【願玫瑰在君子的屍體上盛放】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第四季:玫瑰篇

1001 回覆
109 Like 19 Dislike
又要等星期四
問題:
又話暗黑房,
點解連崔太面上有紅暈,
面試官做乜都可以睇得咁清楚嘅?
上集有交待過地場衛喺房入面嘅動作相當靈活,好似一啲都無受到漆黑一片嘅環境所影響,卡西就估佢嘅眼罩應該係有某種夜視嘅功能

閃電巴果然睇得細心
我係指點解卡西之前連姥姥個樣都睇唔到,
但可以睇得地場衞睇得咁清楚?
係咪寫漏左佢地開左燈

睇小說最過癮嘅地方就係可以一路睇, 一路幻想返個情景出黎,
如果有啲位諗唔通就會好出戲
當卡西一踏進「暗黑房」時(第一百二十五話),房中嘅設定係漆黑一片,但基於安全考慮,設計上喺牆腳處都裝有小燈,情形就好似平時酒店房嘅夜燈咁,等住客喺熄晒燈嘅環境下都可以睇到地下條路,方便柯夜尿
所以卡西同姥姥初次埋牙時喺床上,卡西睇唔到姥姥個樣,係之後佢哋轆咗落床下底,卡西至可以靠牆腳小燈嘅燈光睇到姥姥

用文字嚟描述場景都係我嘅興趣,亦係其中我愛上寫小說嘅原因,歡迎巴絲有諗唔通嘅地方就發問呀
有問題呀 出文未
呢段我都明,
我唔明嘅地方係:
首先有呢個設定
「門關上後,樓上舞池傳來的強勁音樂仍清楚可聽見,但房內卻比外面更暗得多,基本上由足踝以上都是伸手不見五指的漆黑」
「我小心翼翼一步一步走到床邊,然後想把身體屈曲便向下滾進去,但當我隨意的按著床邊借力時,卻給我摸到了一隻腳!」
然後再一次強調有幾黑
「這裡明明是漆黑一片,理應要好像我和姥姥一樣躺到地板上,才可藉著牆腳小燈來勉強看見房中的情況,為何地場衛的動作利落得好像一點也不受影響?」
既然一開波姥姥已經瞓左喺床,
卡西睇唔到只可以摸到,
足以証明到伸手不見五指並無誇張
但崔太一入黎,
卡西又睇得好清楚佢嘅裝扮, 表情, 身材, 動作喎
「門打開後就見一個穿著普通便服的長髮女人,戴上一個隨隨便便在書報攤十元八塊就有的膠面具進來。」
「轉眼間,一副豐腴得難以置信的胴體就赤裸裸呈現在眼前,尤其一對分量驚人的肉團,在沒有奶罩的束縳下,依然昂然掛在胸前,形狀圓圓滾滾像是兩個大皮球一樣,給人一種異常肥嫩多汁的爆滿肉感,相信她是有親哺母乳的緣故,兩邊乳暈都翹起有如橡皮糖大小的奶頭,更有著成熟誘惑的紫紅色,叫男人一見,就本能地想放進嘴裡吸吮起來。」
「長髮女人隨即將面具脫下。我幾乎就尖叫了出來。因為我立即記得在哪裡見過她。」

就當佢地無關門, 但當時背光,
如果間房如之前描述一樣咁黑的話,
一樣唔會睇得到
再者, 人嘅眼喺越黑嘅環境之下,
辦認色彩嘅能力就越低,
就好似宇宙中嘅銀河本身係有色彩,
肉眼下只能見到黑白
「崔太只是被弄了幾下胸部,已使她滿面紅暈,嬌喘連連」
以下呢幾個描述,
肯定左卡西同姥姥係睇到室內嘅情況
「姥姥忽然顫聲問道,才醒起小卡西一直也沒有離開過,本來已稍稍冷靜下來,但當看到外面熱辣辣的畫面又再膨脹。」
「你呢隻....正一賤熊嚟架....啱啱先做過....咁快又咁硬....係咪因為外面嗰個女人....佢個胸仲大過我?」
除非卡西同姥姥都戴左夜視鏡,
否則無可能睇到咁多野, 仲要睇得咁清楚
希望呢張圖可以解釋到
努力當中,聽日出文啦
如果係咁的話又有少少犯駁
1, 光線應該唔夠見到上半身
「房內卻比外面更暗得多,基本上由足踝以上都是伸手不見五指的漆黑」
「牆腳還是裝有一盞小燈,發出極微弱的光線,讓地板和地上的陳設物勉強可見,免得眾痴男怨女踏錯腳發生意外,都算是一處頗貼心的設計。」
2, 依張圖嘅光線分佈,
床下底會一片黑暗, 唔會睇到姥姥個樣
3, 就算光線夠強都好,
由下向上嘅話, (咁地板就唔會係勉強可見)
崔太對波應該遮住晒啲光, 睇唔到個樣
4, 如果光線係強到可以睇到地場衞同崔太做緊咩野的話,
咁之前覺得地場衞戴左夜視鏡呢個推斷就變得唔合理.

唔好意思, 呢度真係好出戲
可能係因為我睡房都有 set 地燈關係
人地 2 4 6先出文
我心目中對呢個場景嘅設定係有以下三點嘅考慮作為基礎:
1. 由光突然走入暗嘅環境,瞳孔因為未及時放大,所以感覺上會比實際上更黑暗
2. 隨住瞳孔慢慢適應黑暗,卡西可看得見嘅東西會比剛剛入房時越嚟越多
3. 暗黑房嘅目的係讓 Club 51 Shade 中嘅痴男怨女能安全地享受黑暗中鬼混嘅樂趣,所以房中燈光設定喺近門口同地面嘅位置都會較光,而喺床上就會較黑

多謝閃電巴指出有問題嘅地方,其實我一直都有刻意用心經營每個場景嘅描寫,原來大家真係會睇得咁精細,咁我以後就一定會再多加留意用字、同埋場景設定嘅合理性啦
當長期係個黑既地方 瞳孔放大左後 的確可以係微光下 睇清到好多野 同埋個腦識自動腦補
睇估都係不斷腦補
坐等出文
其實我都係覺得地燈呢個設定都係有bug,
不過點都好, 多謝巴打認真又細心咁回答我呢個小問題
第一百二十八話:家長們的鬥爭

崔太抹一抹眼淚,深呼吸一下,才道:「我....我真係咩都唔知架....我只係個仔喺之前嘅『常規程序』中無被挑選到,攞唔到喺最後輪選剩返嗰幾個學位,入唔到『拔道』讀小一....其實當時我個仔都已經喺另一間學校開咗學,點知跟住就有個自稱係『家教會』主席兼家長校董叫曹太嘅人搵我傾偈,話佢係學校嘅權力核心,同班入學評審又好熟,問我如果我仲想個仔入『拔道』嘅話,佢可以幫到我。」

崔太說的曹太,就是麥太提起過近排跟駱太和尤太走得很近的那個,難道今晚在房中發生的事情,就是跟她們三人有關?

「雖然呢單嘢唔太關我事,不過你都話你個仔已經喺另一間學校開咗學啦,咁你都仲未死心?家陣唔通唔喺『拔道』讀書會死架咩?」小紅帽竟忽然插嘴道,我想她的性格應該是挺喜歡多管閒事。

崔太解釋道:「唉,我本來已經放棄咗架啦,但係曹太嘅說話確係又搞到我心郁郁,因為如果我個大仔真係入得到『拔道』,到我細仔入小一時就會有分加,兩個仔都喺『拔道』讀書不褸都係我畢生嘅夢想嚟架!」

「話時話,乜開咗學都仲可以入嚟架咩?唔係已經無晒學位架嗱?」我好奇問。

「我一開始都係咁諗,不過曹太話就算係開咗學之後,其實學校都仲有啲啲學位剩喺度,係預留畀萬一有需要插班嘅外來生用,所以,我個仔都仲有呢個途徑轉入『拔道』,但係好似呢種『非常規』嘅學位非常有限,而『吼』住呢啲位嘅家長亦大有人在,曹太就話,如果我真係有興趣嘅話,就要透過一個『非常規』嘅甄選程序,嚟爭取呢啲本應留畀插班生嘅學位。」崔太頓了一頓,又道:「於是,我就畀咗五百萬,參加咗呢個『非常規程序』。」

「五....五百萬?」我脫口驚道。

崔太繼續道:「無錯,參加呢個『非常規程序』嘅家長,首先就要交一筆無論成功與否都不設退款嘅五百萬手續費,畀咗錢後,就會得到一條手帶,曹太話參加者會接受一連串嘅面試,有關面試嘅時間同地點都會靠呢條手帶發放,而跟住落嚟,同參加者面試嘅所有面試官,都會直接影響最後嘅入學評審結果,所以參加者就要盡一切能力,去滿足佢哋。」

「包括同佢哋搞嘢?」我問。

崔太點點頭。

「咁呢啲嘢係你參加呢個『非常規程序』之前已經知道?定抑或係喺你參加咗之後至知架?」我再問。

「喺我未決定參加之前,曹太已經有同我講晒所謂嘅面試其實要做啲咩,所以我係一早就知,同埋我亦都明白,就算畀咗錢參加咗呢個程序都仲係要爭,唔代表學位已經袋袋平安。」崔太直認不諱的回答。

我忍不住問:「咁既然你之前已經知道,乜你唔覺得咁樣做犠牲太大架咩?要不斷咁同唔同嘅陌生男人上床喎....」

崔太即時打斷了我,斷然道:「佢哋唔係普通嘅男人,佢哋係尊貴嘅入學評審,係佢哋去決定我個仔入唔入到『拔道』讀書,所以就算到最後我係失敗咗都好,我都會為曾經為自己個仔嘅前途努力過而感到驕傲,呢啲就係母愛嘅偉大,你係永遠都唔會明白架啦!」

要透過跟其他男人上床才可以明白的母愛,我想我和崔太的丈夫怎也不可能會明白。

崔太又道:「不過其實曹太同我講完之後,起初我都猶豫咗好耐,但係當我知道咗一件事,我就即卡做到決定啦。」

「係咩事呀?」小紅帽比我先一步追問。

「因為我知道丘太都有參加。」崔太握實拳頭,堅決地道:「佢既然都玩,我就一定要奉陪到底,佢做到嘅嘢,我一定要做得比佢更好,所以就算我最後爭唔到個位返嚟,最低限度我都唔要輸畀丘太!」

甚麼「母愛的偉大」、甚麼「為兒子前途著想」,通通都是令自己好過點的借口罷了,能夠令崔太豁出去下海的真正原因,就是因為她不能輸給丘太!

家長之間的鬥爭,竟然已去到這個地步!

「唔係吓嘛?就係因為咁嘅原因?」我驚呼嚷道。

「佢個仔擺明就唔夠我個仔叻,如果到最後,因為佢參加咗而佢個仔入咗『拔道』,我無參加到搞到我個仔入唔到『拔道』,我一定會呢世都憎我自己,所以我係唔可以唔參加架!」崔太斬釘截鐵地道。

這時,小紅帽突然站起身來,便衝到崔太的前面,「啪」一聲一巴就掌摑在她的臉上,再怒道:「你係咪痴線架,為咗啲咁嘅原因就出賣你自己嘅貞操?你知唔知貞操對一個女人嚟講係幾咁緊要?如果畀你老公、同你兩個仔知道咗你做埋啲咁嘅嘢,佢哋會點諗呀?我真係好後悔頭先唔覺意咁救咗你,等你畀個變態佬刮甩對波仲好呀!」

崔太摸著發紅的那邊臉,急急罵道:「你仲乜無端端打人呀?你喺得呢度出現都唔慌會係忠貞啦,你有咩資格打我呀?」

小紅帽可能亦有感自己是衝動了點,但一巴掌打了下去已不能收回,只能「哼」一聲便回到床邊坐下來。

小紅帽的性格除了是多管閒事之外,亦跟她斗篷的顏色一樣,都是火紅剛烈。

隨著這一巴掌,大家都不發一言,房中的氣氛瞬間就僵持起來。

在這個空檔其間,我卻不經意地呆望暈倒在地上的地場衛,雖然眼罩遮蓋了他的半張臉,但我還是從他鼻樑之下露出來的部分,發覺越望著越覺得他面熟。

其實起初地場衛跟崔太一開始談話的時候,我已覺得他的聲線應該有在哪個地方聽過。

為了進一步証實,我便蹲到地場衛的旁邊,並將他的眼罩除下來,當我看到他的真面目,便不由自主地大笑了一會,然後指著崔太,朗聲叱道:「你的確有權覺得小紅帽佢無資格打你,但係我就嫌佢呢一巴刮得你唔夠大力,因為唔大力的確係好難刮得醒你呢個蠢女人!」

從這個地場衛的樣貌來看,我肯定他不會是甚麼的面試官和入學評審。

因為他就是我「川泓」的同事,隸屬 Ivy 那 Team 的 Simon。

「吓?你話我係蠢女人?點解呀?」崔太不明所以地問。

「唉,你『喱』落床下底,無論點都唔好出一粒聲,跟住你就會知架啦。」我歎了口氣道。

崔太照著我的說話做,之後我便用力搖 Simon,直至他清醒過來。

Simon 緩緩睜開雙眼,便抱著自己的後頸,痛苦地呻吟著:「好....好痛呀....」

「Simon,你醒啦?」我道。

「吓?你....你點知我叫咩名架?」Simon 吃驚地道,似乎我的變聲亦沒有讓他認出我就是他自己公司的同事卡西。

我的自信心當然增加了不少,又道:「我唔只知你叫咩名,我仲知你應該係喺一間叫『川泓』嘅投資公司入面做架添。」

Simon 被我的話,嚇得張開嘴巴就如一個「O」字。

(待續)
點解好似好短,好似無乜嘢發生過又一篇
太短,出多編啦
快 pls
support
今集篇幅會加碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞