁而郁你,都係睇返公司嘅表現
1. 做10個月唔會覺得你好差,但係會幾好奇點解仲有兩個月都捱唔到

2. 宜家呢個時勢,我梗係建議你有工先走

3. 唔使搵佢傾計,最好梗係印埋封信出嚟,簽好名俾佢啦

4. 冇問題架,不過建議最好過晒成個月先,比如佢27號出花紅,你咪等到下個月1號,肯定到咗帳先
方丈對於「口罩如衣服」呢個說法有何高見呢?
其實你可以同新公司H R講,你book咗去旅行,或者本身係你假期,同佢傾直接五個禮拜通知期咁囉
唔該方丈 我會去試吓見左先
我係之前機管局個lucky draw抽中左去 San Francisco嘅機票 本身schedule左4月飛 見個時講埋會唔會有問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞