大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
有說法流感病毒較喜愛低溫及高相對濕度的環境,所以冬天係流感病發的高危季節,能否將此定律套用到武漢肺炎尚未清楚。
豬咀可唔可以阻隔細菌?
Sor 發燒
絲打做我女朋友
我都好想知
冠狀病毒係好似太陽咁樣咁種?
仲有咩狀?
未確診就病死咗 咪唔使計因SARS死
咁泳鏡得唔得
想問呢隻菌對於抵抗力勁既人 係咪都一樣 無可避免
咁啲病毒經飛沫可唔可以痴係空氣啲懸浮粒子存活一陣
樓主上面有講佢講得唔好
就係natural selection(咁當然係random mutation 冇思想嘅)
我諗睇你指好多人嘅定義係咩啦 流感一開始就死好多人 之後又唔係死好多 直至去到20世紀初嘅Spanish flu又死好多人 咁個個strain就變唔到落去 死唔去啲人都免疫系統勁啲
每年都變種 都會有人死 但又唔係好多(我覺得) 但時不時有啲勁嘅outbreak 死亡率就會起伏 都唔係愈死愈少 at least for流感
係呀 如果病毒係airborne嘅話 咁就沿浮唔到係空氣到比你吸入去搞到你病
想問下香港天氣比較暖,會唔會無咁易傳播
咁聽完我又唔覺得病毒會變毒係謬誤喎

同埋我又想問,
病毒唔係生物,唔使食嘢,就係為咗繁殖
咁就算host死晒,佢地只係短期內搵唔到host繁殖,但唔會餓死㗎喎
到第二啲host接觸到嗰時,又會威脅返其他生命,唔係咁咩
唔關事。 係因為RNA polymerase個出錯率高, 會copy出同原本唔同既RNA俾後代病毒 -> 變異
眼睛傳播堅定流
我都買左個個
要睇report 我上網搵唔到 不過係surgical個啲最少都擋到飛沬
同埋依家冇人知呢隻中國肺炎係唔係airborne
多謝解答
點解1:99 可以殺死 病毒?
係唔係任何病毒都殺得死?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞