【願玫瑰在君子的屍體上盛放】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第四季:玫瑰篇

1001 回覆
109 Like 19 Dislike
push
門口爭吵果段充份表現出大陸人幾咁乞人憎
實在太懷念每日有文睇既日子
再push下先
有冇文
仲寫緊希望聽日可以出文
冇睇一排又live左
聽日再泥睇文
加油呀卡西
等緊文
第一百六十三話:夜店中的戀戰

「好啦,我要講嘅就係咁多,我要去搵我男朋友啦,拜拜。」萬靈說罷,便閃身走進舞池裡在人群中消失,動作之快真的有如一隻「小精靈」一樣。

萬靈的說話,就像預早判了我死刑,我面對著「情場」和「事業」兩者皆失意,不去喝醉酒還可以怎樣?

剛才 Bouncer 所說的 Glass Cube,是指舞池之上突出來的那個玻璃盒子,是一處老闆 Jimmy 長期留給自己玩樂的地方,上次我就是在下層仰望上去,便透過落地玻璃目擊著 Jimmy 肆無忌憚搓揉著 Panya 一雙我還未來得及碰過的巨乳,當時的我看得深深不忿,現在我卻以他朋友身分來成為他上層的座上客。

沿玻璃樓梯上到 Glass Cube 的入口,推門進內發覺這裡是一個頗寬闊的獨立空間,卡拉 OK、骰盅、桌球枱、飛鏢、Beer Pong Table 等設施一應俱全,從落地玻璃亦可居高臨下,一覽下面舞池眾人狂歡熱舞的風光,要熱鬧有熱鬧、要私密有私密,果然是一處對於每一個夜蒲人都最夢寐以求的理想蒲點!

又見中間的玻璃茶几上放著不少烈酒,圍著的巨型「U」形梳化已坐滿男男女女,猜枚的猜枚、唱歌的唱歌、喝醉的喝醉,我還未看清楚那些人是誰,當中的 Jimmy 已拍一拍枱,不客氣地嚷著:「卡西,你個死仔包咁耐都唔蒲頭,呢期發咗達就唔理人啦?」說罷,便將一杯盛滿威士忌的酒杯推給我。

我舉起酒杯,望見杯中之物色澤深邃,肯定是無溝過的 neat,正好我今晚求的是一醉,便立即一飲而盡,再跟 Jimmy 笑道:「發乜 Q 嘢達啦,咪又係得個做字!」

不知從哪裡跳出來的 Ryan 又拿著酒瓶,一邊添滿我手中的酒杯,一邊道:「你咁遲至嚟,點都要追返啲進度吓嘛?」

我連叫幾聲「好」,又爽快地乾掉。

在這些「劈酒」的地方裡,人們通常是「欺善怕惡」和「鋤弱扶強」,大家見你胸有成竹的連喝兩大杯烈酒亦面不改容,都不會再將你當作今晚的目標,有酒都應該留給去對付其他在場的弱者吧?

之後,Ryan 就拉我到另一邊坐下,然後在我耳邊道:「咪話唔單聲你聽,今晚占少心情麻麻哋。」

今晚除了我之外,原來 Jimmy 的心情不佳,便問:「唔怪之得佢好似乸口乸面咁啦,乜全職吃喝玩樂嘅占少都會有嘢令佢心情唔好嘅咩?」

「乜你唔見坐喺占少隔離嗰條女架咩?」Ryan 反問。

Ryan 一說,我便朝 Jimmy 的方向一望,只見他旁邊坐著一位穿上班服的妙齡少女,看得出她應該是一下班就從公司直接過來,驟眼看雖然穿得不算暴露,但再細心一看,剪裁貼身的深色上衣,可見裡面被夜場的螢光燈映照出泛起藍色眩光的罩杯,正緊緊包裹著一對挺拔飽滿的乳球,猶如塞了兩個巨型湯碗在胸口一樣,在幽暗的環境中格外顯眼。

鍾情於以「暗藏殺機」的 OL 打扮去夜蒲,除了 Panya 還有誰?

坐在 Jimmy 身邊的人正是 Panya,但她和 Jimmy 完全沒有交流,卻自顧自地跟坐她另一旁的男人玩樂,兩人似是屬同一隊伍,正與房中的人不停輪流地鬥酒,他們今晚的手氣看來很不錯,我隔空觀察了好一會也未見他們嘗過一敗。

「咦,乜 Panya 唔係占少條女嚟咩?仲乜佢同另一條仔玩得咁埋呀?」我奇道。

Ryan 啐笑道:「Panya 係占少條女?占少就想!家陣占少似佢隻兵多啲啦,嘿嘿。」

「唔係吓嘛,占少話晒都係有錢仔嚟,年中食咁多𡃁模,點可能做 Panya 隻兵呀?」我脫口反問。

Ryan 搖頭答:「我諗占少就係食得太多食厭咗,呢個 Panya 擺明係醒目女嚟,有樣有身材自己搵到啲錢又玩得,同占少不褸食開嗰啲好唔同,加上 Panya 佢好識點吊男人嘅胃口,占少出嚟玩咁耐邊有女佢係得唔到?偏偏就遇著 Panya 佢咁識玩,搞到占少佢越嚟越泥足深陷,呢個 Panya 我真係寫個『服』字畀佢!」

記得當晚在申老闆的「工廈私竇」中,申老闆曾說過 Jimmy 會因為 Panya 弄得「囉囉孿」,想不到竟然會纏擾至今時今日,Jimmy 果然是一個「下肢發達、頭腦簡單」的富二代。

「因為占少嘅關係,Panya 已經埋咗呢個堆玩,呢個 Group 入面個個都係有錢仔,就以同佢猜緊 Part 嗰個榮焌亨亨少為例,佢嗌香港首富李大海做姑丈架,又係『朝榮集團』嘅董事嚟。」Ryan 伸一伸舌頭,再壓低聲線道:「亨少靚仔咁多,我係 Panya 我都揀佢先啦,就算占少係我老闆我都係咁話呀!」

「朝榮集團」是李大海的太太榮孋筠之家族產業,在李大海未發跡之前已是香港數一數二的老牌大企業,雖然 Jimmy 的爸爸也是香港四大富豪之一的朱建東,但他跟朱氏旗下的「東王朝」卻沒有任何關連,又見榮焌亨眉清目秀,體格魁梧,舉止不羈瀟灑,是一個笑容常掛臉上的陽光俊男,真的將身形瘦骨如柴、MK 味極濃的 Jimmy 瞬間就比下去。

未幾,又見 Panya 和榮焌亨再勝一盤,榮焌亨更高興得忘形地在 Panya 的臉頰上吻了一下,喜道:「你真係我嘅 Lucky Star 呀!」

全身好像沒有一根骨頭的 Panya 則把身子倚靠在榮焌亨的懷裡,兩人親密的程度簡直就跟一對情侶無異。

這畫面看在 Jimmy 的眼內當然是看得他兩眼發直,但他在這房中亦未算是最憤怒的一個,因為我留意到,原來門口忽然多了一個站著的人影,雙拳緊握渾身顫抖生氣得好像頭頂要冒出煙似的,再望真一點,這個人竟然是萬靈!
見狀,我便一個箭步跳出去,走到萬靈的旁邊,低聲問:「咦?你唔係搵緊你男朋友架咩?上嚟呢度仲乜?」

萬靈故意放聲叫道:「我上來,就是找我的男朋友!」

萬靈的說話,驚動了房中的人,包括榮焌亨,他一看到萬靈,臉色微變,然後撲過來將萬靈拉到一旁,輕叱道:「你不是說今晚你大哥約了你嗎?幹嗎忽然來了不先通知我?不如你先回酒店吧,我晚一點再來找你,好嗎?」

我終於明白了,原來萬靈要找的男朋友就是榮焌亨,想必是剛才她在下層找不到,便誤打誤撞的走上來這裡,碰巧就目擊到自己男朋友跟 Panya 親熱的一幕。

萬靈冷冷的回應榮焌亨:「你是誰呀?我不認識你呢!」說罷,甩開他就來勾著我手臂,賭氣地道:「他才是我的男朋友!」

我還未來得及反應,又姣又騷的 Panya 已經走過來緊緊摟著榮焌亨,好像怕自己今晚的獵物會逃掉似的,再向我道:「咦?你咪卡西?好耐無見你啦喎,呢個係你條女呀?大陸妹嚟喎,仲著到成個大媽咁落老蘭,係咪頭先喺皇后像跳完廣場舞至過嚟架?哈哈!」

今天的 Panya 已經不是彼時的 Panya,現在她已打入了富二代的圈子,連 Jimmy 也不需要放在眼內,她還記得我這條「蛋散」叫卡西已經很給我面子了,或者,她是看在當晚我的手指曾遊歷過她身體最秘密地方的份上吧?

「你說甚麼?你....你說我是大媽?你....你這個人好無禮貌呀!」萬靈聽到 Panya 對自己極歧視的批評,當堂氣得滿臉通紅,她貴為民營巨企「萬金泰」董事長的親妹妹,在國內一向受到帝王一樣的尊重,如今身在香港在無人知曉其身分的情況下,被接二連三的無禮對待,真的可謂是「龍游淺水遭蝦戲」。

我想打個圓場,便一邊將酒杯遞給 Panya,一邊道:「你都識講呢度係老蘭啦,係劈酒嘅地方唔係講嘢嘅地方,仲咁多口水仲乜?飲杯先啦!」

Panya 沒有接過我給她遞來的酒,雙手反而抱得榮焌亨更緊更實,再洋洋得意地笑道:「呵呵,猜贏咗我我多多都飲,贏唔到嘅話我一滴都唔會飲!」

「你說如果你輸了你多多也喝嘛?」萬靈指著枱上的酒,衝口而出的道:「我就跟你玩,輸了就喝光枱面上的所有酒!」

萬靈此言一出,房中所有人都即時靜了下來,然後湧過來圍觀,我再向枱面一望,只見未計已倒了出來小瓶盛起的,未開封的威士忌眼看也有四、五枝!

我大吃一驚,連忙在萬靈的耳邊,顫聲道:「你....你唔係吓嘛?咁撚多點飲呀?輸咗要飲晒呢度真係命都無呀!」

「哼,士可殺、不可辱,如果是我輸了,我喝死又如何?」萬靈提高嗓子叫道,剛受情傷的她,大概已下定了視死如歸的決心!

「而家未輸就懶有『吉士』,一陣輸咗嗰陣咪喊住求饒呀!」Panya 冷笑一下,又道:「嗱,我哋不褸都猜緊 Part,你同你條仔一 Team 架啦?咁你揀玩咩啦?費事話我恰你鄉下妹呀!」

萬靈要鬥,我又怎能置身事外?一早已預計到事情會發展到這個地步,我卻在想 Panya 和榮焌亨已經贏了一整晚,所累積下來的「氣勢」之旺盛不用多說也可以肯定,我們要以一盤來取勝,簡直是一項不可能的任務!

除非,我們選擇一項技術含量較高的遊戲,還要以我方的強來攻對方的弱,才能有點勝算。

「卡西,你說吧,我聽你的!」萬靈道。

我想了一會,道:「我哋就玩 Beer Pong 啦。」

「咩話?卡西,你哋真係揀玩 Beer Pong 呀?你知唔知亨少喺商會入面啲 Beer Pong 比賽度年年都捧杯架!?」Panya 失聲笑道。

「家陣賭命喎,梗係無咁簡單啦。」我深呼吸一下,再道:「一切規則照平常咁玩,之不過男方全程要被女方除出嚟嘅底褲蒙住雙眼咁扔,如果你哋唔敢玩就當係認輸!」

當眾人聽到一個如此香豔的玩法後,無一不歡呼起來。

Jimmy 忽然叫道:「亨少,你夠唔夠膽同我 side bet 十皮嘢?」整晚都受著寃屈氣的他,亦想順道來向榮焌亨報復。

「占少,乜你咁睇得起我呀?」我苦笑的道。

「怕咩啫,十皮嘢我又唔係輸唔起,你即管平常心咁扔啦!」Jimmy 答我,再向榮焌亨追問:「點呀?怕咪當我無講過囉!」

一直沒有作聲的榮焌亨踏前一步,不慌不忙地笑了一下,再道:「好,不過得我同你 side bet 邊好玩架?不如在場嘅所有人都可以落注,以雙方加埋嘅總投注額對賭,最後敗方賠錢畀勝方,好嘛?」

眾人聽罷立刻叫好贊同,紛紛高聲嚷著:「好呀!我要買!我要買!」

如今,這場決鬥已經不只是我們之間的事了。

(待續)
祝各位絲巴疫情下都要有個Happy Friday
又係呢個位停
唔記得邊個Panya 有d亂
大佬呀 唔好呢d緊張位先下回分解啦 好吊癮呀!
Happy Friday , 祝願各位疫情下都找到方法快樂
睇泥又可以食萬靈
https://lih.kg/QgGivV

初遇男男果part呀
又要著番條褲啦
玩到咁大.... 先好玩架嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞