大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
Never google your symptoms
十蚊個啫
即棄都冇所謂
如果你咁講

急症室嗰啲Face Shield 都唔係氣密

我而家要防飛沫啫

認同
等知道先嚟防就仆得街啦
冠狀病毒最細0.1um
係咪代表 買防到0.1um 粒子嘅口罩就得?BFE PFE 唔洗睇?
樓主
佢哋話同Sars一樣細佬嘅發病率同嚴重程度都比較低
你覺得係點解
SARS病毒大小為60-130nm(0.06-0.13um)。

假設你唔相信病毒係依靠飛沫傳播,你係可以唔駛理會有無隔水層,的而且確只係研究佢穿唔穿過就已經足夠。
1. 病毒係點繁殖?
2. 病毒點樣令人病/死?
3. 病毒係咪生物?
雖然前面check咗好多病毒基本上係生物之間傳播為主 唔可以係乾燥環境生存太耐
但沙士時成日話要一比九十九消毒。。。
我無知好奇想問一下關於病毒可唔可以附係死物上同會唔會隨時間消失而安全。。。

(1)畢竟有時好多嘢難免都會中國生產,或者中國嘅快遞,貨拿到手上時係咪基本上安全呢?正常應該都係乾爽吧⋯⋯

(2)又或者第二個情節,例如有個人屋企擺咗好多figure,但佢長期係外地,如果有個感染咗病毒嘅人到訪佢屋企對住個櫃啲figure講過嘢甚至咳漱過,一兩個月之後個人返房間時接觸figure時會唔會安全?畢竟感覺上好似還是好污糟。。。
我有兩個問題
利申bio中三程度 希望啲問題唔會太on9

1 點解咁快可以搵到一種新病毒嘅indicator,咁快就可以驗係陰性陽性?

2 冠狀病毒同其他病毒有咩唔同,點解有呢個分類?

唔該樓主
係咪應該成日清潔部電話?
應該用咩清潔?
好似會仲衰左
之前睇啲人講
咁樣反而會trap住啲菌(我唔肯定有無記錯
其實一個嘅防禦力應該已經幾好
SARS係0.08-0.14
其實戴左都係5050
點解肺炎菌淨係會留係肺發炎,唔去其他地方發炎
病毒之間有冇話生態平衡?
我見d強國人問以前都係咁食 點解依家先出事
跟住有人出黎話因為打破左大自然個平衡 令原本個病毒出現左另一種物種身上
佢呢個講法係真定係純卸膊唔認錯?
隨住時間演變 同一個生物真係會成為更多種病毒既原宿主?
(去食又病又死既動物的話就抵你死啦害死完自己仲累人)

年30扮工追哂成個po
學到好多野
空氣傳播就5050
飛沫傳播就 睇個口罩 阻擋飛沫既能力
有無理解錯
癌係咪病毒一種?
多謝你解答 咁免疫系統強度會對病毒嘅殺傷力有冇直接關係? 同埋理論上係咪可以有會感染所有用肺呼吸嘅動物 嘅病毒?
鹹魚之所以成為因素,係咪因為鹽?
可以製造新病毒滅咗支那
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞