大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
其實呢種病菌 大約可以停留係物件表面生存幾耐
Flu a 入面都唔同種,如果兩次你係中唔同種類,就唔會有額外嘅保護反應

同理點解年年有唔同流感疫苗
sars 0.1 um diameter, tb 大概0.2-0.5
Virus唔係細胞,唔可以就咁殺死,所以好多藥都係針對繁殖,等佢地數量唔會變多,再靠免疫系統殺埋淨番嗰啲。
SARS嘅話係會有低濃度存在起血液,但係無case係透過血傳播

WARS同SARS相似,但未有研究數據

同埋你爆炸嗰陣應該會幾高温,可能會影響到啲病毒穩定性
病毒嘅潛伏期長短同病毒本身有咩關聯?
病毒其實可以點醫?
聽過特敏福好似對流感病毒有用,其實係點有用法?殺病毒定點樣?
流感高峰期
2017年有study出過 sars同mers 用WHO forumlations嘅酒精洗手液可以有效消滅(“effectively inactivated”) 但唔係全部病毒都可以殺到 例如norovirus,姐係有時食完生蠔令你痾嘔嗰隻病毒,就酒精都殺唔死
點解眼都歸納左做可能感染途徑,係因為有mucous membrane (即係無皮膚覆蓋)

耳仔入面入面都可以話通鼻喉,所以有mucous membrane嘅,但至少出面條管道係皮膚,所以通常都唔會講透過耳仔傳染
無全民口罩啦,唔係咩?仲要戴得啱,再配合其他措施(洗手,消毒...)先得
咁睇來會係後者
Sars 可以兩日

Wars 同 sars 一樣都係冠狀病毒,但未有數據
唔同嘅繁殖方法
讀 epi 無數據有撚用咩...
弔詭嘅係得官方人員先接觸到最新最真嘅數據
街外人就同一個得把刀無食材嘅廚師無分別
都係做唔到啲咩

另外 Microbiology 都係 public health 其中一個需要接觸嘅範圍
但呢科夠 board 唔夠 deep
Virologist 比到嘅答案會更加 specific 添
主要係抑制繁殖

特敏福會抑制一種酵母(enzyme),令新整嘅病毒離開唔到細胞,阻止佢繁殖落去
其實點樣會知道病毒宿主?
隻病毒會有類似宿主既基因排序?
宿主又點樣可以影響宿主基因排序?
咁佢係咪淨係對流感病毒有用,其他病毒就無咩效?

thx
買過啦柒頭
排序人類嗰隻病毒

再起唔同動物揾番有無類似嘅病毒

SARS example: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3747522/

宿主嘅免疫反應會決定邊隻變異嘅病毒可以生存落去( dont really understand your question... )
係,因為佢target嘅protein係influenza ge protein
支國個官 話係錦中咗!
https://youtu.be/JF6R3Jyybjw
我自己Google過,美國流感 早兩日嘅死亡率真係0.05%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞