大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
WARS基因你當由四種字母(A, U, C, G)組成,排序就係睇下個基因嘅AUCG點排(當然唔係淨係有四個位, AUCG係可以重複)

基因還基因,海膽針(蛋白質)還蛋白質,海膽針係隨機插,你當將啲波(蛋白質) 拋落個海(海膽皮/細胞膜)咁,係可以落起任何地方
依家都有唔少藥係人工制antibodies嚟嫁,不過大部份都係用嚟醫cancer同免疫系統疾病(antibody target 自身嘅一啲protein),醫virus都有幾個,不過唔多

Again, WARS係RNA virus(變種快), 再加上係enveloped (有偽裝), 好難揾到穩定而有用嘅target整antibody藥,所以呢個方法會比較困難
好風趣啊
有病毒係可以生存到入到中央冷氣系統,WARS嘅生存數據就仲未有

同埋淘大感染都可以睇到廁所係危機地點之一,總之都係要注意個人清潔
留名
每一次都有機會,因為病毒複製基因嘅方法,不論宿主抵抗力強弱都係一樣
病毒一開始點出現到依家都無定論,有人覺得係砌番嚟,有人覺得係退化而嚟

當第一個病毒出現後,根據唔同宿主特性,病毒就演化出唔同種類,再同宿主共生,一齊演下演下就有SARS
樓主點睇順勢療法
班支蛆係外國搶晒嚟賣啊
SARS 以12歲為界線,以下嘅病徵就明顯較輕微

有幾個講法
1) 小朋友通常會有多啲病毒感染,咁產生嘅抗體有機會為SARS提供保護
2) 小朋友免疫系統未發展完善,所以較難被SARS引致過激嘅免疫反應,從而減少對肺部嘅破壞

我知1同2聽落去好似自相矛盾咁,但係未完善嘅免疫系統唔代表產生唔到抗體,所以兩者都仍然有可能發生。實際係邊個呢,就仲未能確定啦

而點解WARS都有機會有一樣嘅現象,就因為佢都係冠狀病毒
我已經買定...
打啲病毒落胚胎再養係咪可行
1. 入宿主細胞複製基因同整蛋白質,從而制造新嘅病毒

2. 唔同病毒唔同方法,好似SARS就可以令免疫系統失衡破壞自身組織

3. No,因為無好多細胞有嘅嘢
上少少有答過

概括講就係病毒可以起外面生存一段時間,SARS幾個鐘都得,甚至兩日

一、兩個月就一定死撚左,但係口水入面可能有其他致病源,點都係定期清潔最好
1. 因為科技發達,只要揾到隻病毒,好快就可以排到佢嘅基因(你當揾到佢身分證號碼係咩,只係個號碼好L長)。之後你有懷疑病毒,就可以check下佢基因match唔match已確認嘅排序

2. 首先係基因,冠狀係單條嘅RNA(唔係DNA)。之後再用基因長度、個殻嘅形狀、外層有無包人類細胞膜做偽裝....嚟界定一隻病毒係邊個family
有手足話70% alcohol,70% alcohol對SARS都幾有效
SARS其實係會走去其他器官嫁

但係可以解釋下in general點解啲病毒未必可以攻打哂所有器官

可以當病毒係一條鎖匙,佢要入細胞就要揾啱嘅鎖匙long (receptor),未必所有種類嘅細胞都有嗰隻receptor,變相病毒就唔可以攻陷所有細胞

以上係其中一個原因啦,當然仲有種種因素決定病毒起邊度搞搞震
以前食無事係因為好彩

病毒一直在演化,你嗰個時刻食嗰隻嘢啱啱好有隻跳到去人嘅病毒,你又防禦唔到嘅,咪GG囉

因為演化一直都發生,你keep住接觸個病毒宿主就自然有風險感染,所以唔係好明’打破平衡’係咩意思

多謝你睇呀
真係讀過病毒學?如果係我建議你重修。毐力與進化無關,病原體有時要透過殺死宿主嚟傳播,例如炭疽。另外有時宿主嘅死亡與否同病原體傳播能力無關,例如狂犬病。
識得分bacti 同 virus 先駁咀啦
點樣定立呢個新病毒係 中老年人比較大風險 ?
但嗰陣沙士 係比較年輕啲嘅人?
一般人犯左乜野衛生錯誤?
炭疽係細菌定病毒? 大家講緊病毒你講炭疽菌做咩? 眼有問題定IQ 有問題?
感謝回答 唔好意思一路碌太多回應眼殘睇漏咗

唔會留係死物太耐咁都安心少少
想請教吓你指嘅毒力係咩? 係咪 infectivity? 如果係infectivity 點會同 evolution 無關?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞