大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
另外一個我比較想問空氣清新機係有係方法殺死病菌呢?
應該係病毒自己嘅RNA polymerase冇proof-read mechanism, 例如冇exonuclease activity

'Viral RNA-dependent RNA polymerases do not have a proofreading nuclease activity, which leads to high rates of misincorporation of nucleotides during genome replication. The mutation rates are estimated to be on the order of one mutation per 10^3–10^7 nucleotides, resulting in approximately one error per replicated genome (Drake 1991). In comparison, the mutation rate in E. coli or S. cerevisiae, where cellular polymerases benefit from an error-correcting mechanism, is on the order of one mutation per 10^9–10^10 nucleotides.'
仲有冇backbone保護
想知假如病左,之後靠免疫力自己好返,咁係咪會有病毒抗體?
個抗體可以維持幾耐? 好返之後又接觸到同一種病毒係咪都會冇事
最難果Part 應該係攞樣本

養佢地都係用番glucose應該就得 再唔係咪活體放落啲同類生物到 例如鼠類 跟住正常飼養就ok

純學術交流,愛好和平 不過支持支爆
讀咗少少microbio
話殺細菌係70%酒精就最好
70%以上就唔係用黎殺菌
你係覺得70%好?
UV light 最大問題係好多死角
支那肺炎唔係細菌嚟㗎
咁搞笑嘅你啲諗法 好想會一會咁有趣嘅人
有腳走就唔洗咁依賴傳播媒介啦 正如啲種子咁
phage會唔會係人類最終武器
我知 但病毒同細菌都係同問
天生俱備進化及高度適應環境轉變的條件
唇瘡? 仆街唔撚係掛 有冇得搞
你講緊起population滅絕一隻病毒,定殺死一粒病毒?

如果係population嘅話,最緊要係再無可供依附嘅宿主,就好似天花咁,當時所有人接種疫苗,就令天花消失(當然,依家有1-2個lab仲有copy)

但係polio就因為政治原因,世界有啲角落仲未用疫苗,而其中一種疫苗亦係活菌(減弱左)組成,所以eradicate唔到

洗牌效應通常講緊流感,因為流感病毒有8條分開嘅DNA,如果有兩種唔同嘅流感病毒入左同一個細胞,繁殖嘅時候啲DNA就可以mix & match,新嘅病毒就會有唔同嘅基因aka洗左牌

多謝大家捧場呀😍太多問題覆唔砌,會努力
好似是令免疫系統失調而並發肺炎 腦炎嗰啲 唔係SARS 直接引發
我叫你諗嘅分別 係我講果兩個情況 直接塞住把槍 同自己著避彈衣任佢射 同你意思係一樣
1小時前
世衛緊急委員會武漢肺炎全球會議
https://www.facebook.com/LADbible/videos/469174667105237/
病毒同細菌唔同 佢地冇"生命" 冇方法搵到宿主(e.g.人同動物)就冇用 如果佢係要透過接觸/食物/飛沬/空氣/屎傳播嘅 你唔做個啲野就唔會有機會有病
有實驗證據指出70%酒精能有效消滅SARS病毒

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16490989/
可唔可以置頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞