大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
Venom
如果係口罩鼻梁起角個個位既內側呢
我有時太焗抖啖氣/食野會就咁拉佢落黎
而家勁擔心
等啲食野味嘅狗奶野就大派用場
up
想問下要感染一個人需要既病毒數量/濃度係咪depends on個個人既免疫力?

而一般黎講係咪要數以萬計既病毒係一處mucous membrane先會感染到?

ching 點睇

流行病學應該會話
致病性比沙士低 -> 有好大可能造成極大規模傳播
致死率又唔知點

利申唔識
想問下有無方法可以真正嘅殺死病毒,同埋咩係洗牌效應?
唔好自殺 真係不幸奶野先做死士

我屋企隻廢老日撚日咳唔知想點 出街又唔戴口罩

我就快代你做死士
電腦中咗病毒應該點做
有,之前有單載口罩都照中就係經由眼
自身嘅免疫系統比呢個世間上任何一種藥/疫苗有用,佢會不斷去適應同對付唔同病毒/細菌,肺炎都係一個徵狀,要好返只好靠自己
我屋企用緊嗰支洗手液淨係寫住抗菌 冇話可以消毒
我諗街外面好多廁所啲洗手液都係咁

咁係咪即係用完依類洗手液洗手其實都消唔到毒 防唔到沙士同埋支那肺炎
真係要戴眼罩?
因為飛沫係喺空氣呢個媒介度走
你當佢係水滴 (water droplets) 去思考
lm
咁如果人類主動幫隻菌適應個人體會變成點
我都想知酒精係咪一定work
知唔知點樣isolate一隻病毒?
應該點醫?
識唔識整疫苗?
其實我一直係度諗 口罩可唔可以加個塗層令到啲垃圾口罩都防到病毒

咁原理其實都係物理阻隔姐 咁我噴防水噴霧上個口罩面咪得,口罩都仲有左右兩邊吸呼啲氣

有冇人解答下可行性
如果你係星之卡比
起碼人哋打乞嗤啲飛沫唔會直接噴到眼
所以帶返副眼鏡都穩陣啲 唔好帶con
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞