【願玫瑰在君子的屍體上盛放】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第四季:玫瑰篇

1001 回覆
109 Like 19 Dislike
第一百七十三話:婆婆最心愛的玩具

我們互相擁抱著不知昏睡了多久,忽然被丁筳的說話吵醒。

「咁我呢....你鍾唔鍾意我?」

我嚇了一驚,連忙看著丁筳,見她雙目緊閉,呼吸悠揚,顯然仍在熟睡當中,似乎剛才的說話只是她無意識的夢囈而已,便舒了一口氣,卻忽爾間想起男男、又想起阿 Kim,就感慨地自言自語起來,道:「如果做一次愛就可以換嚟真愛,呢個世界會簡單得多....」

望一望錶,原來一睡便睡了這麼久,現在已是晚上時分,我當然沒有忘記來這裡的真正目的,便以極輕柔的動作將丁筳放低,讓她好好的繼續睡,再整理一下自己的衣服,然後躡手躡足的離開「丁家禁地」,跟著原來的路走上去。

在到訪丁家大宅之前,Sandy 已向我形容過她婆婆房間的位置,我依照她的指示,在地面樓層一條長長的柱廊上,在眾多門口之中找到了一道大門設在達文西和岳敏君的頭像雕塑之中間,將兩種截然不同的藝術品放在左右,好像意味著門後面是一個「學貫東西通古今」的高人。

我深深呼吸一口氣,然後敲了門幾下。

房內立刻傳來一把沙啞的聲音,氣沖沖地道:「你一日唔將個玩具畀返我,我一日都唔會再見任何人,你即卡同我躝!」

雖然這聲線明顯地是出自一個婆婆的口裡,但語氣刁蠻任性猶如一個小女孩在「扭計」,哪裡有半點像一個「學貫東西通古今」的高人?

但我沒有其他選擇,唯有貼著門隙,輕叱:「丁婆婆,我有事想見你呀!」

「你係邊個?」丁婆婆毫不客氣的質問。

「我....我係卡西呀!」我無奈地回答。

「卡西?卡西又點呀!我唔知你係邊個喎!」丁婆婆加強語氣,喝道:「總之我咩人都唔想見,你同我躝!」

我繼續硬著頭皮,問:「丁婆婆,我真係有啲好緊要嘅事搵你,你畀我入嚟先講啦?」

「你係咪聾架?我都話唔畀咯!唔畀呀!唔畀呀!唔畀呀!」丁婆婆越叫越激動,更不知拿起甚麼扔向門後,一時之間嚷得吵吵鬧鬧。

如果不制止丁婆婆,她一定會把地牢的丁筳吵醒,便急急勸道:「好啦!我走啦!你唔好嘈啦!」

我一說完,丁婆婆就真的靜了下來,但以她剛才無理取鬧的程度,這未免太過聽話吧?我心頭湧起一陣不安,便再敲一敲門,道:「丁婆婆?丁婆婆?」

門後已沒有動靜。

我再敲大力一點,問:「丁婆婆,你有無事呀?」

仍是一片死寂。

我心即時閃出「出事了」這個念頭,然後想也沒多想便衝入去,門被我「砰」的一聲撞開,只見裡面漆黑一片,可是我踏進房內第一個箭步,就踩在一個三尖八角的硬物之上,弄得我當堂抱起腳「呀」的慘叫著。

我彎低身將硬物拿上手看,認得是一種名為「魯班鎖」的益智解鎖玩具,應該就是之前丁婆婆鬧脾氣時扔向門發洩之物。

我再環顧四周,地上都是這些「魯班鎖」,卻有著不同的形狀,有球形、梅花形、八角形、十字形、井字形等等,數也數不清,這種玩意由多塊木頭分毫不差的扣在一起,考驗玩家的智商和耐性,亦講求整體的平衡和對稱,要一步一步將巧妙組合在一起的木條分拆出來,才算解謎成功。

聽說「魯班鎖」可以緩解壓力,也有減輕腦退化的症狀之用,難道,丁婆婆就是因為患上了腦退化,所以丁筳就準備這些玩具來幫助她嗎?

我再小心翼翼避開散落一地的「魯班鎖」,然後步近到床邊,就見床上躺著一個老婆婆,手正用力抓住自己胸口的心臟位置,全身劇烈顫抖,臉上露出極其痛苦的表情。

這時,丁筳已經從門口撲過來,驚叫:「婆婆!婆婆!」

我連忙向丁筳辯稱,道:「我頭先諗住上嚟搵厠所,行過呢度聽到有幾下慘叫聲傳出嚟,驚有事發生,咪撞門入嚟睇下囉。」

「我婆婆心臟病發作呀!唔好講咁多,要即卡送婆婆入醫院呀!」丁筳焦急的嚷道。

我立即抱起丁婆婆就往外面跑去,再沿樓梯走到停車庫,丁筳已按下遙控打開了車庫的捲門,再道:「卡西,我有啲驚呀,不如你楂啦?」

我點一點頭,便將丁婆婆安頓在後座,接過丁筳手中的車匙,就跳上司機位置出發去醫院。

途中,丁筳打了個電話,道:「Uncle David,婆婆出咗事呀,而家去緊醫院....咁一陣見啦!」

約數分鐘的車程,我們到達了位於舊山頂道的「半山醫院」,幾個護士已在門口守候著,當我們的車子停低時,便把丁婆婆抬到擔架上,並以最快的速度推往手術室中。

未幾,又見一高一矮穿著全副手術裝束的醫生急急衝入手術室,帶頭那位應該就是剛才跟丁筳通過電的 Uncle David,看來是一向負責丁婆婆的主診醫生。

要做的都做好了,這刻丁婆婆就交給醫生去施救,我和丁筳坐在手術室門外一直等著,見她一臉憂心忡忡,就忍不住伸出手臂靠在她的肩膞上,她就很自然將整個身子挨過來,再緩緩地道:「自從發生咗妹妹嘅事之後,婆婆就性情大變,醫生話佢患咗急性腦退化,加上佢年紀已經咁老,心臟一向都唔好,一旦激動發作起上嚟後果不堪設想,所以我一直唔敢逆佢任何意,近排婆婆仲將自己鎖埋喺房度咩人都唔見,淨係不斷咁叫畀返個玩具佢,我都唔知佢係咩意思,但係又唔敢多問,不過,我都知咁樣長此落去都唔係辦法....唉....我只係希望婆婆今次能夠大步檻過....」

丁筳又一次提起「妹妹的事」,我實在已按捺不住,好奇的問:「究竟你妹妹做咗啲乜?」

丁筳沉默了好一會,正想開口說話之際,兩位醫生突然推門走出手術室外。

我們彈起身上前查問,兩位醫生將口罩除下,露出的兩張臉竟然是婷熙和她的叔叔楊禮韜!

原來丁婆婆的主診醫生 Uncle David 就是名醫楊禮韜!

婷熙當然一眼就認出我,但沒有相認,只是以一個極其驚訝的眼神望實我,而我雖認識楊禮韜,他卻不認識我,瞟了我一眼便向丁筳交待丁婆婆的情況,神色凝重地道:「婆婆嘅情況唔係好樂觀,我哋會將婆婆送去『特別治療部』繼續觀察,不過有咩人要見、或者有家屬喺外地最好就叫佢哋盡快返嚟啦。」

說罷,兩位楊醫生就走開了,早已「鳴鳴」聲哭成淚人的丁筳便跟隨著護士將丁婆婆送往「特別治療部」的病房,我則動也不動站在原位,一陣惶恐從內心深處湧出來,因為我心知肚明,令丁婆婆心臟病發作的人,其實是我。

我沒有想過,今次竟然會搞出人命!

我不能逃避、也不可再隱瞞,我一定要老實跟丁筳和 Sandy 交代她們婆婆真正的致死原因。

另外,我亦必需要將這個消息通知 Sandy。

因為無論怎樣,Sandy 始終是丁婆婆的孫女,她絕對有資格來醫院見丁婆婆的最後一面。

我拿出電話一按,發覺原來已囤積了幾十個來自 Elise 的未接來電,我不知道她有甚麼急事找我,但我肯定急不過我現在要辦的事,便先放一邊不理繼續去找 Sandy。

電話接通後,我沉著聲線認真的道:「Sandy,你聽清楚,你婆婆嘅情況而家好危險,你快啲趕嚟『半山醫院』嘅『特別治療部』啦。」

「吓?喺『半山醫院』嘅『特別治療部』?我即卡過嚟!」Sandy 慌忙地應了一句便立即掛線,而我也動身走到丁婆婆的病房,看到守候在病床旁邊的丁筳已沒有剛才那麼激動,只是一邊呆望著躺在床上的丁婆婆,一邊低聲啜泣。

我亦靜靜地站在丁筳的身旁,她便輕輕傍著我,我很明白這個時候她極需要倚靠,但如果當她知道將丁婆婆弄成這個樣子的人是我,不知道她會怎樣呢?

忽然,丁筳抺一抺眼淚,再輕叱道:「哎吔,我真係大意!我竟然無帶到『魯班鎖』出嚟!」

「你指你婆婆房入面一地都係嗰啲?」我問。

丁筳「嗯」了一聲,然後指一指丁婆婆放在被子之外的雙手,在沒有知覺的情況下十指仍在一下一下的蠕動著,又道:「患病之後嘅婆婆就最鍾意玩『魯班鎖』,你睇,婆婆到呢個時候佢都仲想玩,但係我竟然唔記得帶畀佢,我真係好不孝!」

我實在不想丁筳自責,醒起身上還帶有一個「鬱金香盒子」,本想給丁婆婆看過後能說出這個古怪盒子的來歷,現在肯定已經是無望了,加上又搞出人命,我已變得萬念俱灰,將盒子給丁婆婆讓她當作「魯班鎖」一玩,或許可以減輕我的罪咎感。

想到這裡,我便拿出那個盒子來,並塞在丁婆婆的手中,再淡淡苦笑一下,道:「咁你婆婆就唔會覺得你不孝架啦。」

奇怪的事情發生了。

丁婆婆一隻手接過盒子之後,另一隻手隨即伸過來一起緊握實,然後十根指頭便快速地按上表面的一格格,又一時轉動盒子抽出凸起的銅條,手法之純熟好像每天都在拆解著這個盒子一樣,我和丁筳都看傻了眼。

原來外面的銅條是保護層,我拿起其中一條細心檢查著,它們互相緊扣的原理的確有點像「魯班鎖」,但正如 Sandy 所猜測,如果拆解過程出錯,銅條中精密的機關裝置就會把藏在裡面的東西一同消毁。

隨著丁婆婆將所有銅條除下來後,我們才看到「鬱金香盒子」的真身,小小的盒子用蜜蠟製造,色澤深厚,造工非常精緻,猶如一個俄羅斯聖彼得堡的「琥珀宮」,凸出的琥珀石藏有一朵迷你鬱金香果然就是盒子的正面,未打開盒子,一陣淡淡的花香已飄進我的鼻子裡。

「係鬱金香嘅香味。」丁筳自言自語的道。

明明丁婆婆是戴著氧氣罩,但她好像也嗅到這陣香氣,更帶來起死回生的效果,竟就陡然地睜開雙眼,彎起身脫去氧氣罩,一臉感動的神情,熱淚盈眶的道:「我個盒,我個盒,我終於都搵返我個盒啦!」

(待續)
死火 已經唔記得個盒係咩一回事
樓主可唔可以約略講吓 唔想追番
好似喺拔道地下執嘅
眾人夜闖「拔道」地下密室發現古校長暈倒喺地上,當時古校長身邊就係放住呢個睇嚟好似充滿機關嘅古老盒子,盒子其中一面嘅正中間鑲有一塊正方形嘅琥珀石,石中藏有一朵迷你鬱金香,所以眾人就稱呢個古怪盒子為「鬱金香盒子」

詳見:
第一百五十九話 - 石碑上的祖訓
https://lih.kg/oezMJtX
#643 回覆

第一百六十話 - 家家有本難念的經
https://lih.kg/oezMJJX
#658 回覆
好睇。如果呢個故仔出書,我唸都已經出咗幾集,有甜又有陰謀論,有排追。
笑左,暈左都識解鎖
劇情發展即將登上解謎快車,下集篇幅將會係重量級
等緊
文呢?
唔想要等到拜山先有文。
咁事先張揚咗下一集嘅篇幅會重量級,就梗係要多少少時間寫啦可以話目前已經接近完成階段,肯定拜山前有得睇嘅
push
繼續追
Push
期待期待
今晚有冇
總算完成,不過仲要校對,今日晏啲出文
辛苦哂
辛苦 卡西!
下星期一就到重陽

等文
第一百七十四話:幕後白手

丁筳面露出難以置信的表情,喚道:「婆婆?」

「筳筳?」丁婆婆應了一聲,再左右兩望,問:「我而家喺邊呀?」

丁筳完全是喜出望外,立即摟著丁婆婆,道:「婆婆,你....你知唔知你頭先情況好危急,我以為....我以後都見你唔到呀!」

丁婆婆如夢初醒,一臉茫然的問:「我做咩事呀?」

丁筳反問:「你真係完全唔記得晒?」

丁婆婆想了一會,再道:「我淨係記得竣竣同籬籬探完我之後,跟住嘅記憶就好模糊,我好似訓咗好耐咁,又發咗一個好長好長嘅夢,夢入面我見到好多以前嘅嘢,而喺個夢度我唔見咗一個盒,呢個盒係我十八歲嗰年有個好特別嘅老朋友送畀我嘅生日禮物,所以我一直都好珍而重之,但係我就搵極都搵唔返個盒,我好徬徨,唔知點算好,之後,我竟然見返嗰個送個盒畀我嘅老朋友,我同佢講我整唔見佢畀我嗰個盒,佢叫我唔駛擔心,佢話佢可以再送一個畀我,不過我就要去佢嗰度攞,喺我正準備去搵我呢個老朋友嘅時候,突然間好似有人就將個盒塞入我隻手度,我咪用唯一可以打開呢個盒嘅方法試下囉,果然真係我唔見咗嗰個盒嚟,然後,我就好興奮,興奮到醒咗啦。」

丁婆婆的遭遇實在太怪異了,以她近百歲的年紀,一個在她十八歲那年送過禮物給她的老朋友大概已經不在人世,如果我不是及時將那個盒子放進丁婆婆的手中,她去找那個朋友就代表要真的離開我們吧?

「婆婆,總之你無事我就放心啦!」丁筳破涕為笑地道。

「傻妹嚟架,婆婆而家咪生勾勾咁楝喺度。」丁婆婆忽然望向門口,又道:「咦,籬籬,你都嚟咗呀?」

我回頭一看,Sandy 已經來了,但除了她竟然還有男男、阿 Kim、Siri 和 Elise,便吐了一句:「乜咁人齊呀?」

「打咗 N 次畀你啦,仲乜唔聽電話啫?」Elise 走過來我旁邊輕輕罵著,再解釋道:「古校長醒返啦,所以我咪吹雞叫齊大家嚟呢度囉!」

「吓?乜原來你將古校長轉咗嚟『半山醫院』度咩?」我驚訝地道。

「呢頭嘅私家醫院得呢間之嘛,我又成日嚟探古校長,梗係要就腳架啦。」Elise 答。

原來大家因為古校長的甦醒已經被 Elise 召來「半山醫院」,難怪那麼快便可以出現在這裡。

Sandy 見丁婆婆已無大礙,隨即擁著她,笑道:「婆婆,你終於都記得返我啦!」

一直沉住氣的丁筳終於發爛,向 Sandy 喝道:「你嚟仲乜呀,你仲嫌害婆婆唔夠呀?」

「筳筳,你做乜咁對妹妹呀?」丁婆婆攔著丁筳,再問:「咦,係呢,竣竣呢?」

Sandy 瞪大雙眼,脫口反問:「婆婆,你連三哥哥嘅死你都唔知?」

丁婆婆大吃一驚,顫聲道:「吓!?你講咩呀?你話竣竣佢死咗?」

「我諗我都係時候要將我知道嘅嘢講出嚟啦。」門口又傳來一把女聲,說話之人正是古校長。

「你係邊個?」丁筳問。

古校長一邊走進來,一邊道:「我叫古穎涵,係丁竣嘅未婚妻。」

我冷笑一聲,輕叱道:「而家連你自己都認係丁 Sir 嘅未婚妻,咁袁凱霖仲唔係你殺嘅?」

古校長搖搖頭,道:「我認同袁凱霖嘅死有可能係情殺,不過同丁竣有秘密關係嘅我肯定唔係唯一一個,但係就只得我最了解同接受丁竣嘅為人,亦即係話,最有動機要殺袁凱霖嘅人,一定唔會係我。」

Elise 亦道:「我都信古校長唔會殺人。」

我提高聲線,反問:「連你都幫佢講說話?」

我這句話是多餘的,因為如果 Elise 不相信古校長的話,她又怎會替她轉來私家醫院,又時常來探望她、照顧她吧?

男男拍一拍我肩膊,勸道:「卡西,不如你畀個機會古校長講嘢先啦。」

我沒好氣的「哼」了一聲,再沒有說些甚麼。

古校長徐徐地道:「我同丁竣讀同一間大學,丁竣喺學校入面出晒名花弗,我起初同佢搭上本來都只係玩玩下,直到佢畀人踢咗出校之後,有一次佢又飲醉酒過咗嚟,話想要試下刺激啲嘅地方,我咪帶咗佢落我屋企個地牢度,咁就無意之間畀佢發現咗一堆陳年嘅『拔道書院』建築圖,呢啲圖係我移民去美國時我阿媽喺祖屋度搬過嚟,我一直當垃圾擺喺度無理,但係丁竣隨意揭兩揭之後就如尋獲至寶咁,仲卡即著晒魔咁去研究。」

古校長和丁竣的關係原來是由 SP 開始,而古校長又一早知道丁竣是一個花花公子,那麼,古校長如因為要清理情敵而殺害袁凱霖的話,她應該殺到手軟也不會殺得完。

古校長又道:「丁竣同我講話佢係嚟自一個『考古世家』,佢哋丁家喺考古歷史界入面好有名氣,所以佢一直都有個心願,就係希望挖掘出一樣能夠媲美『兵馬俑』同『圖坦卡門』嘅驚世發現,而『太平天國』嘅寶藏秘密一直係歷史上嘅不解之謎,亦都係佢多年研究嘅項目,裡面除咗有數之不盡嘅藏金之外,仲有佢最想得到,就係洪秀全嘅佩劍 -『斬妖劍』,因為如果連洪秀全嘅『斬妖劍』佢都搵得到,佢就可以叻畀佢啲屋企人睇,所以,當佢睇到呢啲建築圖,佢就即時發現,圖紙上顯示『拔道』地下室嘅部分,竟然係同『天京』嘅『聖庫』設計係一模一樣。」

「『太平天國』嘅寶藏應該係畀石達開收埋喺大渡河安順場嗰一帶架喎,關『拔道』地下室咩事呀?」丁筳反問。

古校長答:「丁竣就係為咗查呢個寶藏秘密搞到成日無上堂被踢出校,佢曾經去過大渡河安順場,仲入過石達開軍隊所建造嘅洞穴,就連劉湘未鑿開嘅第三個洞穴都去埋,發覺呢個相傳應該放有寶藏嘅洞穴,原來已經一早被人入過去,而按洞穴興建嘅規模,根本就無可能可以貯存到嚟自『天京』嘅藏金,所以呢三個洞穴,似乎係石達開專登做出嚟嘅煙幕多啲,亦即係話,真正收埋『太平天國』嘅藏寶地點係喺另一個地方。」

「原來三哥哥一早就已經查到個寶藏唔係喺大渡河安順場嗰度。」Sandy 自語自語地道。

「蔣介石唔係委派過有『中國第一間諜』之稱嘅戴笠去調查寶藏嘅事架咩?仲話當戴笠帶人想掘開第三個洞穴時,就發生大規模嘅山泥倒塌,連嗰度嘅地形地貌都產生巨變,跟住蔣介石至不得不放棄呢個尋寶計劃,之但係如果丁竣可以搵得到第三個洞穴,入去時又發現原來個窿一早已經畀人入過,咁咪即係戴笠佢講大話昆佢老闆蔣介石?」我不解地道。

「無錯,所以丁竣就從呢個疑點去查,畀佢查到第三個洞穴收埋嘅雖然唔係寶藏,但就係有關寶藏嘅線索,而呢啲咁重要嘅線索,竟令戴笠臨時改變主意,不單只無向蔣介石如實匯報,更呃蔣介石話嗰度發生咗山泥倒塌。不過戴笠都已經死咗咁耐,佢又係一個超級花花公子嚟,同佢有過關係嘅人非常之多,要一一查落去一啲都唔容易,所以當調查去到呢個膠著狀態,居然畀丁竣睇到我屋企嗰啲『拔道』建築圖係同個寶藏有關時,就即卡重燃佢嘅希望,亦代表多咗『拔道』呢條線可以去跟,所以丁竣就求我同佢一齊合作去尋寶。」古校長淡淡一笑,再道:「其實我一直都好鍾意丁竣,難得有呢個計劃可以將我哋拉埋一齊,我就梗係求之不得啦,於是,我哋就兵分兩路,我先返嚟香港,除咗要混入『拔道』之外,我仲要返祖屋搵返晒所有有關『拔道』嘅建築圖同相關資料出嚟,而丁竣就去查戴笠同埋同佢有關係嘅人。」

「我諗你點都估唔到,你會遇到我呢個咁蠢嘅校董做『校長遴選委員會』嘅主席,竟然因為你係『拔道』建築師後人嘅身分,破格請咗你做『拔道』歷來最年輕嘅校長!」Elise 自嘲道。

古校長語帶歉意地道:「胡太,所以我一直都好尊重你,我亦都同自己講過,就算我有日離開『拔道』,我都一定要將成件事嘅真相講畀你聽,因為我知道,眾多校董當中,你係唯一一個真心想為『拔道』好架。」

「唔駛問,你搞個校園擴建計劃出嚟,都係為咗個寶藏架啦?」Elise 又問。

古校長點點頭,道:「我喺祖屋搵到嘅兩份建築圖,一份係我天祖父起嘅『拔道』校舍,另一份係後來日軍搵我曾祖父所設計地下室嗰部分,其實當年日軍已經統治緊香港,又駛乜勞師動眾專登揀個山勢咁險要嘅地方起個監獄用嚟招呼啲戰俘喎,所以我哋已經估到,監獄只係用嚟做掩飾,日軍真正嘅目標,就係要掘出收埋喺嗰度嘅『太平天國』寶藏,之但係個寶藏都唔知搵得到未,日軍就宣布投降,而金庫嘅入口因為日久失修倒塌埋添。

所以,我上任校長嘅第一件事,就係全力推動校園擴建計劃,我要借助擴建工程,打返開通往寶藏嘅路。」

「咦,咁講法,日軍咪比你哋更早知道寶藏嘅下落其實喺『拔道』地下?」男男問。

「喺丁竣入嚟『拔道』之前,佢已經查到當年日軍原來一直都有派間諜喺戴笠身邊,所以佢哋咪知道寶藏喺『拔道』地下嘅秘密囉。」古校長頓了一頓,又歎道:「而事實上,我入到嚟『拔道』之後,至發覺原來情況遠比我哋想像中複雜得多。」

「你咁講係咩意思呀?喺『拔道』入面搞事嘅唔只得『寡婦幫』嗰四個?」Elise 追問。

古校長道:「『寡婦幫』從來都只係四隻小嘍囉嚟啫。」

「我知,『寡婦幫』只係受『玫瑰會』嘅命令混入『拔道』之嘛!」我「叻唔切」的插嘴道。

古校長笑著搖頭,從臉上淡定的神情,她顯然已一早知道「玫瑰會」的事,再道:「我指嘅,係『拔道』入面操控住『寡婦幫』嘅高層『玫瑰』呀。」

我大吃一驚,嚷道:「吓?『拔道』入面除咗『寡婦幫』,仲有『玫瑰會』嘅高層?」
古校長繼續道:「丁竣查到當年戴笠其實係知道自己已經被唔同國家同組織嘅間諜盯上,而喺佢遇上空難身亡之前,佢更將一件藏有重要秘密嘅物件交咗畀一個情婦手中,之但係呢個情婦究竟係邊個就點都查唔到,因為同戴笠有過關係嘅女人實在太多,事件查到呢度,有一晚,丁竣同我講話有一個自稱田中薰衣嘅神秘少女竟然知道佢查緊戴笠,又都知道佢對『拔道』地牢嘅寶藏有興趣,跟住田中薰衣就指出『拔道』入面已經插晒『玫瑰會』嘅人,而且仲係由『白衣皇后』親手策劃同指揮,話如果仲想要命嘅話,就要立即停手。」

記得夫人說過「玫瑰會」的核心高層共分三級,「白衣皇后」比起夫人的「紅衣主教」還要高級,竟派出如此人物來監督整個「拔道」尋寶計劃,看來「太平天國」的寶藏對於「玫瑰會」來說絕對是不容有失!

「呢個田中薰衣擺明係警告緊叫你哋唔好『買板唔知訂』喎!」Siri 啐道。

「田中薰衣除咗熟悉『玫瑰會』嘅事之外,連『白衣皇后』係『拔道』嘅幕後黑手都知?佢會唔會都係『玫瑰會』嘅人嚟呢?」男男問。

「唔知,淨係知道佢同『白衣皇后』都已經混入咗『拔道』入面。」古校長答。

「兩個都喺『拔道』入面?」Elise 脫口驚叫,想了一想,又道:「記憶中,我哋成間學校無論係校董、老師、校工都好似無一個日本人喎,呢個田中薰衣究竟係邊個嚟架?」

「我相信呢個田中薰衣係一個識講流利廣東話而又喺香港住咗好耐、甚至好可能喺香港出世嘅日本人,佢一直有另一個中文名一啲都唔出奇。」古校長答。

「咦,你提過日軍派過間諜調查戴笠,而呢個咁關鍵嘅人物咁啱又係姓田中,你估佢同香港日佔時期最後一任總督田中久一會唔會有咩關係呢?」Sandy 忽問。

「都好有可能喎,而因為『玫瑰會』已經比我哋更早掌控住全局,我哋就連真正嘅敵人係邊個都唔知,又點可能有得鬥?」古校長靜默了半晌,又道:「所以,丁竣就想我安排佢入埋『拔道』,佢要查出『白衣皇后』嘅身分。」

我忍不住「嘿」了一聲,再道:「『拔道』入面有咁多女,丁竣又係花花公子嚟,你應該會擔心架喎?」

古校長神色帶黯然,道:「我當時的確係有啲猶豫,因為如果佢要混入嚟,我同佢嘅關係就一定要保密,而佢似乎都知道我諗緊乜,所以就向我求婚,仲應承我話到呢件事告一段落之後,無論結果係點,都會同我一齊離開香港結婚。」

當女人面對自己真心喜歡的男人,就算明知男人所許下的承諾是如何虛假,也會甘心選擇去相信。

話未說完,只聽古校長續道:「但係,我漸漸發覺,丁竣唔係扮唔識我,而係有心疏遠我,自從佢入咗嚟『拔道』之後,我哋嘅距離就越嚟越遠,而有關寶藏嘅調查進展,佢已經唔再同我講。」

我問:「佢真係因為有太多女要應付,忙到唔得閒理你呀?」

古校長長長歎了一口氣,才答:「我起初都係咁諗,就開始覺得心灰意冷,跟住丁竣混入咗『靜思維學會』,無幾耐就發生咗袁凱霖同佢嘅離奇死亡事件,之後過咗一段時間,我仲竟然收到一封丁竣臨死之前安排喺死後寄畀我嘅信。」

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞