[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
方丈 你好
想問就黎過3個月試用期 加幾多%先合理? thanks!
方丈你好,前排見左份工都third in 左仲見埋VP添,但係隔左兩個禮拜都無回音,email 左HR 佢覆We are still interviewing candidates for the outstanding one. 咁係咪即係可以當佢收皮?
都好直接下架啦
合約有寫第二個月後7日通知期/金,但唔夠418 ,咁雙方要唔要遵守?
你可以試25%,不過唔覺得人哋會俾你,寧願你入咗去,做得好,先在係年中或者年尾同你再做catch up

將啲錢分落花紅而非成薪俾你,唔係中資限定,好多地方都係咁
15-25% 睇你current 係多少
將個7.5 放去寫成allowance

20000x 13+ 1500 allowance
如果本身入職嗰陣都冇傾過會加人工,點解無啦啦淨係因為過試用所以就要加你錢
可以試既
反正無壞
又唔會話真係好蝕底,不過有啲公司做得齊啲嘅,就真係會問埋你以前有冇試過被紀律處分,呢樣野會有少少影響這

見完就好好放低
老細真係要出信,咁都冇辦法,不過我覺得其實政府都唔係做到好多嘢去搞手足,最多扣糧,因為始終炒晒咁多人,抱團,團結,一定加入工會先會保護到自己

我自己一向都係極深黃,我負責嘅係保護啲同事罷工嘅權利,比如嗰次8月三罷..我直頭搞掂咗ceo ,嗰日全世界唔計 attendance , 我搜吓嘅同事全部補假,返都唔使返

雖然我好支持,但係都要提醒大家,其實香港嘅勞工條例真係一啲都冇保障打工仔... 不過其實醫護都唔使太驚,係出面唔會搵唔到野做
方丈想問下 如果轉field做左半年就辭職 下份工會點睇 如果轉返原本個field仲得唔得 唔該晒方丈!
如果簽咗,雙方都需要
如果係固定應承咗你一定會有嘅,咁先會計,但如果係discretionary bonus then 好多都唔計
你可以咁寫,但係見工人哋同你傾嘅時候有問到你就一定要解釋返清楚
可以嘅,你話返俾人知道,你轉左手發現唔啱,所以要轉返返去囉
想問遲d in 11k既文員工
洗唔洗著西裝皮鞋👞
未見過呢類工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞