大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
其實關於口罩我都唔係好明
姐係外科口罩可以防droplet,但就防唔到病毒,因為病毒本身太細可以傳過個過濾層
咁但係咁d droplet帶有病毒,咁就算droplet d 水隔到,病毒都會照飛入去ga
所以盡量唔好周圍掂
未必 病毒可以透過動物傳人
未搵到證據冇得講
你戴左有活門既話你可以散播病毒比人
但人地傳唔到比你
打乞痴啲飛沫其實可能已經噴到手,仲咩唔洗手

同埋都有其他手足講,應該勤啲換口罩呀
因為太細所以無辦法用人類既維度黎定義佢地
例如一條1mm既黑色線
你唔攞放大鏡黎睇只會覺得佢係點
其實想知從原論來講
武漢爆發疫症後又這麼多人春運散到全國,因為潛伏期長好易一傳十十傳百,應該好難完全隔離所有帶病者? 這個病又冇得醫的,到底最終有冇方法可以解決的?
但嚴格黎講存在係呢個世界既物質點都係3D黎既
皮膚入唔入到?
如果我之前中左flu a
咁我個身係咪應該有足夠抗體?
同埋幾時會消失?
可唔可以將第一次中flu a 當視作係primary respond?
都係帶口罩 勤洗手 有傷口痴膠布 打乞痴用手臂暗住口鼻(用手會掂其他野又會掂番自己 又唔會快到拎到紙巾)
我中意拎起件衫暗住口鼻打番落自己度 之後沖涼
我老豆都咁講過 嚇撚到我即刻比d新聞佢睇
簡單啲嘅,由於病毒好細,基因空間有限,所以一段基因好多時會被用嚟做多過一種蛋白質

病毒有好多方法控制做邊種,其中一個就係靠某段基因嘅形狀(可以卷到鎖匙咁)嚟控制做兩種蛋白質嘅比例。

好多好多嘅策略都係靠隨機變異演變出嚟,真係好神奇

希望無悶親你,悶親嘅話以下係一個小知識

鹹魚, along with EBV, 係做成鼻咽癌嘅因素
無宿主繁殖唔到,等死
傷風感冒病毒係咪可以用酒精殺死?
無用既話佢可以係空氣/物件生存幾耐?
傷風感冒病毒係咪係空氣中都存有好多?
唔該晒師兄
中共會唔會剩機搞被發燒捉你番去
抵抗力差咗好多無不良習慣,早訓
Depends on 病毒,但每種都會有特定進入同離開身體嘅方法

好似皰疹就可以經傷口,SARS就可以經飛沫

類固醇用嚟抑制免疫系統反應,因為白血球殺菌同時會破壞到肺組織

戴口罩,洗手,多啲消毒,基本嘢
我不如去預測幾時光復到香港
點樣令病毒無咁易入侵人體?
點增強抵抗力
有,結構都好有趣,砌砌砌
上連登答問題
唔識
掉左佢比keep更安全,用熱水洗比凍水更安全(SARS高温會死)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞