大學讀病毒學,你問,我盡量答

1001 回覆
622 Like 15 Dislike
天氣變冷/ 變熱
會唔會強化 / 弱化病毒傳染?
我覺得外科口罩始終低成本啲同埋而家一般都只係防飛沫為主,外科口罩應該都暫時夠?而出入醫院(非前線,淨係去探病覆診之類)或者大爆發嗰陣,就應該戴返個N95或者NASK依啲會好啲?
利伸同樣求解答
補返條link,始終個病唔同只可以做參考

http://multimedia.3m.com/mws/media/604799O/ohes-h1n1-influenza-a-faq.pdf
駛唔駛買定機票飛格陵蘭或馬達加斯加
沙士果時點完結? 研究到藥?

借位
[行動post] 武漢肺炎係上天賜比香港人打爆港共嘅機會,做嘢啦!!!
https://lih.kg/1838198

我要真雙普選
請指教. 乜唔係
airborne=空氣傳播(空氣中懸浮)
droplet=飛沫(口水鼻涕射向人/握到有口水嘅扶手)

直覺覺得空氣傳播=/=飛沫, 雖然飛沫係空中飛過去但都係有水/水花做載體, 不能長時間停留懸浮空中.
補返我睇嗰條link,但佢係用H1N1做例子

http://multimedia.3m.com/mws/media/604799O/ohes-h1n1-influenza-a-faq.pdf
點樣有效咁傳比人
病毒同細菌分別
你啱呀
飛沬會掂到其他野/趺落地
出街除咗口罩使唔使帶埋泳鏡
啲菌trap喺豬咀度有無問題
有問題嘅話建議幾耐換
病毒未寄生響細胞係無生命
咁酒精真係殺到佢?
Virology一定postgrad啦
香港undergrad邊有virology讀
問題真係無數據,連點傳播都未知,又做到咩
咁係咪即係一個人中左之後
有可能因為隻病毒係身體複製既過程出錯而變弱
可能會冇事?咁即係玩俄羅斯輪盤
而家做邊行
唔緊要 依家都冇人知究竟係咩傳播途徑 做哂防疫就最好
X2
講係咁講,
但我suppose病毒嘅mutation應該係random而唔係有自己意志?

mutate到殺死host對自己繁殖不利,會被自然淘汰,
但可能都係講緊死咗好多人之後嘅事?
off topic一問
打得多丁會唔會影響免疫力?
駛乜咁麻煩
食一次蝙蝠咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞