大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
不過日日都怕接觸病毒
[封殺高鐵] 高鐵不封 ! 港人必亡 ! 封印高鐵大行動 ! 香港封關 ! 置頂 !
https://lih.kg/1838537
請幫推 推上熱門
祝各手足百毒不侵
幾個方法(來自一份研究報告)

1) 直接殺死入侵左嘅肺表細胞
2) 阻住蛋白質(ACE2)保護肺部
3) 導致過激,甚至錯誤(產生針對自身細胞嘅抗體)嘅免疫反應,破壞肺組織
4) 透過感染免疫細胞擴散全身,並殺死啲免疫細胞,令身體最終難以打敗SARS

你可能會覺得3同4自相矛盾,但係要記得免疫系統係一個平衡,太多同太少都唔同,而SARS就破壞左個平衡
正確嚟講唔算,因為唔係細胞(無細胞核, mitochondria整能量等等)

不過私心覺得病毒同細胞一樣咁神奇
就咁睇啲topic都算齊(未禁入去睇片),不過多啲immunology會好啲
睇左嗰篇文,準確嚟講係蝙蝠有種引致發炎嘅主要蛋白質,數量比較少而更有變種係比較less active嘅
死係因為打唔贏隻病毒

啲藥有副作用,但唔會殺死個人

唔去醫只會更辛苦更慘,何來醫死一説?
唔係,係講平衡,無正常免疫系統,只會更慘

SARS攻擊方法

1) 直接殺死入侵左嘅肺表細胞
2) 阻住蛋白質(ACE2)保護肺部
3) 過激,甚至錯誤(產生針對自身細胞嘅抗體)嘅免疫反應,破壞肺組織
4) 透過感染免疫細胞擴散全身,並殺死啲免疫細胞,令身體最終難以打敗SARS

你可能會覺得3同4自相矛盾,但係要記得免疫系統係一個平衡,太多同太少都唔同,而SARS就破壞左個平衡
貓科動物又係有一種
Fatal 既冠狀病毒 叫FIP
中左既話又係100%死亡
又係靠搞 免疫系統
導致over inflammation
冠狀病毒係咪專門導致
autoimmune attack

但最得人驚應該係伊波拉 同 瘋狗症隻病毒
任何病毒夠勁都有機會

但係依家都有康復case嘅,同埋經過咁多年演化,人類嘅genome pool有好多variation (可以理解為人類嘅基因有好多個有少少分別嘅version),總有一個啱啱打敗到病毒

所以人類難啲死哂嘅
任何病毒夠勁都有機會

但係依家都有康復case嘅,同埋經過咁多年演化,人類嘅genome pool有好多variation (可以理解為人類嘅基因有好多個有少少分別嘅version),總有一個啱啱打敗到病毒

所以人類難啲死哂嘅
預防勝於治療

SARS都無得醫(只係控制下免疫反應,防止細菌性肺炎...),你話WARS呢?
參考下口罩postsssss
你當係一個基因載體,用啲蛋白質殼裝住啲基因

因為佢有基因,有基因就會複製,複製就會出錯ie變異/演化

請睇pin post,同埋病毒(virus)有用嫁。好似gene therapy(有啲人天生基因有問題,要射番嗰部分啱嘅gene入去)就會利用到virus

點解要消滅哂佢地
SARS都係支援性治癒,控制免疫反應、防止細菌性肺炎....

唔係等死嘅,等自身免疫系統打死佢
Depends on virus - 傳播途徑, 結構......

流感嘅話,研究顯示凍同乾有助傳染,凍嘅話病毒結構會比較穩定,乾就容易令喉嚨乾(表面容易有損傷,又少左mucous可以帶走啲外來物一齊俾掃走)
最好聽專業意見啊,始終我讀書唔會讀到口罩
不如離開地球

不過香港政府今次防疫真係做得好差
無藥

阻止到社區入面繼續感染

感染左嘅,either不幸過身,either好番

<完>
係,兩樣唔同,之前有再解釋過,呢個comment寫得唔好,唔好意思

但係到依家都唔可以100%排除SARS airborne嘅可能性,何況WARS呢

唔係做得差
係無防疫啊
細菌係細胞,可以自己繁殖

病毒係’基因載體’,靠宿主繁殖

詳情參閱#1入面手足post
其實佢幾時都唔係一隻’生物’,所以無’生命’

酒精可以影響佢結構穩定度,從而整爛佢

有報告話 70% ethanol 對 SARS 最有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞