【願玫瑰在君子的屍體上盛放】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第四季:玫瑰篇

1001 回覆
109 Like 19 Dislike
校長是咪死左?
原來卡西有存貨既 之後仲一星期先一更
小卡西就有大把存貨
出文啦 吃阿kim啦 搞siri啦
仲寫緊呀睇完張竹君會繼續努力
摩牙
幾時有文呀
第一百六十話:家家有本難念的經

我吃驚地道:「吓?古校長唔係應該偷走晒啲金著緊草架咩?點解佢會死咗喺度架?」

大家被眼前的突發事件嚇呆,一時都沒法回答我,唯獨男男一個箭步跳了出來,並蹲在古校長身旁檢查著,又伸出兩指碰在她的脖子和鼻子之上,然後擺出一副氣壞的表情,嚷道:「佢仲未斷氣架!」

眾人即時向我報以鄙視的眼神。

我難掩尷尬,連忙伸一伸舌頭,笑道:「咁....咁我見佢訓咗喺度郁都唔郁嘛....」

「仲講咁多,救人先啦!」男男提高聲線,發號施令地道:「卡西,你抱起古校長跟住我嚟,其他人就自己去醫院同我哋會合啦!」

男男說罷便往石門跑去,我想也沒多想也抱起古校長拔足就走,出到石室外見男男已坐在那工程車的駕駛室中,我從另一邊門登上她的旁邊坐下,安頓好後,男男吐了一句「坐穩」就踩下油門,車子隨即「呼」的一聲在窟道中飛馳。

我一向對自己飆車的技術頗有信心,但顯然是因為我未見識過真正的高手。

之前在男男「爆門」的時候,我已知道她對操控工程車很在行,但此刻,在我連看也未看得清楚前路的幽暗環境中,只見車子以高速於這條猶如停車場的螺旋形斜道上飄移,正朝向地面狂奔著,一輛龐然的工程車在她手上竟可駕駛成跑車般輕盈靈巧,便明瞭我倆的程度根本是不同級數。

「喂,都上咗唔少層,你睇下用得電話未?」男男忽道。

經男男的提醒,我便拿出手機開著屏幕一看,果然已進入了訊號覆蓋範圍,就急急打「三條九」求助。當返回地面之後,我們將古校長抱起到停車場旁邊的長椅躺下,再過多兩、三分鐘,警號聲由遠到近的傳來將靜夜劃破,救護車就駛進來停在我們的前面,接著,幾個救護員下車用擔架床把古校長抬到車上,並立刻替她裝上維持生命的設備,而我跟男男亦一同隨車去醫院。

一到達醫院,古校長就直推進急症室,在等候的其間,我和男男便向當值警員簡單說了我們是「拔道」的員工,發現古校長時她已經不省人事倒臥在校園的地上。約過了半小時多,其他人都來到醫院跟我們會合,這時,剛巧負責搶救古校長的醫生從急症室走出來,說她雖然現在沒有生命危險,但仍然陷入昏迷狀態中,不知何時才可甦醒。

古校長發那封 Email 的目的,本來是計劃在辦完要辦的事情,在離開之後將真相告訴 Elise 作為一直利用她的補償,我們卻在石室找到昏迷的古校長,很明顯,她在過程中亦遇上連她自己也預計不到的意外,那麼,究竟當時發生甚麼事?她是怎樣暈倒的?大概只能等古校長醒來才可一一解答得到。

但可以肯定的是,古校長的那封 Email,最後竟然變成救她一命的關鍵。

我長歎一口氣,道:「古校長一日都唔醒,我哋啲線咪斷晒囉?」

眾人都靜了下來沒有應我,阿 Kim 則拿去 Siri 手中的「鬱金香盒子」,細看一會,然後緩緩地道:「既然呢個盒係喺發現古校長嘅附近搵到,咁個盒好可能會係由古校長個身度跌出嚟,裡面裝住嘅嘢應該會係啲非常重要嘅線索。」

男男點一點頭表示認同,再道:「我哋雖然已經解開『創聖金庫』入面嘅黃金點嚟,但係至於丁竣、古校長同埋『玫瑰會』點知道呢個寶藏嘅秘密,我相信謎底就係呢個盒同收埋喺入面嘅嘢!」

「不如撬鬼開個盒佢咪得囉?」我忽道。

「千祈唔好!」Sandy 脫口叫道,再解釋:「既然呢個盒連亂開都唔可以,就更加唔可能畀人強行撬開啦,我肯定,你一撬就會啟動裡面嘅機關,將盒中之物消毁。」

「咁睇嚟要打開個盒,首先要知道呢個盒嘅來歷。」男男問 Sandy:「Sandy,你對古董咁在行,你知唔知呢個盒嘅背景呀?」

Sandy 搖一搖頭,道:「天下間經過歷史洗刷、背後有故事之物如恆河沙數之多,全部皆可稱之為古董,所涉及嘅知識博大精深,呢個咁古怪嘅盒我真係一啲頭緒都無。」

Siri 想了一想,追問:「你之前提過話你哋屋企係『考古世家』,咁你屋企會唔會有其他人可以幫到手睇下呢個盒呢?」

「或者我都應該講多啲我屋企嘅情況出嚟。」Sandy 頓了一頓,再徐徐地道:「無錯,我哋丁家的確係有『考古世家』之稱,我哋父母死得早,四兄弟姊妹係婆婆一手湊大,我哋四個之所以會對考古產生興趣,都係因為受到婆婆嘅啟蒙,我大哥哥丁竑係一個世界享負盛名嘅考古學家,而家係開羅國家博物館研究金字塔嘅項目主持人,之於我二姐姐丁筳係大學歷史學系嘅教授,對古董珠寶同鑒定都好有研究,而有成百歲嘅婆婆本身已經係一本行得走得嘅歷史巨著,亦都係古董鑒賞界嘅泰山北斗,如果有佢老人家肯幫手睇下,應該會知道呢個盒嘅來歷。」

記得在跟基金會的會面中,Sandy 說了一個有關老會長因做善事而獲得竹筒的故事,就提到那是由婆婆告訴她的。

此刻又聽到 Sandy 這樣形容,她婆婆肯定是十分厲害。

「嘩!你哋全家都咁猛料架?咁就掂啦!我哋仲唔快啲拎個盒畀你婆婆睇下?」我忙道。

Sandy 卻苦笑了一下,語氣帶點猶豫地道:「猛料?大哥哥同姐姐就係,之不過一向貪玩反叛嘅三哥哥,因為佢中途被校方勒令退學搞到大學都畢唔到業,而我雖然畢到業,但係因為無搵到有關本科嘅行業嚟做,所以姐姐成日話我哋兩個係丁家嘅最大污點!」

「唔係吓嘛,你啲歷史知識咁淵博,都畀你姐姐話係污點?」我奇怪地叫道。

Sandy 皺起眉頭,道:「我背歷史係好叻,但係性格太過內向、份人又無乜志氣,鑑於我大哥哥同姐姐喺行內太有名氣啦,自己知道自己事嘅我唔想行返哥哥姐姐嘅路,因為孭住佢哋嘅名實在太大壓力,好似永遠都要活喺佢哋嘅陰影之下咁,而做人嘅嘢唔駛下下都要做偉人啩?所以我一直都有畢業之後喺同佢哋無關嘅領域求其搵份工嘅想法,當其時因為大哥哥長年累月都喺埃及,成日都唔喺屋企,婆婆漸漸年時已高,母職就好自然落喺姐姐嘅身上,而佢又係一個好要面子同好嚴格嘅人,自細畀我哋好多壓力,跟住三哥哥發生咗退學事件已經激到佢好嬲,去到我畢業嗰陣,姐姐專登喺大學搵咗份助教畀我,但係我就揀咗份九唔搭八嘅投資主任嘅工嚟做,佢直頭畀我激到崩潰,自此,我同三哥哥就離開咗屋企。」
原來大學主修中國歷史和考古學的 Sandy,當初為何會入了完全是風馬牛不相及的金融行業,背後是有一個這樣的因由。

「其實一家人邊有隔夜仇架?你返去道個歉咪得囉!」Elise 勸道。

Sandy 板起臉兒,加強語氣道:「哼,點解我自己嘅路唔可以由自己決定點行?明明係姐姐佢唔啱在先,仲乜要我同佢道歉?」

Siri 忽發奇想,問:「咁你同你姐姐有仇啫,我哋約你婆婆出嚟,拎埋個盒畀佢睇下得唔得?」

Sandy 歎道:「我婆婆好老架啦,好耐之前就已經足不出戶,我記得對上一次見婆婆時三哥哥都未過身,我哋趁姐姐唔喺屋企就返去探婆婆,當時同婆婆都有講有笑,跟住過咗一段時間,我又想去探婆婆,但係嗰次婆婆一見我就性情大變,竟然大發脾氣話以後都唔想再見到我哋,之後姐姐改晒全屋嘅密碼,仲炒晒啲工人,講到明話唔畀我哋踏入丁家半步。」

Siri 又問:「或者,我哋可以趁你姐姐唔喺屋企時,偷偷哋爆入屋搵你婆婆呢?」

Sandy 搖頭道:「丁家叫得做『考古世家』,全屋價值無法估計嘅古董多不勝數,所以要爆入我屋企,難度應該不比爆入銀行嘅保險庫低。」

眾人聽罷皆臉露難色,一時之間都想不到其他辦法。

Sandy 沉默了半晌,又眼眶泛紅地道:「婆婆以前好錫我架,肯定係姐姐喺婆婆面前講咗好多壞話離間我哋,仲搞到婆婆連三哥哥嘅喪禮都無去到,姐姐佢咁做實在太過分啦,呢啖氣我點都吞唔落,除非佢喺三哥哥嘅墳前鞠躬先啦!」

阿 Kim 輕輕拍了 Sandy 的肩膊一下表示安慰,再道:「你咁諗就啱啦,家人又點?有血緣關係又點?總之你點都唔可以輕易向你姐姐屈服呀!」阿 Kim 生在一個複雜的財閥家族當中,自小便已和家人爭做家族繼承人,難怪聽到 Sandy 說起家裡的問題會有同感。

Sandy 當堂向阿 Kim 大力點頭,報以感激她支持的目光。

這回真的是「家家有本難唸的經」,事情已清楚不過,有機會知道那「鬱金香盒子」來歷的人似乎就只有 Sandy 的婆婆,但要見她首先要先過 Sandy 姐姐丁筳的一關,雖然只要 Sandy 肯跟丁筳道歉,一切或者可能可以簡單的解決,但生性怯懦的她在這問題上卻很固執,現在又得到阿 Kim 的「加持」,就肯定再不會改變立場。

這個時候,晨光透過落地玻璃,將醫院的室內照得一片明亮,隨著長夜的過去,又是新一天的開始,但我們卻未想到該怎樣做,男男便提議由她先調查一下丁筳,待掌握多點資料,再相約一起討論下一步的計劃。

決定了之後,大家就陸續離去休息。

(待續)
開咗幾日快車,要抖一抖啦,希望大家鍾意「拔道」地底探秘呢段啦
正, 有文, 但無甜
認真鍾意,每日都入嚟check住,好緊張刺激最近出文快咗睇得好滿足,卡西抵讚!

但男男成日陰陽怪氣真係好煩膠,個人心中佢喺龍夫人嗰期好不容易儲落嗰少少好感度,而家都越來越低
當然唔係話甜故就要開後宮咁個個女仔都要順服男主,但每次出場,有150%都要好似陰陽人咁單單打打真係
作為絲打覺得好煩
話探秘好似唔係探左好多,
一發現古校長就走, 好似突然左少少
支持
推返上黎先
有文未
push
好想睇文
諗緊個新段落,目標係下星期出文
屌阿kim同siri未
好耐都冇甜喇
信我,你嘅意見我會認真跟進
繼續推
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞