大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
留名長知識
SARS好似空氣生存到幾粒鐘
lm
蝙蝠咪就係咁囉
google查乜撚病徵都係話癌症先兆
樓主唔係專業醫生,去睇下好過啦
經傷口/眼鼻口入
皮膚可以隔晒所有野
例如我入lift之前入面條友咳,據我所知飛沫移動速度好快,咁佢咳出嚟嘅飛沫會唔會停留喺lift內空間?定係已經癡去牆身? 有冇機會停留喺lift內空間而透過眼黏膜傳俾我?
仲有就係人體immune system 點樣更新分別自己細胞同外來細胞嘅antigen?
有咩方法可以加快build up針對新外來嘅antibodies?
呢個真,上網查乜撚野病徵都係cancer,on撚9
想問一句 屋企有廢老 如果佢地中左 我有冇咩方法保命
痴撚線一諗起成班人唔戴口罩
再加上面班撚屌春運
真係有機會玩撚完
潛伏期都可以傳染唔撚洗玩

例如廁所係淘大沙士嘅元兇
唔同病毒都唔一樣
依樣野都嚇鳩左個半年有多
最痴線係睇完邊到好似中嗰到就會痛
stat嘅問題
有cancer唔中symptom 嘅機會低 (false negative/ type ii error)
不過後生會有cancer嘅機會好好好低
因為rna得一邊
病毒係冇得醫,只可以抑壓symptom,再靠自身免疫系統去處理。
病毒引起嘅肺炎,可見未來係冇得醫的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞