【願玫瑰在君子的屍體上盛放】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第四季:玫瑰篇

1001 回覆
109 Like 19 Dislike
啲圖係樓主自己整?好靚
原來我地有一齊追兩個故
係呀請多多指教
(日記.一百二十二)

假期晚上的公司一個人也沒有,非常寧靜,最適合讓我仔細想想該怎樣做。

還有為自己安排善後的工作。

原來所有發生在我身上的事,遠比我表面看來的複雜得多。

事情應該是因「君子黨」而起,我相信我跟「君子黨」有著某種關連的事走漏了風聲,便引來她的接近,以確定我跟「君子黨」的關係。

但無論確定的結果是怎樣,根據那個紫蝶大姐的說法,我命運必然是凶多吉少,她們只想在我身上,盡量取得有關「君子黨」高級會員的情報。

我想,她們口中的「花期」,就是這個意思和目的吧?

之前,我已有不想再這樣下去的想法,現在知道原來還有一個陰謀衝著我而來,更驅使我已不可繼續逃避。

禍是我自己惹來,我就要自己去解決。

我即時想到,有兩件事我一定要做。

首先,為了不打草驚蛇,我必需在她面前保持若無其事,我更要立即去上海,待明天她可以跟我在那邊會合,這樣,我才可以賺取安全時間,在「花期」未降臨我頭上之前,進行第二件事。

這件更重要的事,就是找李大海。

情況如此危急,為甚麼我還要找李大海呢?

雖說在「川泓」中,李大海一直當我親兒子一樣去支持我和提攜我,當中所建立的感情和關係是不能偽裝出來,但他實在已投放了太多期望和資源在我身上,我很難相信他會輕易的放我走,而如果我就此一走了之的話,以他現時的財力和權力,即使我逃到天涯海角,最後我能夠成功逃脫的機會有多少?

應該不會比「零」高很多。

所以,要保命,我就要跟李大海談條件。

縱然,李大海沒有提起過,我知道他對我手上的「式碼書」是有興趣。

再不想插手 Project D 的我,只希望盡快可以用「式碼書」跟李大海換取我的性命和自由。

我們的見面會有甚麼結果?我無法估計,我這時還可以掌握的,就是要把握時間向你交待一切。

可笑是,你仍在避開我,或者整件事情的真相、包括我的死活,你早已不管。

但我沒有得選擇,你是我唯一可以相信的人,如果我不寫下來,就會連一丁點可保留這件事的機會也沒有,以後真相便石沉大海。

最後,我寫了兩封信,還把我的証件和「君子黨」的會員証放進信封中,當你收到信後,去看或不去看,想怎樣做全是你的決定。

好吧,時候也差不多,我在此擱筆。

再見。

(日記.完)
kc
終於完咗個日記了
劇情太長唔記得左,
佢係死左定失踪?
答案係D: 無從判斷
走晒甜~~ so sad
我都係咁話
第一百五十三話:最後的好意

我們三人一言不發,一口氣讀完 KS 的日記後,心情顯然變得相當沉重,但阿 Kim 的反應卻已比我想像中平靜。

從這篇記錄了 KS 由普通人變做「生徒」再升上「君子」之心路歷程的日記,就可以解釋到一個本來「只愛江山不愛美人」的龍雲海,為何「臨老入花叢」要跟龍夫人閃婚,就是為了用「後宮曼陀」醫治好自己的性無能,以應付「君子禮」中的考核。

因為「只愛江山」的龍雲海,當錢已不能滿足他時,他為攀躋世界上更高的權力階層,便加入「君子黨」成為「生徒」,只可惜「花期」比「君子禮」先來一步,最後還給本是「玫瑰」的龍夫人拿去了所有財產。

所以,「君子」固然是「玫瑰」的目標,但被「玫瑰」確定為低級「君子」的「宿主」,往往會獲得較早的「花期」,而且下場都是慘遭殺害。

KS 的日記雖然把龍雲海的案件之謎解開,卻帶來了新的疑團,「君子黨」和「玫瑰會」是誰在幕後操控還未了解,現在又多了神秘的「Project D」和「五色書」,而且原來我的大老闆李大海在當中更是一個極其關鍵的角色。

到底這些東西有著甚麼關連呢?

房間沉靜了好一會,我終於忍不住,開腔問:「蝦,你哋估『Project D』同『五色書』係咩嚟啦?竟然連首富李大海都咁緊張?」

阿 Kim 指向電郵的日期,道:「喺 Karl 寫呢啲日記嘅時期,李大海仲未係首富,當時佢只係一個剛冒起嘅企業家,係之後收購咗『紀氏』至打入四大富豪之列,逐漸步上首富之路。」

「『紀氏』?好似喺邊度聽過喎?」我疑惑的反問。

「『紀氏集團』創辦人紀雲係『船王』,紀家喺港英時期係香港嘅名門望族,亦係中環嘅大地主,一向喺香港叱吒風雲,直到紀雲去世,『紀氏』就畀有三大銀行撐腰嘅李大海吞併咗。」阿 Kim 解釋道:「隨住嗰次世紀大收購,『紀氏』就變成『海斌』嘅其中一部分,跟住發展落去,李大海的身家不斷暴漲,成為四大富豪之首,而紀家就越嚟越低調,只得返個家族信託基金。」

阿 Kim 一說,我就記起了!

「紀氏」的歷史我之前有從曉葵的口中聽講過,這刻再加上 KS 日記中的時間線,才驚歎在這短短不到十年間的時間裡,李大海竟由一個普通有錢的企業家,到成功鯨吞首屈一指的大企業「紀氏」,再一躍成為全香港最有錢和最具影響力之人!

常言「十年人事幾翻新」,這句話套在李大海身上,他的身家和地位在這十年都翻了不知幾多翻罷了?這個變化,除了因為他是「君子黨」中「紳士」的身分外,還會跟「Project D」和「五色書」有關嗎?

我們當然毫無頭緒,所以大家都陷入一片寂靜之中。

又過了一會,這次再打破沉默的是 Siri,竟直問:「KS 講到要同你分享一切咁,但係點解都無爆到同佢出軌嗰個『她』係邊個嘅?」

從來都沒有拍過拖的 Siri,她真搞不懂男女之間的玄妙,男人如何坦白,也不會主動對深愛的女人表露曾經鬼混的對象之身分,我暗地裡瞟一瞟阿 Kim,只希望她不會被 Siri 無知的一問,就推倒一直堅守著眼眶淚水之堤壩。

阿 Kim 果然臉色微變,深深吸一口氣,半晌才道:「我知道 Karl 執筆嘅心情係好矛盾,因為一方面佢好想將所有佢嘅經歷講晒畀我知,另一方面佢又知我越知得多,就代表我越清楚佢對我做嘅錯事,不過我感覺到佢寫到後期,都認定自己無機會返嚟,佢亦好了解我嘅為人,知道我決定咗打開第二封信就一定唔會就咁放手,佢怕我自己查落去我會有危險,所以就唔將『她』嘅真正身分講出嚟。」

阿 Kim 的解釋讓我有新的看法,或者這種帶有默契的無聲關懷,要 Soulmate 才能意會到吧,Siri 也應道:「都係嘅,殺死 KS 嘅『玫瑰』冷血無情心狠手辣,你插手真係會好危險架。」
阿 Kim 則搖一搖頭,再道:「我覺得而家話殺死 Karl 嘅係『玫瑰』有啲言之尚早。」

「唔係吓嘛?唔係『玫瑰』仲會係邊個?」Siri 脫口驚道。

「諗諗下,封信係喺 KS 房嘅梳化搵到,亦即係話,喺 KS 寫完封信之後,應該發生咗啲突發嘅事,令到佢臨時臨急將個信封塞入梳化度,跟住至離開間房,繼而再失蹤埋。」我緩緩地道。

阿 Kim 皺起眉頭,道:「咁講法,Karl 當時走得好匆忙,而令佢走得咁匆忙亦可以有好多個可能性,佢有無去到上海同『她』會合,又或者佢有無見到李大海,我哋全部都唔知,而 Karl 嘅消息就係喺呢段咁關鍵嘅時間無咗....」

「咁即係除咗『玫瑰』、連『君子』嗰邊都有嫌疑喎!」Siri 插嘴叫道。

阿 Kim 神色凝重的點點頭,歎道:「加上 Karl 手上嘅唯一重要籌碼『式碼書』下落不明,我哋離開真相仲好遠呀。」

阿 Kim 說得沒錯,以我們現時掌握的有限資料,任何假設都只是空中樓閣而已。

「我哋查下 KS 有無去到上海同有無返到嚟,咪可以查出佢離開咗間房之後,係喺邊個環節出事囉?」我試探地道。

「睇怕都唔容易,如果 KS 係經非正常途徑上大陸嘅話,入境處都唔會有 Record,我睇你點查?況且『玫瑰會』同『君子黨』有幾神通廣大你唔係唔知架啦?佢哋有心要令 KS 無聲無色咁人間蒸發,我哋要查出成個過程係點一啲都唔容易喎。」Siri 以質疑的語氣道。

「咁又唔得?咁我哋仲有乜可以做呀?」我洩氣地道。

阿 Kim 拿起 KS 的「君子」會員証,道:「我睇如果我哋要查出更多嘅資料,目前就只有靠呢張會員証。」

「我有試 scan 過張咭後面個『QR Code』,link 咗去一個神秘網頁度就要你輸入密碼,之不過嗰兩封信加埋我哋頭先睇嘅電郵,KS 都好似無講低到個登入密碼係乜喎。」我想了一想,又道:「你估會唔會同你登入呢個 Email Account 嘅密碼一樣呢?」

「Karl 佢唔係嗰種用一個密碼就可以 login 晒佢所有 Online Account 嘅人嚟。」阿 Kim 斬釘截鐵地答。

「既然係咁,即係無晒辦法啦?」我失望的道。

「無論點我都要試下。」阿 Kim 說罷,便用自己手機對向會員証背後的「QR Code」一 scan,屏幕就顯示出那個神秘網頁,版面跟我上次看過的一模一樣,除了「Member Login」下有一行空白欄要你輸入密碼外,其餘甚麼都是漆黑一片。

接著,阿 Kim 便嘗試在空白欄上打入不同密碼,可是連續試了四次都無法登入,到第四次失敗之後,更彈了一個警告訊息出來,說再輸入錯誤便會立即封鎖帳戶。

「如果 KS 會怕你出事連『她』嘅名都唔講出嚟,佢又點會畀你咁容易 login 到佢個『君子博』喎?」我苦笑一下,再歎道:「唉,睇嚟呢條線又斷埋啦。」

阿 Kim 沒有理我,只是自顧自細心觀察了手機屏幕一會,忽然吐一句「咁又未必」,再伸出手指,往空白欄對下的漆黑位置一按。

在我仍想不通阿 Kim 的舉動究竟有何意義之際,這時,放在茶几面的 Notebook 發出清脆「叮咚」一聲,顯示屏上的電子郵箱便出現一封剛收到的新電郵,新電郵的 Subject 是:「Your password has been reset!」

我終於明白了!

所有網站的登入版面必定設有「Forgot password ?」之選項在密碼輸入欄的下方,連神秘的「君子博」也不例外,只是黑色的字體放在黑色的背底上,令粗心大意的我沒有看到罷了。

KS 在日記也曾提過會用以阿 Kim 名字開的電郵地址,象徵著他跟阿 Kim 分享自己的生活,所以當阿 Kim 按下了「Forgot password ?」的連結後,重設密碼的電郵當然會發往阿 Kim 的郵箱去。

有了這個電郵,就算我們沒有密碼,都可以用重設後的新密碼登入「君子博」了!

KS 的好意,阿 Kim 全都收到,阿 Kim 更用她的聰明才智,無聲的回應 KS 一句:「我唔會畀你死得不明不白!」

(待續)
好正
Push
Push
好好睇阿
有文?
想問而家更新個頻率係點?
入正題了, nice
我會一寫完一集就po一集,我希望最低限度可以每週po到一集
新讀者終於追到live。
個故仔好精彩,好似睇緊Hollywood 大製作,一環扣一環。不過有時太多分支,一個未完又有第二個出現,成日唔記得啲關係。可以嘅話希望先完咗一個小分支,推個故事去個小高潮,先再去下一個分支。
認真過奬同多謝你嘅意見呀可以預告喺呢季裡面,之前有講過嘅唔同支線都會匯聚埋一齊,到時劇情就會按明確嘅主線推進,記得要繼續支持哦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞