【願玫瑰在君子的屍體上盛放】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第四季:玫瑰篇

1001 回覆
109 Like 19 Dislike
真心多謝你
好好睇 加油 等你下一季
去我FB求其click入一集就會link到去我個website,嗰度有齊晒之前季度嘅集數,歡迎重溫呀
等下一季
樓主咪走
Mike Yip
言行談吐mk 酒量淺 借尿遁

總結 廢柴一名
呀kim係玫瑰?係女人幫將要對付既大boss?
Yes,一開始我對佢妹期待,勁過ks幾倍。
push,FB post shared
吹得就有女埋身
借d依星期四唔出
樓豬去左邊?
等左好耐好期待下一季
第一百四十八話:憤怒的女神

既然阿 Kim 是「小笨蛋」,那麼,她不就是 KS 的未婚妻嗎?

這消息彷彿當頭一棒,我不得不立刻將阿 Kim 推開,然後衝出去奪門離開這個房間。

我肯定是因為阿 Kim 醉眼惺松,以為我是 KS,才主動的要跟我親熱。

一早已知道有不對勁,因為一向對我冷淡的阿 Kim,就算喝醉酒也不可能會對我如此熱情,但我卻未想到我剛才在她身上所偷取的溫柔,原來本應是屬於 KS。

我沿走廊一直走著,思緒越來越零亂,忽然有人拍我肩膀,轉身一看,是 Siri。

「咦,乜你咁快搞掂嘅?我仲以為你會玩通頂添?」Siri 笑問。

我苦惱的搖一搖頭。

「乜你個樣咁嘅?」Siri 見我一臉愁容,又悄聲問:「你....你唔係發現,你女神原來係人妖,搞到無晒胃口至咁快走返出嚟吓嘛?」

「你就人妖!」我即時反擊道:「我女神係百分之百嘅女人嚟,仲不知幾索添呀!」

「既然條女咁索,又係你女神,做乜有食唔食咁大嘥呀?」Siri 又笑問。

「乜我卡西似係啲會趁人飲醉酒就乘人之危嘅人嚟架咩?」我不屑的反問。

「你唔係似呀,你根本就係!」Siri 想也沒想就搶著答。

「咁只係証明咗你個人無知同愚昧啫。」我歎了一口氣,再道:「唔好講呢啲住,我頭先的確喺我女神身上發現咗一樣嘢。」

「你女神唔係『玫瑰』吓嘛?」Siri 脫口叫道。

「唔係,不過都係好複雜。」我左右兩望,然後沉聲道:「返我房再詳談。」

Siri 跟我回房後,她在 Mini Bar 拿了一堆零食出來吃,我便將 KS、阿 Kim、龍雲海、在 KS 房中找到的那封信和阿 Kim 頸鏈上的戒指等所有相關事情,簡略地說了一遍。

Siri 聽後久久沒有說話,隔了好一會,才緩緩地道:「聽你咁講,KS 人間蒸發咗之後,阿 Kim 至嚟到『川泓』坐 MD 個位,咁既然隻戒指証明佢就係 KS 嘅未婚妻,咁佢入『川泓』嘅原因,應該唔會係純粹為咗打份工咁簡單喎。」

我點點頭,嚴肅地道:「阿 Kim 入『川泓』,應該係要調查 KS 失蹤嘅真相。」

「龍雲海嘅死,KS 嘅失蹤,仲有『君子黨』嘅秘密同『玫瑰會』嘅介入....」Siri 用枱面的薯片排成一個圓圈,再指著中間的空位,道:「所有睇嚟有關嘅碎片,都欠缺咗最重要嘅一塊,至可以串連埋一齊。」

我拿起另一塊薯片,放在中間的空位,道:「有咗阿 Kim 呢一塊,就可以拼成一幅完整嘅砌圖。」

大概阿 Kim 也不知道,原來她自己本身就是最關鍵的線索,因為只有「小笨蛋」才知道「小臭屁」開的新電郵地址和登入密碼,從而讀取「小臭屁」一早放在裡面有關事情的來龍去脈。

就是說,只要登入那個電郵,進展一直處於膠著狀態的調查,將可以邁進一大步!

我真的急不及待去戳破被重重面紗包裹著的真相是怎樣。

但現在的阿 Kim 醉得連我和未婚夫也分不到,看來要跟她談,就只有等待第二朝她酒醒過後。

這個晚上那麼刺激,情緒激蕩的我怎可能可以入睡?幸好有 Siri 相伴,不經不覺,透過落地玻璃望外面的天色已亮透,簡單梳洗過後,正當想去找阿 Kim 的時候,一打開房門,誰料她原來已站在我房門外準備按門鈴,見到開門的正是我,竟然就一言不發,一巴掌打在我臉上,發出「啪」一聲清脆的巨響。

我完全是不明所以,目瞪口呆站在原位,只感到面頰如火燒一樣,又痛又熱。

Siri 聽到巨響便走來看過究竟,阿 Kim 發覺原來還有人在我房間,而且又是一個樣貌標緻的少女,當堂更怒不可遏,瞪大雙眼道:「卡西你真係好賤格,噚晚趁我飲醉酒搞完我,竟然仲有條唔知啲咩女喺你間房度過夜?我一路都知道你喺公司度搞搞震,我都隻眼開隻眼閉當睇唔到,今次你....你仲....」

非常生氣的阿 Kim 全身顫抖,一時無法再說下去。

阿 Kim 平常對我的表情都是冰冰冷冷,想不到發怒時的樣子竟會是如此可愛。在我心目中,她雖然外表是一個極其漂亮迷人的女人,內裡卻是一副工作機器,除了公事之外好像連七情六慾也沒有,所以我從來都不會用「可愛」來形容她,昨晚發現她也是凡人一個,有凡人的感情和凡人的需要,這時又見她氣得臉蛋薰紅鼓脹得像兩個紅蘋果一樣,一雙水靈靈的明眸又目不轉睛盯實我,她由「神聖不可觸碰」變成了「有血有肉有靈魂」,怎不叫我心立即就融掉?

不過,現在顯然不是可以細意欣賞阿 Kim 動怒的時候!

我緊張得舌頭都打結,忙道:「我....我掂都無掂過你呀....我噚晚送咗你返房....之後....之後就即卡走咗啦....」

阿 Kim 的呼吸略為平和一點,再提高嗓子,向我發連珠炮般地問:「無?如果好似你咁講你送咗我返房就即卡走,咁點解我醒返時會衣衫不整喺張床度架?而你件外套又會除低咗喺度?」說到最後一句時,她更將另一隻手拿著的一件衣衫狠狠地扔向我,我接實再攤開一望,是我的西裝褸。

我昨晚離開阿 Kim 的房間時太匆忙,原來遺下了自己的西裝褸也不知道。

之不過,這西裝褸是阿 Kim 替我除下來的!

可是我該怎樣向阿 Kim 解釋好呢?還是我應該將我發現她脖子掛著訂婚戒指的事直接說出來?

一向稱得上是「轉數快」的我,面對著阿 Kim 就變成「慢半拍」似的,千言萬語都不知從何說起,竟一時之間支支吾吾。

「妖!我真係頂你唔 Q 順,平時『嘴 Gel Gel』,喺女神面前就成個白痴仔咁!」Siri 終於按捺不住,站了出來對著阿 Kim,嚷道:「你呀!未搞清楚件事就郁手郁腳,咁大個人乜有無畀人搞過都唔知架咩?仲話我係咩『唔知啲咩女』咁難聽?唔係得我同卡西救你?噚晚你唔係繼續訓公厠、就係做成班大陸佬嘅公厠啦!」

理虧的阿 Kim 被 Siri 的聲勢蓋過,隨即稍稍收起敵意,反問:「咁....咁你係邊個?」

「我係卡西嘅私人助理 Siri。」Siri 的語氣亦緩和起來,再道:「我哋成晚無訓喺房度傾通頂就係要等你起身,因為卡西噚晚喺你身上發現你戴住咗一樣可能連你自己都唔知道有幾咁重要嘅線索,係關乎你混入『川泓』嘅真正目的!」

Siri 此言一出,我留意到阿 Kim 立刻被嚇了一嚇,明明臉色已變,卻裝若無其事,掩飾道:「我....我唔知你講緊咩喎?」

「唔好再扮嘢啦!」Siri 指著阿 Kim 胸口對上微微隆起的位置,又道:「呢隻係咪你嘅訂婚戒指嚟啦?噚晚畀卡西佢睇到晒啦!」

要知阿 Kim 的戒指就是垂落在兩團豪乳的深溝之中,Siri 這樣說便代表我就算未看到阿 Kim 的全裸,都肯定已經有看過她上半身極暴露時的模樣!

阿 Kim 羞到猶如連腸子都紅了起來,又嗔又怒的質問我:「你又話噚晚掂都無掂過我?」

「唔關我事架....係....係你自己除架咋!」我急急揮手搖頭道。

阿 Kim 氣沖沖的追問:「老實答我!我哋噚晚究竟仲做過乜?」

「我一扶到你入房,你就突然攬住我係咁錫,我件褸就係嗰時畀你除落嚟,之後你仲夾我上床,騎住我除自己條裙,我至見到你條頸鏈個鏈墜原來係隻戒指嚟,跟住我就推開你走咗啦!」我一臉無辜的答道。

「你....你出晒名咁鹹濕....我....我咁主動....你竟然都無還手....搞返我?」阿 Kim 半信半疑地問。

阿 Kim 的疑問,我真的不知怎樣回答,難道要我肉麻地說由見工那天起我已對她一見傾心,所以做不出侵犯女神的事嗎?

善解人意的 Siri 替我解圍,笑道:「你知唔知卡西為咗救你,同嗰個田百通飲咗幾多呀?無錯,佢係好鹹濕,不過你當佢下面真係鐵打架咩?飲咗咁多想還手都有心無力啦!哈哈!」

阿 Kim「唔」的應了一聲,似乎都接受 Siri 的解釋。

「既然你已經搞清楚噚晚發生咗啲咩事,咁而家我哋可以入去慢慢傾下關於你同你未婚夫 KS 嘅嘢未呢?」Siri 又問。

阿 Kim 想了一會,凝重地點一點頭,然後步入我房中。

(待續)
一年有四季,原本計劃是在《誤上了》連載一週年記念時才推出新的一季,並趁這段休季的時間,處理一下積壓已久的公和私事,但上星期刊登了第四季的最後一話後,短短幾天已不斷有讀者向我反映第四季的完結來得太突然,而事實上,我心目中下一季的開端也是承接著卡西、阿 Kim 和 Siri 在成都的故事,關連度甚高,所以按手上現有第四季的劇情發展寫下去還是可行的,想到這裡,就忍不住打開一張白紙開始埋頭寫起來,不覺不覺就完成了一集,既然文已經寫好,又沒理由不第一時間 po 吧?就是這樣,由現在起,我姑且稱這段「想一集、寫一集、便出一集」的期間為「第 4+1 季」,從來深知寫長篇小說寫錯了一步就沒法回頭,才令我一直以來下筆都步步為營,劇情一向嚴守完整的大綱一步一步推進,如此比較隨心的創作 Approach 絕對是新嘗試、也是一個巨大的挑戰,若然說這是基於我偶爾的任性,倒不如說是因為我實在太捨不得就此放下你們。

在「第 4+1 季」這段「期間限定」裡,還望大家繼續多多賜教!
卡西話乜咪乜 有新嘗試 可能有更多元素出現係篇文到呢
真係好好睇
加油第一季追到而家
加油,期間限定
支持
會係突發定週期出文
好波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞