【願玫瑰在君子的屍體上盛放】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第四季:玫瑰篇

1001 回覆
109 Like 19 Dislike
今次勁長同卡西一樣
正確一啲嚟講:勁長好比小卡西
好故一推
唔夠喎 解左少少咋喎
唔通個情婦就係婆婆?個盒入面有地圖?
雖然今次文長咗好多,不過都係唔夠喉,劇情推進有點兒慢,希望之 後果啲可以快少少。
到最後係咪丁家將層樓賣左比萬家?
劇情有大進展
唔夠喉啊,快d出文
白衣皇后會唔會係白髮太后?
唔記得玫瑰會階級係點
有沒巴打記得?
順便推下post
愈來愈多關聯!!
一直都好想整個玫瑰會職級圖鑑,既然有人問,就的起心肝整啦

詳見
第一百二十一話:一個盛產寡婦的組織
https://lih.kg/arpgPrV
第一百三十一話:滅門往事
https://lih.kg/oezMwEX
男主最後係咪會成為花王
會唔會up上紙言又多啲人又易啲重追成個故 雖然你好有心咁整左成個website不過reachrate好似好少有啲鄧你唔抵同埋唔太方便追故因為你係由新至舊 要慢慢碌先睇到第一集
push
啲謎一集解唔晒嘅,跟住都會以解謎為主線嚟推進劇情
幾時有文
麻煩作者記住...多糖多奶...多糖多奶...多糖多奶
重要的事情要講3次。
想邊個多糖多奶先?
未食個兩個
全部
長假後首個工作日,相信大家都頹(包括小弟),希望今日稍後可以出文沖喜下
支持
第一百七十五話:寶劍贈美人

古校長拿了一封信出來,內容如下:

穎涵

原來我是玩不起的。

其實當我知道這事情是有「玫瑰會」介入時,我便好應該立刻收手,只怪我內心深處的好勝心作祟,令我仍一步一步向那個我絕不應該接近的接近。

儘管我知道繼續下去,很可能會帶來讓我無法承擔的後果,而既然你已看到這封信,就代表,這個我無法預計的後果,我現在已經得到了。

我一直欠你一句正式的「對不起」,來到這個地步我才有勇氣在這裡向你說,我欠這個世界實在太多,所以我來到「拔道」之後,我是刻意地跟你保持距離,因為我不想自己任性惹來的後果再連累其他人,包括你。

我一生中出現過很多女人,我記得,你曾問過我,在世界末日前的一天,我最想一起的人會是誰,我當時沒有答你,因為我連自己也不知道答案,你卻裝出一副滿不在乎的模樣。

現在,我有答案了,你還想知道嗎?

我不敢再奓求你能再幫我做些甚麼,只是如果你仍對那個答案抱有些少好奇心,我已為你準備好,並已放在「七輪台」下。

如果你已沒有興趣,你就當從來都沒有收過這封信吧。

我伸一伸舌頭,啐道:「吓?就咁寫一句話放喺『七輪台』下面就算架啦?如果唔知『七輪台』係乜或者喺邊嘅話,咁咪永遠都搵唔到?」

古校長道:「丁竣故意講到模棱兩可,一方面係考驗我嘅能力,因為如果我連『七輪台』都搵唔到嘅話,之後根本咩都唔駛講,而另一方面,我到後來至知道,呢個亦都係引我喺佢死後都去繼續幫佢嘅一個布局。」

我追問:「點解你咁講嘅?」

古校長繼續道:「我知道『七輪台』係咩,我一早就估應該會同『靜思維』有關,所以當卡西你嚟到『拔道』之後,我表面上好似係同胡太企喺同一陣線去對付『寡婦幫』,但係我心目中最重要嘅,係利用你去查『靜思維』,以搵出『拔道』入面存放『七輪台』嘅所在地。」

我拍案叫道:「哦!所以你咁急要我同你爬通風管落去,就係要搵『靜思維』活動間房出嚟!」

古校長點點頭,再道:「無錯,當我確定到嗰間地下室嘅位置後,我一有時間就會落返去嗰度摷,終於畀我喺『七輪台』附近其中一塊磚嘅暗格,搵到丁竣收埋喺嗰度嘅一封信同埋一個盒,個盒就係婆婆而家楂住緊嗰個。」

眾人的目光隨即向丁婆婆手中的盒子一瞟,令她雙手不自覺地握緊多一些,這時古校長已拿了另一封信出來,內容如下:

穎涵

你竟然能找到「七輪台」,不枉我生前有你這個未婚妻,沒有福氣和你結婚或許真是我的遺憾。

我將你想知的答案,放了在跟這封信一起的盒子裡,如果你想看,就有勞你以你是我未婚妻的身分,將盒子交到我婆婆手中,因為除了我之外,她是世上唯一能夠打開這個盒子的人。

至於那個寶藏,「玫瑰會」是要定了,她們要的東西從來沒有得不到,隨著我的離世,事情亦應該告一段落,你也忘記吧。

「頭先我都一直忍住架啦,呢個丁竣都真係好狂妄自大架喎,第一封信就扮晒唔想連累你,之後又專登整啲屎忽鬼嘢出嚟吊你癮,唔怪之得你話係一個局嚟啦。」Siri 以不屑的語氣,再衝口而出的道:「你又係嘅,你又會咁蠢,明知佢係利用緊你你又會照做嘅?其實佢人都死咗啦,個盒入面個答案仲緊要咩?」

如此直斥其非大概只有「天不怕、地不怕」的 Siri 才能做到,只見古校長當堂臉色一沉,隔了好一會,才歎道:「我未將個盒攞到手之前就好心急想盡快攞到手,到攞到手之後我又好怕真係去打開佢,你明唔明白呢種矛盾?我諗當你面對住一個你真心鍾意嘅人,你至會領略得到。」

Siri 沒有作聲,似乎在細心咀嚼著古校長的說話,而我卻深深認同,因為藏在心底裡的秘密肯定是比任何寶藏更難發掘、亦更加珍貴,如果換了是男男或阿 Kim 給我留有一個這樣的盒子,無論如何我也一定會拿到手,但拿到手後亦肯定會有著跟古校長一樣的矛盾。

「咁跟住點呀,你又會連埋個盒暈咗喺個地下金庫度嘅?」男男問。

「我搵到個盒之後,正當仲猶豫緊嘅時候,就發生咗『寡婦幫』倒台事件,其實我都係求其搵啲嘢畀卡西查下打發下時間,我無諗過佢可以喺咁短時間內將『寡婦幫』搞散,而胡太仲竟然乘住個勢想將成個校園擴建計劃拉倒。」古校長淒楚地苦笑了一下,再向 Elise 道:「我混入嚟『拔道』搞咁多嘢,心愛嘅男人又無埋,為嘅就係嗰個寶藏同埋把『斬妖劍』,所以你話我點可以畀你話搞停就搞停?」

Elise 凝重地點一點頭。

「嗰晚個校董會我公然咁出賣咗胡太,我知我校長個位都唔可能做得長,於是我就把心一横,決定當個地盤一打通條路,我點都要親自落去睇下,然後就離開『拔道』,再將個盒送去畀丁婆婆。而為咗將個真相講畀胡太知,喺我辭行嘅 Email 入面,我留低咗藏寶嘅座標,到胡太收到呢個 Email 之後,啲金應該已經被運走晒,我亦應該已經離開咗,如果胡太佢對個真相有興趣,當佢落到去見到個地下密室同啲蛛絲馬跡,佢就會明白一直以嚟我嚟『拔道』嘅目的架啦。」古校長頓了一頓,又道:「所有嘢安排好後,我就潛入地盤暗中監視住地底挖掘嘅情況,發覺最前線嗰批人明顯地唔係普通嘅工人嚟,我相信佢哋係『玫瑰會』派落嚟嘅自己人,主要負責運啲金走,到金庫嘅門終於打開,我當堂被入面多到無法估計嘅藏金嚇呆,就喺嗰班人忙住將一堆又一堆嘅金磚,用一架又一架嘅泥頭車運走之際,我就想把握呢個機會,偷把『斬妖劍』出嚟,但係當我搵到本應用嚟插住『斬妖劍』嗰塊石碑時,就發覺把劍已經唔見咗,然後我就從後畀人扑暈咗啦,直到醒返嘅時候已經嚟咗醫院呢度。」

「吓,咁把劍邊個攞咗呀?」Siri 脫口驚問。

「唔通把劍當年已經畀日軍攞咗?不過如果日軍可以掘到入個金庫度,無理由見到咁多金都唔攞係攞把劍先架喎?」Elise 以懷疑的口吻道。

眾人都陷入一片寂靜。

過了一會,我有感而發,向古校長道:「如果唔係你 send 咗個 Email 畀 Elise,我哋就落唔到嚟救你,你條屍就會長留喺地底密室永遠都無人發現,而個盒亦都唔會可以輾轉交到丁婆婆手中及時救返佢一命,你一個決定,救返兩條人命。」

一直不發一言的丁婆婆,忽然若有所思地道:「我由一隻腳踏咗入鬼門關,到而家抆得返出嚟,全因為呢個盒失而復得,或者呢啲真係天意,我以為呢段我呢一世都唔會講出嚟嘅事,睇嚟今日都要講出嚟啦....」

「婆婆,其實....其實你係咪就係戴笠嗰個情婦?」丁筳吞吞吐吐地問。

這個一直在我心中的疑團,終於由丁筳問出口。

「唔係。」丁婆婆淡淡然地笑了一下,再道:「因為正確嚟講,當年我係一名妓女,而戴笠只係我其中一個恩客嚟啫!」

丁婆婆此言一出,眾人無一不「呀」一聲驚呼出來!

誰會想到書香世代的丁家,一個德高望重、被譽為古董鑒賞界中之泰山北斗的丁婆婆,竟然曾經當過妓女!

丁婆婆見眾人頗無禮的反應卻沒有表現出半點不悅,還笑道:「嗰個年代『立立亂』,我屋企窮到連飯都無得開,更唔好講話有無書讀,我唔做雞都唔知可以做啲咩啦。」她歎一口氣,又道:「我嗰時年紀仲細,字都唔識多隻,連戴笠係邊個都唔知,只係知道呢個男人佢成日都點我名陪佢,每次嚟都好似好多嘢煩咁,不過我都唔識點安慰佢,所以次次都係佢係咁講,我靜靜哋咁聽囉,直到我生日嗰日,嗰晚佢都有嚟搵我,當佢知道咗原來係我生日,佢就話要送份生日禮物畀我,於是佢就將佢帶喺身上嘅佩劍,同埋一個佢話好好玩、而又鑲有鬱金香圖案、好似『魯班鎖』嘅盒送畀我,因為我嘅藝名就係叫『金香』,嗰次亦都係我最後一次見佢。

之後,我見把劍金光閃閃好似好名貴咁,咪賣咗出去賺咗一大筆囉,然後無做青樓就用啲錢嚟讀書,自此就一路讀上去,喺大學入面識咗你哋嘅爺爺,你爺爺仲以為我唔駛做又有錢讀書係因為父母剩落大把畀我,有邊個估得到我會有呢段黑歷史呢?」

現在的學生出來援交當然不算得是稀奇事,反觀那個年代的大學生簡直就是天之驕子,又怎可能聯想到竟會是出身於青樓罷了。

丁婆婆再道:「到後來,我至知道呢個改變咗我一生嘅男人,原來就係大名鼎鼎嘅戴笠,我為咗紀念佢,以後所有丁家經我手改嘅人名,女嘅就用竹花頭,男嘅就用立字部,因為上『竹』下『立』夾埋就係個『笠』字。」

Sandy 恍然地道:「大哥哥丁竑、二姐姐丁筳、三哥哥丁竣同我丁籬,原來我哋四兄弟姊妹個名係咁嚟架。」

丁婆婆繼續道:「而戴笠送畀我把劍,竟然就係乾隆皇帝陪葬嘅『九龍寶劍』,我當年真係有眼不識泰山,之後我都有四處打聽把劍嘅下落,最後好似畀一個叫萬應嘅古董刀劍發燒友秘密收購咗,把劍無落入外國人手上我都總算係鬆返口氣。」

聽到「萬應」這個名字,我、阿 Kim 和 Sandy 都不約而同地瞪一瞪大雙眼!

Sandy 驚奇地道:「一直下落不明嘅『九龍寶劍』,原來就係放喺萬董事長個位後面,當時我都覺得嗰把劍輝煌奪目、氣勢逼人,應該係珍奇之物,估唔到竟然係乾隆皇帝嘅佩劍!」

「正正呢把咁珍貴嘅『九龍寶劍』我已經糊裡糊塗咁賣咗出去,所以剩返個『鬱金香寶盒』我就一直視為至寶。」隔了半晌,丁婆婆又道:「直到我睇得明戴笠喺裡面放嘅嘢,至知道原來個盒一直收藏住佢點解會臨時改變主意,隱瞞蔣介石有關『太平天國』寶藏秘密嘅真相。」

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞