[方丈]HR萬事屋,法例疑難,搵工面試,你問我答

1001 回覆
101 Like 8 Dislike
但問題係,你轉去銀行相關,二你嘅情況,好容易會跌咗去保險嗰邊個喎.....同埋如果入銀行,點解有新畢業嘅大學生唔請,要請你?同埋如果係佣金制度嗰啲,你都會想轉?
因為你唔可以咁樣答,如果唔係,你嘅新僱主咪知道其實你唔會做得長囉,所以最好唔好將佢拉埋去移民嗰度答

如果係幫屋企做嘢,話屋企有事,可能會好啲
必須要事先提醒你,好多好多好多好多好多人係sell 唔到嘢嘅

sales 基本上有相關牌照,有手有腳,正正常常都會請,因為太容易就可以炒飯,或者係你唔到數,就可以捽,唔掂嘅話,你底薪根本都係低,所以我覺得真係唔着數
對唔住對唔住,見唔到

應該係話而家審慎左,所以會請慢咗,真係見得好啱先請,同時亦都唔會容許overbudget
Grad 到就得
又無hon
其實如果係上司嘅推薦信,佢應該講明你做嘅嘢大約係乜嘢,你做得點樣點樣好,你有乜嘢長處

所以如果佢有勁讚你喺封信度,你咪唔使講明話自己唔係因為工作表現而俾人炒囉
會,做得唔好,真係遇到有咩紀律問題都一樣會炒

都可以講話係包升,但就唔一定係升到你想要嘅嘢,比如你最想去嘅部門,比如唔一定升到去經理或者主任,可能喺前面間加個助理,降你半級
唔係真係好care

你最好可以留低佢嘅聯絡方法,做你嘅referrer
有讚就夠用㗎啦。
另外想問工作證明要拎乜?
我上次拎糧單,我見hra 無tick我個工作日期個格
因為對上份工hr又無出一份official reference letter或者離職證明我
拎contract又似又知得太多野
問返之前公司拎返一封有證明你工作時期嘅工作證明
如果hr問你有無其他公司in緊其實點答好?
照直講好定係話冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞