大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
病毒本身都定義咗唔係「生物」粒子,點解會想「生存」,諗唔明呢點
有冇啲理論可以聽下
好似避tg咁封撚曬啲邊
SAUNA有無用預防?
講真D外套真係唔會日日洗,預防係咪應該買D有高溫消毒既衣櫃(都係最近先知有呢D野)? 因為屋企有cancer病人, 本身免疫力就好低
鼻上面個位入晒
咁一般冠狀病毒可以起空氣生存幾耐?
想問有乜藥物醫架? 真係無藥可醫?
係有電台講過,不過假
岩啊,你著到fullgear 上前線咁係防到
不過用完果時都要清潔,仲要好小心,除非你當condom咁即用即棄
短嘅答案: 冇
睇緊隻Pyramex I-Force 但我係眼鏡撚 唔知呢隻配唔配到鏡
唔應該咁理解
應該用natural selection
快速做低host既病毒好快就絕左種所以你見唔到
係真,係照美國防疾中心的建議,不過無人聽

佢入面就係叫患者用口罩、醫護用PPE, 但無病的人沒有任何建議帶口罩

No recommendation can be made at this time for mask use in the community by asymptomatic persons, including those at high risk for complications, to prevent exposure to influenza viruses

https://www.cdc.gov/flu/professionals/infectioncontrol/maskguidance.htm
殺撚哂啲人實贏嫁
又唔可以話係假?
你眼耳口鼻都可以中招,口罩擋唔到所有位,反而病果個帶左,佢主要擋到口部的口水四圍飛應該有效好多?
去完廁所唔洗手⋯
今次spread得咁快,又冇上呼吸道感染ge症狀,個個都係super-spreader
係唔係中國全民中招後可以製造出新人類,病毒以後成為中國獨門生化武器?
CRISPR係用嚟修輯DNA嫁 - coronavirus is RNA virus, and also single stranded
睇好多喪屍戲都係要搵抗體打落人到
其實對付病毒係咪大部分甚至全部都係依招
預防唔到人地傳俾你=0%機會
但係事實唔係0%
可能假字用得唔好,應該話佢錯先岩
預防勝於治療,政府咩都唔做,用罷工迫政府盡責,我支持
巴打有無supporting doc? 如果咁樣其實好嚴重, 香港所有sars ward 都係H13 filter only, 現在好小小都只係用H14, 99.995% filtration
謝謝, 即係同flu 一樣, thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞